Naisviha leviää, kun naisvihaa levitetään

Bluestocking

CW: Naisviha, misogynia

Yhdysvaltain presidenttikandidaatti Donald Trump on puolustellut umpiseksistisiä ja misogynisia lausuntojaan sanomalla niiden olleen "vain pukuhuonepuhetta". Trump tarkoittaa, että pukukopeissa saatetaan joskus äijäin kesken heittää seksististä läpändeerosta eikä siinä ole mitään pahaa, koska paikalla ei ole naisia. Juuri tällaiset asenteet paljastavat naisvihamielisen ilmapiirin olemassaolon: seksistinen vitsi kun ei lakkaa olemasta seksistinen, vaikka sen kohde ei olisikaan vitsiä kuulemassa. Erityisen huolestuttavaa on, mikäli näkyvässä tai jopa poliittisesti merkittävässä asemassa oleva ihminen ei ymmärrä sitä varsin yksinkertaista asiaa, että naisviha leviää, kun naisvihaa levitetään. Meillä on tästä esimerkkejä myös Suomesta:

Vuonna 2015 lahtelainen kaupunginvaltuutettu Sari Niinistö (kok.) ilmoitti eroavansa kokoomuksen valtuustoryhmästä, koska se ei kunnioittanut naisia eikä ollut tasa-arvoinen. Niinistö kertoi tuolloin näin: "Olen kokoomuksen ”sivistysryhmässä” kuullut naisten olevan mm. pullaa syöviä lehmiä. Minusta on levitetty vaalien aikaan perättömiä raskaushuhuja ja muita juttuja. Minua on kehotettu vaihtamaan puoluetta tai menemään kotiin lapsiani hoitamaan, kun olen ilmaissut oman mielipiteeni." Niinistö perusti sitoutumattoman kokoomuslaisen yhden hengen valtuustoryhmän. Arvostan.

Viime kesänä Lahden kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen (ps.) näytti mallia paikallispolitiikan seksismistä julkaisemalla Facebookissa alla olevan kuvan: 

Kun kommentoin Aaltosen Facebook-sivulla kuvan olevan seksistinen, sanoi Aaltonen minulla olevan nutturan kireällä. (Käännös: oletpas typerä ja takakireä nainen, kun et osaa nauraa itseesi kohdistuvalle seksismille.) Lisäksi Aaltonen blokkasi minut seinältään, koska onhan se nyt ikävää kuulla omien seksitisten vitsien oikeasti olevan seksistisiä vitsejä.

Tänään törmäsin Twitterissä James Hirvisaaren twiittiin, jonka hän oli A2-illan pauloissa sanaillut seuraavasti:

 

Twiittiin sisällytetty naisviha tuskin tarvitsee lisäselitystä.

Yle uutisoi pari päivää sitten brittitutkimuksesta, jonka mukaan seksistinen pukuhuonepuhe, suora seksismi ja huumoriksi väitetyt lohkaisut kasvattavat kaikki naisvihaa. Naisvihan kasvamisen kannalta ei ole juurikaan merkitystä, onko seksismiä levitetty kännissä ja läpällä vaiko ei. Toisin sanottuna: yhteiskunnan umpimisogyniset asenteet ovat ihan oikea ongelma. Ja niille täytyy tehdä jotain.

Huhuu, päättäjät, miten olisi?

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

Seuraatko Bluestockingia jo somessa? Blogi Facebookissa, Minja Instagramissa!

Kommentit

tinndy

Tämä on kyllä niin iljettävä ilmiö. Kun siihen alkaa omassa arkielämässä oikein kiinnittää huomiota, naisvihaa ilmenee joka puolella.

Tulipa mieleen esimerkiksi yksi monista yrityksistäni keskustella feminismistä uusien miesoletettujen tuttavuuksien kanssa. Kuunneltuani jonkin aikaa tätä nutturakireällä-hiekkapillu-onkomenkat -jargonia totesin johonkin väliin, että naisvihan määritteleminen on naisten käsissä, eikä kukaan muu voi päättää, mikä on naisvihaa ja mikä ei. Siitäkös nousi häly, että "aijaa säkö kiellät meitä puhumasta siks että ollaan miehiä". No vittu niin. Minäpä juuri.

Erityisen ahdistavaa ilmiössä on juuri se, että se on vuosisatoja kulttuurissamme kytenyt hegemonia, joten siihen puuttuminen aiheuttaa yleensä vain vittuilua. Mulla ainakin alkaa olla nuttura kireällä, kun päättävä taho ei puutu ongelmaan millään tavalla.

 

Minja Koskela
Bluestocking

Eräälle opefoorumille postattiin taannoin seksistinen video, jossa arvioitiin naisopettajan vartaloa ja ulkonäköä. Kun totesin, että en halua nähdä vastaavaa sontaa missään, mutten etenkään ammatillisilla foorumeilla, todettiin että kantsisko löysätä nutturaa. No kuule, ei kantsis, jos se tarkoittaa seksistisen ja rasistisen läpändeeroksen sietämistä ja mukana nauramista. Liityn siis tiukkanutturaklubiin!

Looking for...

Minulla ei ole huumoria, koska en siedä ilmaisua raiskaus, missään muussa kuin rikoskonseptissa, kouriminen ei ole ikinä hauskaa, en ymmärrä lehmä vitsejä jne. Esimerkkejä on lukuisia ja parhaimillaan kuulen tätä usein tai saan tuntea nahoissani. Esimerkiksi baarissa olen tiukkis, jos en halua suudella tuntematonta miestä. 

Lisäksi se, että sanomisiani tai tunteitani voidaan vähätellä yksinkertaisesti kysymällä: "Onko sulla menkat?" Tästä kysymyksestä kun et voi vain oikein millään tulla selviäjänä kysyjän mielestä, koska nainenhan on tunteellinen hormooni hirviö - aina. 

Pukuhuonepuhe ei ole hyvä syy olla seksistinen, eikä humala tai muukaan tila. Eikä minusta asiaa pidä perustella näin: ajattele jos puhuttaisiin sun äidistä/tyttärestä/siskosta. Koska, jos naisen arvo on riippuvainen suhteesta mieheen on maailma todella seksistinen. Miten olisi, että naisetkin ovat ihmisiä ja oikeutettuja täten inhimilliseen kohteluun muiltakin ihmisiltä?

Minja Koskela
Bluestocking

"Miten olisi, että naisetkin ovat ihmisiä ja oikeutettuja täten inhimilliseen kohteluun muiltakin ihmisiltä?" No niinpä. Mutta lienee vielä vähän turhan radikaali ajatus, onhan sentään vasta 2016...

Räyhälä
Räyhälä

AAAAAAARGH. 

Mulla ei kyllä enää pata kestä. Olen kyllä itse ihan todella mielelläni "tiukkanutturainen hiekkapillu" jos saan sillä aiheutettua ansaittua mielipahaa tuollaisille ihmisenkuvatuksille. 

Kiitos kun jaksat nostaa näitä aiheita väsymättömästi esille!

 

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos viestistä ja kiitoksesta! Tuli tosi hyvä mieli. :)

jennajohannasi
Pirtti

^Samaa tulin sanomaan, kiitos tästä blogista ja siitä että osaat ja uskallat ottaa näitä aiheita esille! Esimerkkisi rohkaisee. Onnekkaana oma lähipiirini on lähinnä sellaista suvakkihuoravihervassarin-kuplaan sopivaa, mutta ei kovin kauas siitä tarvitse mennä kohdatakseen ihan kaikkea muuta.

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kommentista! Kiitoksista tulee tosi hyvä mieli, nettikommentit kun ovat toisinaan mitä ovat. Mutta tämän viestin voimin jaksaa pitkään! :)

Kommentoi

Commenting is closed.