Naisviha leviää, kun naisvihaa levitetään

CW: Naisviha, misogynia

Yhdysvaltain presidenttikandidaatti Donald Trump on puolustellut umpiseksistisiä ja misogynisia lausuntojaan sanomalla niiden olleen ”vain pukuhuonepuhetta”. Trump tarkoittaa, että pukukopeissa saatetaan joskus äijäin kesken heittää seksististä läpändeerosta eikä siinä ole mitään pahaa, koska paikalla ei ole naisia. Juuri tällaiset asenteet paljastavat naisvihamielisen ilmapiirin olemassaolon: seksistinen vitsi kun ei lakkaa olemasta seksistinen, vaikka sen kohde ei olisikaan vitsiä kuulemassa. Erityisen huolestuttavaa on, mikäli näkyvässä tai jopa poliittisesti merkittävässä asemassa oleva ihminen ei ymmärrä sitä varsin yksinkertaista asiaa, että naisviha leviää, kun naisvihaa levitetään. Meillä on tästä esimerkkejä myös Suomesta:

Vuonna 2015 lahtelainen kaupunginvaltuutettu Sari Niinistö (kok.) ilmoitti eroavansa kokoomuksen valtuustoryhmästä, koska se ei kunnioittanut naisia eikä ollut tasa-arvoinen. Niinistö kertoi tuolloin näin: ”Olen kokoomuksen ”sivistysryhmässä” kuullut naisten olevan mm. pullaa syöviä lehmiä. Minusta on levitetty vaalien aikaan perättömiä raskaushuhuja ja muita juttuja. Minua on kehotettu vaihtamaan puoluetta tai menemään kotiin lapsiani hoitamaan, kun olen ilmaissut oman mielipiteeni.” Niinistö perusti sitoutumattoman kokoomuslaisen yhden hengen valtuustoryhmän. Arvostan.

Viime kesänä Lahden kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen (ps.) näytti mallia paikallispolitiikan seksismistä julkaisemalla Facebookissa alla olevan kuvan: 

kuva1111.jpegKun kommentoin Aaltosen Facebook-sivulla kuvan olevan seksistinen, sanoi Aaltonen minulla olevan nutturan kireällä. (Käännös: oletpas typerä ja takakireä nainen, kun et osaa nauraa itseesi kohdistuvalle seksismille.) Lisäksi Aaltonen blokkasi minut seinältään, koska onhan se nyt ikävää kuulla omien seksitisten vitsien oikeasti olevan seksistisiä vitsejä.

Tänään törmäsin Twitterissä James Hirvisaaren twiittiin, jonka hän oli A2-illan pauloissa sanaillut seuraavasti:

 

kuva2222.jpeg

Twiittiin sisällytetty naisviha tuskin tarvitsee lisäselitystä.

Yle uutisoi pari päivää sitten brittitutkimuksesta, jonka mukaan seksistinen pukuhuonepuhe, suora seksismi ja huumoriksi väitetyt lohkaisut kasvattavat kaikki naisvihaa. Naisvihan kasvamisen kannalta ei ole juurikaan merkitystä, onko seksismiä levitetty kännissä ja läpällä vaiko ei. Toisin sanottuna: yhteiskunnan umpimisogyniset asenteet ovat ihan oikea ongelma. Ja niille täytyy tehdä jotain.

Huhuu, päättäjät, miten olisi?

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

Seuraatko Bluestockingia jo somessa? Blogi Facebookissa, Minja Instagramissa!

Kommentit (8)
 1. ^Samaa tulin sanomaan, kiitos tästä blogista ja siitä että osaat ja uskallat ottaa näitä aiheita esille! Esimerkkisi rohkaisee. Onnekkaana oma lähipiirini on lähinnä sellaista suvakkihuoravihervassarin-kuplaan sopivaa, mutta ei kovin kauas siitä tarvitse mennä kohdatakseen ihan kaikkea muuta.

  1. Kiitos kommentista! Kiitoksista tulee tosi hyvä mieli, nettikommentit kun ovat toisinaan mitä ovat. Mutta tämän viestin voimin jaksaa pitkään! 🙂

 2. AAAAAAARGH. 

  Mulla ei kyllä enää pata kestä. Olen kyllä itse ihan todella mielelläni ”tiukkanutturainen hiekkapillu” jos saan sillä aiheutettua ansaittua mielipahaa tuollaisille ihmisenkuvatuksille. 

  Kiitos kun jaksat nostaa näitä aiheita väsymättömästi esille!

   

  1. Kiitos viestistä ja kiitoksesta! Tuli tosi hyvä mieli. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *