Nännibännit eli somen kaksinaismoralismi

Kioski julkaisi viime vuonna mielenkiintoisen jutun sosiaalisen median sensuurista: sekä Instagramissa että Facebookissa on ok, mikäli miehen nänni näkyy kuvissa, mutta naisen nännistä tulee bännit. Jutussa haastateltiin asiantuntijoita, jotka nimesivät naisten nännibänneille syyksi muun muassa alastomuuden pelon ja seksuaalisuuden sensuurin.

Nännibännit on tosin melko näennäinen sensuurinmuoto. Kaksinaismoralismi käy ilmi, jos vaivautuu kurkistamaan vaikkapa Victoria’s Secretin Facebook-sivua. Nännejä ei näy, mutta muuta ei sitten peitelläkään. Ja huom: minun kritiikkini ei kohdistu naisvartalon näkymiseen, vaan naisvartaloon kohdistuvaan sensuuriin. On ihan oma keskustelunsa, millaista naiskuvaa mainoskuvasto toisintaa. Tässä tapauksessa ihmettelen kuitenkin ensisijaisesti sensuurin sukupuolittuneita rajoja.

Ja jospa kyse olisikin pelkästään kuvastosta. Vaan ei, kyllä moralisointi yltää asiasisältöönkin. Viikonloppuna nimittäin huomasin, että viimeisin juttuni oli poistettu sekä Bluestockingin omilta Facebook-sivulta että Trendin sivulta, jonne juttu oli myös jaettu. Lisäksi myös sitä edeltävä postaus oli poistettu Bluestockingin Facebook-sivulta. Tänään Ruskeat tytöt jakoi Facebookissa päivityksen, jossa kerrottiin myös Ruskeiden tyttöjen joutuneen kaksinaismoralistisen somesensuurin uhriksi. ”Vaikea käsittää, kuka tekisi tällaista kiusaa”, päivityksessä kysytään. Samaa kysyn minäkin.

Ruskeiden tyttöjen poistettu teksti löytyy täältä. Tekstin yhteydessä Koko Hubara oli jakanut itsestään kuvan, joka on varsin maltillinen esimerkiksi edellä mainitun alusvaateketjun kuviin verrattaessa. Omissa poistetuissa teksteissäni ei ollut lisättyä kuvaa. Toinen tekstini käsitteli lapsettomuutta, toinen sitä, miten mahtava Elina Knihtilä on. Ruskeiden tyttöjen teksti käsitteli sitä, miten omassa ruumiissaan viihtyminen kannattaa. Huh, kylläpä oikein korvia punottaa, sen verran on kuulkaa radikaalit aihepiirit!

En voi olla ihmettelemättä, miten esimerkiksi Rajat kiinni! -ryhmän rasistisina rehottavat linkit ja jaot saavat olla paikallaan päivästä toiseen, mutta yhteiskuntakriittiset postaukset poistetaan.

Että miten olisi, Facebook: kannattaisiko sisäänkirjautumissivun lisäksi myös sensuurikäytännöt päivittää vuoteen 2016?

 

EDIT 27.4. 2016: Facebook on myös tänään bännännyt uusimman tekstini, joten tässä linkki poistettuun postaukseen. Etusivun päivitystä odotellessa. http://www.lily.fi/blogit/bluestocking/joko-saa-sanoa-rasisti 

 

 

 

Kommentit (7)
  1. No huhhuh! Eihän noissa kummassakaan ollut mitään sopimatonta. -__-

    1. Hämmentää kieltämättä itseänikin. En ymmärrä, miten kaksi tekstiä on voinut noin vain poistua itsestään pariltakin eri sivulta. Ja vielä vähemmän sitä, kuka on halunnut nähdä vaivaa, että ko. tekstit poistetaan.

  2. En mä usko, että Facebookia kiinnostaa yhtään, millaisia linkkejä palvelussa jaetaan. Voisiko olla, että joku on vaan joko tahallaan tai vahingossa ilmiantanut julkaisun, jolloin se on poistettu?

    1. Julkaisuja ei voi ilmiantaa vahingossa, ilmianto on toimintona usean klikin takana. Olen itse ilmiantanut useita rasistisia ja seksistisiä tekstejä ja sivuja turhaan – niille ei olla tehty mitään. Jos luet tuon Ruskeiden tyttöjen päivityksen ja siitä juontuvan keskustelun huomaat myös, että Facebookia todella kiinnostaa jaettu sisältö. Ruskeiden tyttöjen tekstin linkkaamisesta oli mm. seurannut päivän postauskielto, koska matsku katsottiin sopimattomaksi. Näistä syistä pidän sensuuria kaksinaismoralistisena ja ihmettelen, miksi omat tekstini on poistettu, mutta rasistinen ja seksistinen sisältö saa rehottaa vapaasti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *