Opettajan kevätkirje päättäjille

Hei kaikki päättäjät! Juu, ihan kaikki! En tohdi jaotella teitä valtiollisiin ja kunnallisiin, vaikka kovasti hierarkiasta pidättekin. Sen sijaan tykkään tai en tykkää teistä kaikista tasapuolisesti. Ajattelin kertoa teille hieman viime vuodestani, koska aina niin kovasti kerrotte, että haluatte kuulla kenttää. No nyt kuuluu, olkaapas valmiina!

 

Olen lukion aineenopettaja. Asemani on varsin mukava, minulla on virka ja aineeni ainoana opettajana kursseja ei tarvitse jakaa kenenkään kanssa. Tykkään työstäni ja erityisesti opiskelijoista, jotka ovat työn suola. Sietää tosin ollakin, koska tällä hetkellä luokassani istuu yhdellä kurssilla jopa 36 opiskelijaa. Se on aika monta, osaatte varmaan laskea, paitsi Stubb jolla on vielä prosenttilaskuissa vähän tekemistä. Oppia ikä kaikki. (Not.)

 

Aika taitavia kuitenkin olette, sitä ei käy kiistäminen. Olette nimittäin onnistuneet neuvottelemaan ammattijärjestöni OAJ:n mukaan niin sanottuun kilpailukykysopimukseen. Käytännössä se tarkoittaa, että työhöni lisätään 24 tuntia palkatonta työaikaa ja lomarahaani leikataan 30% kolmen vuoden ajaksi. OAJ on kovin ylpeä siitä, että lomia ei leikattu eikä opetuksen määrää lisätty. Opettajat sen sijaan eivät. Faktisestihan 24 tunnin työajanpidennys tarkoittaa nimittäin vapaa-ajan vähenemistä.

 

No, näppärä liittoni päätti, että opetustyön lisäämisen sijaan 24 tuntia lisätään opettajien suunnitteluaikaan. Tiedän, että te päättäjät nyökyttelette polleana: nyt lähtee kuulkaa Suomi nousuun, kun opettajat suunnittelevat opetustaan! Mutta muruset, tiedättekö mitä? Suunnittelu on varsin oleellinen osa opettajan työtä ja se tehdään, maksettiin siitä eli ei. Kuluneena vuonna olenkin pedagogisen suunnittelun lisäksi suunnittellut päättäjien vaatimuksesta muun muassa, mistä kursseista ensi vuonna luopuisin ja miten  opettajan työtä olisi mahdollista tehdä entistä tehostetummin suhteellisesti pienemmällä palkalla. Meni muuten enemmän kuin 24 tuntia. (Stubb: siis noin kolme työpäivää.)

 

Rakkaat päättäjät. Nyt te olette linjanneet, että ensi vuonna kouluista leikataan edelleen. Tämän vuoden 5% lovi perusopetukseen oli ilmeisesti vasta alkua. Ammattikoulu on jo käytännössä konkurssissa. Enkä ihan rehellisesti sanottuna ymmärrä, mistä aiotte seuraavaksi lukiossa leikata, kun kurssitarjottimen kursseista on nyt jo haastavaa saada opiskelijoille järkeviä lukujärjestyksiä aikaan. Lienee tarpeetonta todeta, että koulutuksen ja opettajan työn aliarviointi on arkitodellisuutta.

 

Opettajan työ on kurjistunut vuosien saatossa merkittävästi. Hyvät päättäjät, teidän kantanne on tullut selväksi, mutta ihmettelen, miten OAJ tohtii ylpeillä saavutetulla neuvottelutuloksella, joka tekee opettajan työstä entistä huonommin palkattua ja entistä haastavampaa.

 

T: Lehtoritar Koskela (opiskelijoiden antama lempinimi, jota hienoisesta sukupuolittuneisuudesta piittaamatta kannan ylpeänä kesälomaan saakka)

 

Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä.

suhteet oma-elama uutiset-ja-yhteiskunta tyo
Kommentit (17)
 1. Sun 3??? e/kk ellei jopa 4??? e/kk palkkasi on pöllitty niiltä miehiltä, joiden oikeasti kuuluisi ansaita paljon ja saada takuuvarma työpaikka. It-alan työntekijä tuottaa bruttokansantuotetta varmaan helposti pari-kolmekertaisesti verrattuna sinuun, vaikka kaikki opettajan positiiviset kertausvaikutukset tulevaisuudessakin laskettaisiin.

  1. No mutta kehitys on sinun onneksesi kulkemassa haluamaasi suuntaan – opettajan palkka on jo vuosia pienentynyt suhteellisesti, kun opetusryhmät ovat kasvaneet, työmäärä noussut ja arvostus laskenut merkittävästi.

   Sitten kehotan ihan tosissaan miettimään, että opettajat ja it-alan työntekijätkö tässä nyt siis pitäisi laittaa keskenään kilpailemaan palkasta samaan aikaan, kun viime hallituskauden yhteisöveron alennus kasvatti avoimien työpaikkojen sijaan osinkoja, veronkiertoon puuttuminen on pientä näpertelyä ja tuloerot Suomessa kasvavat.

   1. Julkisen sektorin työntekijöiltä pitää leikata neljäsosa palkasta. Sen summan te olette varastaneet muilta.

    Jos naiselta varastaa rahaa, niin se ei ole niin merkittävää. (tiedät kyllä syyn, jos vähän mietit elämän lainalaisuuksia)
    Mutta jos mieheltä varastat rahat, varastat miehen elämän.
    Minulta vietiin elämä 2008. Ja vaikka olen jotenkuten päässyt jaloilleni, en tule ikinä unohtamaan sitä.
    Joskus ennen äänestin vihreitä. Nykyään äänestän ainoastaan sen perusteella, kuka luultavimmin tulisi rankaisemaan julkisen sektorin ja vanhan teollisuuden varkaita, jotka varastivat minulta elämän.

    1. Ikävää, jos sulle on käynyt elämässä kurjasti. Olen ihan vilpittömästi pahoillani. Mutta ehkä se nyt ei kuitenkaan ollut ihan kokonaan kuntatyöntekijöiden ja naisten vika. (Btw, elätän ihan itse itseni. Että se niistä 50-luvun lainalaisuuksista.)

     1. Jos kenkä heiluisi, niin miehesi elättäisi sinua, ja jos ei ole miestä tai mies ei siihen pystyisi, niin löytäisit nopeasti uuden miehen. Niin periaatteellista feministiä en ole vielä tavannut, jolle ei kelpaisi varakas mies.

      Ja olet oikeassa, se ei tosiaan ole pelkästään julkisen sektorin työntekijöiden vika. Varkauteen osallistuivat myös monet SAK:laiset kommarit kuten paperiteollisuuden ja elintarviketeollisuuden ylipalkatut työntekijät, joiden palkat nostavat samalla tapaa koko Suomen kustannusrakennetta ja ovat pöllitty oikeasti arvokkaiden työntekijöiden palkoista ja elämästä.

      En tule ikinä unohtamaan tätä, enkä varmasti ole ainoa mies meidän ikäluokassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana käyneiden talouspaskojen uhrit ovat suurelta enemmistöltä 25-40v miehiä (tämän hetken iältään). Naisille ei ole käynyt juuri mitään, samoin kuin ei myöskään porsasteleville suurille ikäluokille.

      1. Voi lässyn lää, kiitos näistäkin hienoista 100% totuudenmukaisista faktoista. Onneksi meillä on kaltaisesi ihminen, joka tietää. Ehdottomasti kaikkien pitäisi luovuttaa palkkansa sinunlaisillesi. Lähes jokaikisellä naisvaltaisella alalla verrattuna miesvaltaiseen alaan on todella paljon huononpi palkka, mutta totta kai sitä eroa tulee kasvattaa vielä lisää. Se, että jokin työ on julkisen puolen työtä, totta kai myös tarkoittaa, että siitä tulisi ansaita niin säälittävän pieni palkka kuin vain mahdollista. Oli se työ sitten mitä tahansa. Työntekijän vikahan se on, että palkka maksetaan julkisista varoista.

       1. Suurin osa julkkarin työpaikoista ei tuota mitään. Opettajat ovat itse asiassa sitä vähiten pahaa päätyä julkiselta sektorilta, ainakin jos puhutaan peruskoulusta ja lukioista. Mm. amk-opettajat sitten erikseen, amk-opettajat ovat ihan puhtaita rikollisia. 4500 euroa siitä, että ollaan ajasta jäljessä ja ammattitaito ei ikinä riittäisi yksityisellä puolella työskentelyyn.

        Mutta jos mennään julkisen puolen pahimpiin loisiin, niin ne löytyvät virkamiehistä. Ihan sama mikä virasto tai ministeriö tai hallinto tai byroo. Jokaisen, joka kehtaa työskennellä jonain kumileimasimena ja gerberoksena jossain virastossa tai kelassa tai ministeriössä tai missä ikinä, tulisi kaivautua viiden metrin syvyyteen häpeämään sitä vahinkoa, mitä on tehnyt estäessään osaavien ja innovatiivisten ihmisten työskentelyä yksityisellä sektorilla.

      2. Sulla taitaa olla aika kurja elämä kun noin vihastuttaa 🙁

      3. On jokseenkin hupaisa ja varsin mittava ilmiö, että miehet käyvät splainaamassa mun blogissa, miten mä tai feministit ylipäänsä toimivat. Taidanpa omistaa sille ihan oman postauksen. Sun kantsii sillä välin vissiin opiskella vähän hyvinvointivaltion toimintaperiaatteita. Mun osalta tämä palaveri oli tässä, en tohdi pistää trollin kanssa vääntämiseen enempää energiaa. Tsemppiä työnhakuun ja elämään muutenkin!

       1. En tarvitse tsemppiä työnhakuun, olen yksinyrittäjä nykyään. Minun kädenjälkeni tuottaa bruttokansantuotetta, jotta te julkisen sektorin etuoikeutetut voitte jatkossakin saada liian isoa palkkaa liian pienellä vaivalla. Ilman minua sinulla ei olisi töitä.

        1. Satunnainen
         3.6.2016, 20:11

         Aikamoisen katkeraa tilitystä :’D Tuttavissani on runsaasti opettajia, enkä missään nimessä moittisi opettajan työtä liian isolla palkalla ja liian pienellä vaivalla tehtäväksi, ei meinaan tunnit vuorokaudessa (erityisestä aloittelevilla opettajilla) riitä edes. Yllättävän monet nykyvanhemmat osaavat myös asiakasasenteen, joka tuo vielä enemmän haastetta opetettavien kohtaamiseen.
         Ja suoraan sanottuna olen kyllä kohdannut omien töideni puitteissa aikamoisen laiskoja it-jamppoja myös… Sukupuoleen katsomatta.

         Yleensäkin tällainen numeroajattelu työn hyötyjen mittaamisessa on aikamoisen tylyä. Ja kertonee hyvin siitä, miksi monet naisvaltaiset, vuorovaikutusta ihmisten kanssa sisältävät alat ovat aivan liian alipalkattuja työn haastavuuteen ja rankkuuteen nähden. Mutta toisaalta, hyvähän se on kiinnittää alamaisten huomio toisten ammattiryhmien sättimiseen vs. että huomio kiinnittyisi oikeasti merkittäviin seikkoihin, esimerkiksi vaikka kirjoittajankin mainitsemaan veronkiertoon ja osinkoihin.

         1. No niinpä niin. Huvittavaa toisaalta on myös tämä, että sanotaan miten arvostetaan kyllä oikeasti sitä työtä mitä esim. opettajat tai vaikka sairaanhoitajat tekevät, mutta asenne palkkauksen suhteen on just tämä; et sä oikeesti mitään palkkaa tartte/ansaitse koska oot nainen ja tää on sun kutsumustyö ja kun hei miehes kuitenki maksaa joka tapauksessa, joten et sä mitään rahaa tartte, et oo tuottava yksilö. Mutta mitenkäs sitten kävisi, jos nuo työt oikeasti lopetettaisiin kerran ne on niiiiiiin turhia? Ei oppilaille opettajia, senkus lukevat itse kirjasta. Ei sairaanhoitajia, senkus vetävät lääkkeensä itte leikkauksien välissä. Ei vanhusten hoitajia, hoidetaan kuolemaan asti kotona. Veikkaan, että ei olisi kovin tyytyväisiä ihmisiä.

          1. Ei mut ai niin, tällekin on varmaan itsestään selvä hallelujah pelastus, miksi en tajunnut; yksityistäminen! Ongelma kerran oli se julkisuus. Kaikki tosiaan yksityiseksi, niin kuten uutukaisen hallituksemme linja on näyttävästi ollutkin. Koska kaikki muuttuu kuin taijalla hyväksi ja paremmaksi ja täydelliseksi markkinatalousihmeeksi kun puljut pistetään tuottamaan osinkoa omistajilleen. Uskon, että toimii etenkin juuri terveydenhuollossa, voittoa tavoitellaan ihmisterveyden- ja hengen kanssa(kustannuksella) Voi tätä onnea.

           1. Haha! Niinhän se menee! Kiitos, SSS!

 2. Istuttiin äsken tuossa mammojen kesken iltaa, minä opetusalan, toinen hoitoalan, kolmas ravintola-alan ja neljäs kirjanpitopuolen edustajana. Kolme meistä joutuu olemaan kaikennäköisten hiipparien kanssa tekemisissä ja hyväksymään sen osana työn kuvaa. Kolme saa palkkansa verorahoista. Jokaisen työpaikalla on yt:t käynnissä. Tulin siihen tulokseen, että pieleen meni vissiin valinnat elämässä: porvarillisen vakityöläisen työolot vaan huononevat.

  Kuka keksi tämän masokistisen talousvalitusoravanpyörän? Opetettavia, kasvatettavia ja hoidettavia ihmisiä meillä riittää. Ei näistä vaan enää voi vähentää mitään. Homman on pyörittävä. Työtäkin ihmiset tekisivät mielellään, korvausta vastaan ja inhimillisillä ehdoilla. Varmuuden vuoksi ihmisistä säästäminen ei vaan kerta kaikkiaan ole kokonaistaloudellisesti edullisin ratkaisu, mutta niin kauan kun mietitään numeroita eikä asioita, mietitään numeroita eikä asioita.

  No, huomisen jälkeen voidaan miettiä – ihan ansaitusti niiden opetus- ja suunnittelutyöllä kaksinumeroisiksi täytettyjen päivittäisten työtuntimäärien jälkeen – muutama viikko jotain muuta 🙂

  1. ”Varmuuden vuoksi ihmisistä säästäminen ei vaan kerta kaikkiaan ole kokonaistaloudellisesti edullisin ratkaisu, mutta niin kauan kun mietitään numeroita eikä asioita, mietitään numeroita eikä asioita.” –> Ah, miten hyvin sanottu! Kiitos! Ja kyllä – enää pari päivää, se mennee näilläkin silmänalusilla. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *