Palautukset Afganistaniin on lopetettava

Eilen Suomesta lähetettiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita Kabuliin, Afganistanin pääkaupunkiin. Päätös on aiheuttanut kritiikin tulvan – ja ihan syystä.

 

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan “ketään ei lähetetä kuolemaan”. Lausunto on erikoinen, sillä ulkoasiainministeriön matkustustiedote tältä vuodelta kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Afganistaniin. “Afganistan on konfliktimaa, jossa väkivallan uhka on erittäin korkea. Varsinkin alueilla, joissa on kapinallistoimintaa, on aseellisten hyökkäysten ja räjähteiden uhka. Nämä uhat koskevat myös pääkaupunki Kabulia”, kertoo tiedote. Teksti on ristiriidassa Nergin lausunnon kanssa. Kabul ei ole turvallinen kaupunki eikä Afganistan turvallinen maa kenellekään. 

 

Palautuksia seuratessa olo on voimaton. Miten näin voidaan ylipäänsä tehdä? Miten ihmisiä voidaan palauttaa maahan, jossa kukaan ei ole turvassa? Uuninpankkopoika kiteyttää: “Hallitusohjelmassa Suomesta päätettiin tehdä mahdollisimman tyly ja vastenmielinen maa turvapaikanhakijoille, ja lait muutettiin vastaamaan hallitusohjelmaa. Oikeus humanitaariseen suojeluun poistettiin ja hallituksen määräyksestä Migri totesi ennen turvattomat maat turvallisiksi.” Toisin sanottuna hallitus noudattaa omia lakejaan, mutta kuten kuka tahansa yläasteen etiikan oppitunnin käynyt tietää, ei laki ole sama asia kuin moraali. Ja tässä tapauksessa Suomen hallituksen toiminta on kaikkea muuta kuin eettistä. 

 

100-vuotias Suomi fiilistelee siis juhlavuottaan pääministeri Juha Sipilän hallituksen johdolla polkemalla ihmisoikeuksia ja perustuslakia, jonka pykälä 9 sanoo näin: “Ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.” Hallitus ei ole kommentoinut asiaa.

 

Helsingissä järjestetään tänään mielenosoitus maasta poistamista vastaan kansalaistorilla kello 12.  Jos olisin Helsingissä, olisin paikalla vaatimassa vastauksia ja vastuuta Suomen hallitukselta, joka tekee tällä hetkellä historiallisen vastuutonta ja historiaa ymmärtämätöntä politiikkaa. Mikäli suinkin mahdollista, mene paikalle osoittamaan tukesi. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

 

Bluestocking Facebookissa.

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (2)
  1. Tätä asiaa olen myös seurannut ja tuntenut yhtä lailla voimattomuutta kuin epäuskoakin. En lakkaa kummastelemasta päättäjien, Sipilän ja Nergin kaltaisten ihmisten  kykyä, kertoa ja puhua ihmisistä ja tilanteista tilastoina ja lakipykälinä. Vielä enemmän ihmettelen niitä, joiden mielestä näitä päätöksiä tekevät ihmiset ovat oikeassa ja hyviä tyyppejä. 

    Kuntavaalien aikana voi tehdä, edes pienen, päätöksen ja äänestää jotain muuta. 

    1. Niinpä, kuntavaaleissa voi koittaa muuttaa suuntaa antamalla viestin, että nyt riittää. Pyritään siihen! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *