Politiikkatulkki: budjettiriihi

“Onko maailma siirtymässä totuuden jälkeiseen aikaan?” Kysyi Ville Similä Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa viime viikolla. Similä viittasi tekstissään politikointiin, jossa populismi ja suoranaiset valheet ajavat faktojen ohi. Yksi konkreettinen ja vaikutuksiltaan varsin mittava esimerkki fiilispohjaisesta pötypolitiikasta on Britannian EU-ero brexit, joka ajettiin läpi silkalla pajunköydellä.

Mutta osataan sitä Suomessakin. Keskiviikkona hallitus kokoontui budjettiriiheen pohtimaan valtion menoja ja tuloja. Eilistä tiedotustilaisuutta ja jälkipuintia varten rumat päätökset olikin sitten sidottu niin näteiksi paketeiksi, että ne vaativat hieman avaamista:

Kokoomus julistaa: KOKOOMUS TORJUI PÄIVÄHOITOMAKSUN KOROTUKSEN. Todellisuudessa päivähoitomaksun korotus oli Kokoomuksen oma agenda, jonka torjuivat lasten tasa-arvoa ansiokkaasti ajaneet oppositiopuolueet. Kokoomus torjui korkeintaan oman esityksensa ja pelasti siten lapset omalta politiikaltaan. Eräänlainen saavutus sekin.

Keskusta julistaa: OPISKELIJAT PÄÄSEVÄT YLEISEN ASUMISTUEN PIIRIIN. ERITYISESTI PIENITULOISTEN, YKSINASUVIEN OPISKELIJOIDEN ASEMA PARANEE. Todellisuudessa keskustan vetämä hallitus päätti 5.4. 2016 leikata korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa yli 25 prosenttia, eli 337 eurosta 250,28 euroon kuukaudessa. Lisäksi hallitus päätti laskea korkeakouluopiskelijoiden maksimitukiaikaa 64 kuukaudesta 54 kuukauteen. Keskusta siis pelasti opiskelijat korkeintaan puolueen omilta päätöksiltä.

Perussuomalaiset julistavat: GUGGENHEIMILLE EI MYÖNNETÄ VALTION RAHAA. Kelan tutkija on laskenut, että hallituksen leikkaukset kohdistuvat eniten pienituloisiin. Tämä tapahtuu muun muassa leikkaamalla julkisen sektorin työntekijöiltä ja heikentämällä sosiaalietuuksia. Mutta juu, puhutaan vaan Guggiksesta, niin saadaan huomio tuloerojen kasvattamisesta ja yhdenvertaisuuden kaventamisesta muualle.

Ei ehkä suoranaista valehtelua, mutta eräänlaista totuuden kiertämistä kuitenkin. Pienenä vinkkinä hallitukselle: jos tehdään eriarvoistavia päätöksiä, on niillä eriarvoistavia seurauksia. Ei se siitä selittämällä parane.

 

Kommentointi ainoastaan etu- ja sukunimellä. Lilyn rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida nimimerkillä.

 

Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä.

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta raha
Kommentit (6)
  1. Näin toissayönä kafkamaista painajaista, jossa kritisoin julkisesti hallitusta ja kostoksi perskeko lavasti minut syylliseksi murhasta. Paniikintunne unessa oli aivan ylitsevuotava. Luotto hallitukseen on kova. 

     
    1. Hahaha! Ai kauheeta! 😀

  2. Ensin uhataan kaataa koko puu, mutta sitten karsitaankin vain oksasahalla. Tästä pitäisi olla sitten ymmärtää olla kiitollinen, vaikka leikkaus se on pienikin leikkaus. Multa on mennyt maku tähän hallitukseen jo ihan kokonaan. Pienituloisia kiusataan ja valtion hommia koitetaan saada siirrettyä yrityksille. Opiskelijoiden kiusaamisesta en ala edes puhua, loppuu viestikentästä tila.

    1. Joo, tämä kiitollisuusoletus on kyllä hyvin jännää tilanteessa, jossa eriarvoisuus kasvaa tietoisten päätösten tuloksena. En edes.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *