Ravintolassa vuonna 2016: naisille salaattia, miehille lasku

Bluestocking

Lomalla tuli syötyä ulkona enemmän kuin normaalisti. Matkustimme New Yorkissa, Berliinissä ja Varsovassa, ja ruokaihmisinä hullaannuimme tietenkin jokaisen paikan lukuisista ravintoloista ja katukeittiöistä. Aktiivinen ravintolassa ramppaaminen vahvisti käsitystä, joka minulla on ollut orastavana jo Suomessa: ravintolakäytännöt eivät nekään ole sukupuolittamisesta vapaita. Alla esimerkkejä, joissa ravintoloiden tulisi skarpata, jotta asiakkaiden kohtelu olisi yhdenvertaisempaa. Ja jotta asiaan tulisi muutos, on esimerkkien ohessa esitelty myös ratkaisu.

1. JUOMAT. Poikaystäväni ei juo olutta, itse toisinaan juon. Jos tilaamme oluen ja kuivan valkoviinin ja juomat tuo pöytään eri tarjoilija kuin tilauksen vastaanottaja, oletetaan valkoviinin usein tulevan minulle (=nainen) ja oluen pioikaystävälleni (=mies). Juomien sukupuolittuneisuudesta juontuvaan hämmennykseen viittasi tviitissään myös #arkipäivänseksismi -aihetunnisteen alullepanija Elina Tuomi, joka kirjoitti Twitteriin lomahavaintonsa: “Kun tilaan oluen ja mies colan, 90% ajasta olut tuodaan miehelle. Globaali ongelma. #firtsworldproblems #genderissues”.

—> RATKAISU: Jos tarjoilet juomia, kysy, mikä tulee kellekin.

2. RUOKA. Vuosia sitten seurustelin kasvissyöjämiehen kanssa. Itse söin tuolloin lihaa. Ravintolassa tilasimme exän kanssa liha-annoksen ja kasvisannoksen. Arvatkaa, kumman tarjoilija oletti olevan minun annokseni ja kumman exäni annos? Kyllä, kasvisannosta tarjottiin minulle (=nainen). Ruoan sukupuoleen on viitannut myös television elintarvikemainontaa tutkinut Milla Annala, jonka mukaan naisten nälkä lähtee mainoksissa margariinilla ja porkkanoilla, mutta tosimies syö kerralla viittä eri lihaa. En halua rohkaista ketään syömään lihaa (etenkään viittä eri lihaa), mutta väitän, että stereotypioiden kaataminen on jokaisen sukupuolen etu.

—> RATKAISU: Jos tarjoilet ruokia, kysy, mikä tulee kellekin.

 

Lounas Varsovassa. Vältimme hämmennyksen, kun tilasimme molemmat vegaaniannokset ja lasit kuivaa valkoviiniä.

 

3. VIINI. Eräänä kesäiltana istuimme kuuden hengen porukalla Aurajoen rantaravintolassa ja tilasimme pullon viiniä. Naispuoleinen ystäväni, joka on ravintolakokki ja kyseisessä seurueessa viinituntemuksessaan meitä muita valovuosia edellä, valitsi listasta hyvän punaviinin. Tarjoilija otti tilauksen vastaan ja toi hetken päästä viinin maistettavaksi - ja maistatti sitä seurueen ainoalla miehellä! Näin tapahtui myös tänä kesänä New Yorkissa: minä valitsin viinin, mutta se annettiin maistettavaksi poikaystävälleni.

—> RATKAISU: Maistata viini viinin tilaajalla. Tai kysy ainakin, kumpi/kuka toimii maistajana, kuten useissa paikoissa onneksi tehdäänkin.

4. LASKU. Tämä on klassikko! Jos olen poikaystäväni kanssa kahdestaan syömässä ja minä tilaan laskun, tuodaan lasku joko minulle tai poikaystävälleni. Jos poikaystäväni tilaa laskun, ei laskua tuoda koskaan minulle. Sekä Suomessa että ulkomailla tunnutaan olettavan, että maksaja on mies.

—> RATKAISU: Kysy, kumpi maksaa. Voit myös kysyä, maksatteko puoliksi. Jos puolittaminen ei onnistu, voit myös asettaa laskun keskelle pöytää, kuten joissain paikoissa toimitaankin.

Onko teillä vastaavia kokemuksia? Voit myös vinkata ravintolan, jossa nämä asiat on jo otettu huomioon - sillä paikalla on taatusti kohta vähintään yksi asiakas (=meitsi!) lisää!

 

Bluestocking Facebookissa

Kommentit

Keeeeeee (Ei varmistettu)

Siis tuo laskun tuominen miehelle ärsyttää! Suhteemme on tosi tasa-arvoinen, enkä siksi käsitä miksi mieheni pitäisi automaattisesti maksaa ravintolalaskut. Meillä on muutenkin käytännössä yhteiset rahat, joten toisaalta on ihan sama kumpi sen maksaa, mutta miksi sitä laskua ei tosiaan voi laittaa vaikkapa keskelle pöytää... Muuten me kyllä syödään rafloissa varmaan aika "sukupuolittuneesti", eli mies olutta ja lihaa, minä usein viiniä ja vähemmän mätön kuuloisia aterioita kun mätöistä tahtoo jäädä puolet syömättä. Minusta tuntuu, että monesti silti kysytään kumpi tulee kummalle. :)

Samoin kuin laskut tuodaan miehelle, on nyt pankeissa asuntolainaa neuvoteltaessa AINA katsottu ensin miehen tulot, ja yhdessä pankissa kävi jopa niin, että (kun miehen tulot ovat aika pienet) virkailija alkoi jo kysyä meiltä että miten aiomme tämän ja tämän suuruisen lyhennyksen saada maksettua näillä tuloilla, mutta katkaisi lauseen kesken ja tajusi katsoa myös minun tuloni. AH mikä ihana hetki oli sitten kun hän tajusi että kappas, ilmeisesti he aikovat maksaa lainansa tämän naisen tuloilla (jotka olivat sitten ilmeisesti yllättävän suuret nuorelle NAISELLE) ja nieli lauseensa lopun. Todella raivostuttavaa, mutta tässä tapauksessa lopputulos kyllä huvitti! Ihan kuin minä työssäkäyvänä aikuisena en voisi olla päävastuussa talouteni tuloista siinä missä miehenikin...

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida tätä pankkiasiaa. Itse en ole vielä ravintolassa vetänyt hernettä kovin syvälle tästä teemasta (kiinnittänyt huomiota kyllä näreänä), mutta itsekin tänä vuonna asuntolainaneuvotteluja käyneenä ajattelen vieläkin pöyristyneenä yhden pankin virkailijaa. Tämä kehtasi johonkin kommenttiin vastata, että "yleensä miehen tulot nousevat naisen tuloja nopeammin, joten ei kannata tehdä ajattelemallanne tavalla". Mikään meidän tiedoissamme ei viitannut siihen että vastaisimme hänen kuvailemaansa keskivertoparia, vaan menneisyyteen perustuvat faktat osoittivat ennemmin päinvastaista. Onneksi meillä oli muutenkin huono kyseisestä yrityksestä, joten oli helppo päätös pudottaa pankki kilpailutuksesta.

miesselitykset (Ei varmistettu)

Sellaiset hipsteröinnit sieltä.

Minja Koskela
Bluestocking

Tämä varmaan oli tarkoitettu näpäytykseksi, mutta guess what: asteikolla 1-10 tykkään mun hipsterielämästä about 13. :)

Räyhälä
Räyhälä

Hahaaa niin totta jokaikinen huomio!

Repsi (Ei varmistettu)

Joo, meillä käy usein miun poikaystävän kanssa niin että mie otan hampparin/pizzan ja mies salaatin. Varmaan joka kerta näillä ruuilla salaatti on laitettu miun eteen (Suomessa ja ulkomailla). Kumma juttu josta oon jaksanu toistaseks lähinnä huvittua mutta ärsytyskään ei oo kaukana.

bebe (Ei varmistettu)

En niin kovin tykkää makeasta ja ravintolassa tilaankin yleensä jälkiruuan sijaan esim. lasin viiniä. Herkuille perso mieheni sen sijaan tilaa hyvin usein jälkkärilistan makeimman herkun, joka lähes poikkeuksetta tarjoillaan aina minulle (=naiselle). Ja niinä harvoina kertoina, kun jälkiruoka onnistutaan toimittamaan oikeaan osoitteeseen, eli miehelleni, se tulee AINA kahden lusikan tai muun ottimen kanssa (eli oletus varmaankin on, että nainen on dieetillä tms. ja syö kuitenkin ainakin puolet miehensä jälkkäristä). Asia huvittaisi, jos ei olisi käynyt jo niin väsyneeksi.

Lalaaaa (Ei varmistettu)

Täytyy sanoa, että itse en ole Suomessa kyseiseen ongelmaan törmännyt (paitsi yhdessä meksikolaisessa raflassa). Meillä tilaukset tosin menevät usein just niin, että mä otan sen viinin ja kasvikset ja poikaystävä oluen ja lihaa. Mutta silti yleensä kysytty kummin päin. Maksaessa on lähes poikkeuksetta kysytty, että yhteen vai erikseen. Yleensä maksetaan samasta ja vuorotellen toinen hoitaa.
Myös baareissa/kahviloissa olen huomannut usein, että vaikka molemmat tilaa juomansa ja vaan poikaystävä kaivaa rahat esille, silti on vielä varmistettu, että tuleeko samasta. Ulkomailla tosiaan huvittaa, kun lasku tulee aina kysymättä samassa ja tuodaan aina miehelle. Ehkä käyn sitten liian harvoin Suomessa ulkona tai on vain sattunut tuuri, kun en tähän ongelmaan ole törmännyt :D

Titi (Ei varmistettu)

Käydessäni isäni luona Oulussa meillä on tapana syödä usein Huviretkessä. Persoonallisempiakin ravintoloita kaupungista kyllä löytyisi, mutta Huviretkessä on kelpo ruoat - ja meille on joka kerta sattunut ihana vanhempi naistarjoilija, joka paitsi on hyvä työssään, kysyy aina, kumpi maistaa viinin.

Minja Koskela
Bluestocking

Toivon, että kyseinen tarjoilija lukee sun kommentin! Veikkaan, että tulisi aika hyvä mieli. :)

Nainen98765 (Ei varmistettu)

Mä just oon miettinyt ravintoloista tätä samaa. Eräässä ravintolassa pari viikkoa sitten naapuripöydässä istui kaksi miestä. Kun laskun aika koitti, tarjoilija kysyi "Maksetaanko erikseen?" miehet vastasivat vasten tarjoilijan odotuksia "Ei, vaan samasta." Tarjoilija teki olettamuksen, että kahden miehen annokset maksetaan automaasti erikseen. Samoin minulta ja mieheltäni kysytään aika usein "Laitetaanko samasta?" olettaen, että mies maksaa. Molempiin tilanteisiin toimisi neutraali kysymys "Samasta vai erikseen?", ja kysyä laskua tuodessa "Kummalle laitetaan?" ettei asiakkaalle tule sellaista fiilistä, että roolit annetaan heille ulkoapäin. Astetta pidemmälle menee kyllä silti naapuruston ainut intialainen, jossa minulta ei koskaan kysytä "Maistuuko/onko kaikki hyvin?", vaan he kysyvät mieheltäni sen ja tarjoilija lähtee heti pois kun mies on vastannut. Hän ei edes katso minua päin saati kysy mitä mieltä olen. Vaikuttaa siltä, että he ovat varsin järkyttyneitä niillä kerroilla, jolloin minä maksan laskun.

paulahelena
ALUAP

Mä just hämmennyin hiljattain kun mies tilasi laskun mutta se tuotiin mulle. Meillä on yhteinen taloustili eli raha menee samasta paikasta vingutti korttia kumpi tahansa, mutta kyllä mun mielestä laskun maksaminen (siis ei välttämättä se rahankäyttö vaan itse toimenpide) on miehen tehtävä. Samanlaista herrasmiesmäisyyttä kuin vaikka oven auki pitäminen tai takin päälle auttaminen, säästää naista vaivalta.

kaikkien vaiva (Ei varmistettu)

Naiset osaavat itsekin avata oven ja pukea takin päälleen, ei siihen tarvita miestä. Miksi juuri nainen täytyy säästää siltä vaivalta että tunkee kortin lukijaan ja näppäilee tunnusluvun? Ei ole iso vaiva se.

Emilia M

Öö mun mielestä RAHA on vähän eri asia kuin oven auki pitäminen ja takin päälle auttaminen ja toiseksi, ei noitakaan asioita ole poissuljettu naiselta, myös nainen voi pitää toiselle auki ovea ja auttaa takin päälle.

paulahelena
ALUAP

Just sanoin ettei se rahankäyttö vaan se maksutoimenpide, yhteiseltä tililtä kun raha kuitenkin menee.

Ja kyllä, mäkin pidän ovia auki kanssaihmisille sukupuolesta riippumatta, mutta mun mielestä silti kohtelias mies (vahvempi) pitää ovea auki naiselle (heikompi). Jos ois vaikka joku sporttinen mimmi ja vanha pappa niin sit toki toisinpäin.

paulahelena
ALUAP

Ai täytyy kyl sen verran tarkentaa et jos joku mies pyytäis mua ekoille treffeille niin olettaisin kyl et se tarjoo tai oisin vähintäänki vähän salaisesti pettyny jos ei. Arvostan tollasta huomaavaisuutta miehissä vaikka oonkin toisaalta varsin itsenäinen ja vähän äijä.

kaikkien vaiva (Ei varmistettu)

Se, kuka avaa oven ja auttaa takin päälle, on kohtelias, ei vahvempi. Itse naisena avaan kyllä miehellekin oven tai autan takin pukemisessa mikäli tilanne niin vaatii. Kyse ei ole siitä, että mies on herrasmies "auttaessaan" naista hädästä kun maksutoimenpide tulee kohdalle. Osaavathan naiset yksinkin ravintolassa käydessään maksaa laskun - miksi miehen kanssa käydessä tilanne on toinen?

Minja Koskela
Bluestocking

Mies = vahvempi, nainen = heikompi? Onko tämä ironiaa, jota en ymmärrä?

Nuumi (Ei varmistettu)

No ei, kun sehän on fakta, että nainen on se todella heikko astia, joka tarvitsee miehen suorittamaan vaativat tehtävät, kuten pin-koodin näppäilemisen maksupäätteellä vahvoilla sormillaan. XD

Ilargia (Ei varmistettu)

Öööö, mistä ihmeestä tarjoilija tietää, onko asiakkailla yhteinen tili vai ei? Niin että komppaan: se, että tarjoilija automaatiolla tuo laskun miehelle ei ole sama kuin se, että miehen oletetaan pitävän ovea auki naiselle.

Räyhälä
Räyhälä

Ymmärrän hämmennyksen jos toinen on erityisesti tilannut laskun ja silti se tuodaankin toiselle, mutta mitä ihmettä? :D Miksi laskun maksaminen määräytyisi automaattisesti sukupuolen mukaan? Ja miksi oven pitäminen olisi erityisesti miehen tehtävä, eikö tällainen yleinen kohteliaisuus ole ihan kaikkien tehtävä kanssaihmisille sukupuoleen katsomatta? Miksi ylipäätään pitäisi olla jotain miesten ja naisten tehtäviä? En ymmärrä. 

Minja Koskela
Bluestocking

Kukin hoitakoon omassa suhteessaan työnjaon miten haluaa, kunhan ne eivät vaikuta oletuksiin muista ihmisistä ja sukupuolista. Siks en hirveesti lämpee myöskään puheelle "miesten tehtävistä". Nämä mun ehdottamat mallihan eivät poissulje sitä, jos joku haluaa mennä ns. traditionaalisen kaavan mukaan.

Kaisas (Ei varmistettu)

Suomalaiset on yleensä näitä erikseen maksajia joka paikassa. Vaikka joku turistiryhmä ravintolassa ja jokaisen pitäisi saada maksaa erikseen. Sitten taskulaskimella jaetaan jotain vesipullon hintaa kuuteen osaan. Ymmärrän täysin että henkilökunta ei suostu siihen tai suostuu silmiään pyöritellen.

Mitä tulee näihin mies ja nainen asiakkaina -juttuihin niin miten hemmetissä teitä voi vaivata ja ärsyttää niin riivatusti se mihin kohtaa pöytää lasku laitetaan tai että olut tuodaankin miehen eteen vaikka nainen sen halusi tai mansikkaleivos naiselle vaikka se oli miehen. Varmaankin nämä toimet perustuvat siihen mitä asiakaspalvelija yleensä näkee, miten suurin osa asiakkaista tilaa jne. Ei sen kummempaa.

Eikä suomalaiset tavat ja suomalainen kulttuuri ole mailman ainoa ja se oikea joka on normina muille. Kun kaikkialla ei vaan toimita kuten Suomessa toivotaan ja monessa maassa vaikka jonkun ison oluen tuominen naiselle nyt vaan on hiukan....niin.

Minja Koskela
Bluestocking

Kategorisointi on turhauttavaa ja kielii myös isommista rakenteista ja valtasuhteista. Siksi ärsyttää.

liinatuulikki (Ei varmistettu)

Tampereella ravintola Frankly hoitaa nämä asiat upeasti! Olen monesti itse valinnut ja täten myös maistanut viinin ja lasku tulee aina joko keskelle pöytää tai sille joka kätensä sattuu ojentamaan.

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos vinkistä, pitää testata! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse olen kasvissyöjä ja nainen, mies perinteinen lihanmussuttaja. Nykyään yhä useammin tunnutaan kysyvän kenelle annos tuleekaan, mutta turhan usein on niitä tapauksia, kun kasvisannos annetaan suoraan minulle (kun tarjoilija on eri kuin tilauksen vastaanottaja + tilanteissa, joissa seurueessa on useampi mies, joilta kyllä kysytään mikä annos tulee kenellekin).

Siihenkin olen törmännyt, että lasku tuodaan miehelle, tosin onneksi vain kerran. Olimme ensitreffeillä avopuolisoni kanssa, ja minä pyysin laskua. Sovimme, että kumpikin maksaa itse omat ruokansa. Tarjoilija toi kuitenkin koko laskun sen kummempia kyselemättä miekkoselle, joka jo muutenkin treffeistä hämmentyneenä ja jännittyneenä maksoi laskun ilman asiasta huomauttamista.

Tepita (Ei varmistettu) http://outlandish-blog.blogspot.com.

Suomessa on jotenkin surullista, että vieläkin ravintolassa vanhat stereotypiat elävät vahvasti ihmisten päässä, mutta Slovakiassa asuessani ensishokin jälkeen sain tultua siitä kuplastani ulos ja ymmärsin, että muualla yhdenvertaisuus ei ole lähelläkään Suomen tasoa. Esim. juurikin Slovakiassa valitettavan usein nainen nähdään melkeinpä isänsä tai miehensä omaisuutena ja naisen seksuaalinen ahdistelu on täysin ok (omalla kohdallani poliisisetä sanoi, että olin onnekas kun jopa kaksi miestä ahdisteli yhden illan aikana....). Järkyttävää, mutta hurjan yleistä 2010-luvun Euroopassa.

"Paras" tilanne tuli juurikin ravintolassa kun vanhempani olivat tulleet kylään ja äitini pyysi laskun. Lasku tuotiin isälleni, josta äiti vetäisi jalkapallon kokoisen herneen nenäänsä ja tiuski ja oli aika törkeä nuorelle tarjoilijapojalle, joka raukka ei ymmärtänyt yhtään mistä tämä nainen oli niin hänelle suuttunut. Äiti ei ole vieläkään onnistunut tulemaan siitä omasta kuplastaan ulos, vaan muistelee tapahtumaa edelleen mielensäpahoittaneena :D Paljon on siis vielä tehtävää lähiympäristössämmekin, mutta kaikissa tilanteissa sen herneen nenäänvetämisen sijaan kannattaa vaan yrittää muistaa, että muualla tilanteeseen sopeutuminen on ainakin joskus ihan paikallaan.

Minja Koskela
Bluestocking

Joo, toki tilanteisiin ja epätasa-arvoisiin käytäntöihin voi reagoida monella eri tavalla. Kannatan silti herneen nenään vetämistä: jos sitä eivät takavuosien feministit olisi aktiivisesti harrastaneet, ei Suomi nykyään olisi näinkään yhdenvertainen.

Usko Irma-tätiä

Jep tuttua! Exän kanssa oltiin kerran Kreikan suunnalla lomalla. Ravintolassa minä pyysin laskun ja kun olin sitä  maksamassa tarjoilija kieltäytyi ottamasta rahaa. Koki, että olisi kuulemma ollut poikaystäväni tehtävä maksaa. Poikaystäväni taisi hieman nolostua tilanteesta, mutta minä heiluttelin seteliä ja totesin, että joko otat tästä näin tai et saa maksua ollenkaan :D kyllä se raha sitten lopulta kepasi, jopa naiselta. 

hemmetinkasvispullat (Ei varmistettu)

Näitä olettamuksia tulee ravintoloissa kohdattua kaiken aikaa, onneksi vähintään yhtä paljon tasa-arvoisia kuin tasa-arvottomia. Suurimman järkytyksen koin kerran Ikean ravintolan kassalla. Olimme poikaystäväni kanssa tarjottiminemme tulleet maksamaan ruokamme erikseen, minä edellä. Kassalla istuva keski-ikäinen mies flirttaili kanssani, ja ymmärrettyään minun ja perässä kulkevan miehen olevan pari, torjui ojentamani Visan ja hoki "Eiköhän hän herrasmiehenä maksa molempien ateriat." Suutuin niin, etten meinannut saada sanaa suustani. Poikaystäväni (yhtä rahaton kuin minäkin) kiemurteli todella vaivautuneena kassasedän ja perässä jonottavien katseiden alla. Vakuuttelin painokkaammin ja vähemmän kohteliaasti maksavani kyllä omat ruokani, mutta mies ei yksinkertaisesti suostunut ottamaan minulta maksua vastaan, vaan käytännössä pakotti poikaystäväni maksamaan molemmat ruuat. Myöhemmin maksoin kaiken hänelle takaisin, mutta suututti niin vietävästi a) henkilökunnan oletus siitä, etten oikeasti naisena kykene maksamaan elämistäni b) oletus siitä, että poikaystäväni kuuluu miehenä maksaa minunkin elämiseni. Kyllä maistui kasvispyörykät kuivilta. Kostoksi join limua, vaikka tilasin vain vettä. Suckers.

Guzaak (Ei varmistettu)

Tuo on kyllä mielestäni jo ihan käsittämättömän törkeää ja ala-arvoista "palvelua". Suomessa tällaista? Velvoittaa nyt maksamaan toisen ruuat. Eihän tyyppi voi mitenkään tietää, jos kyseessä on vaikka köyhät opiskelijat, joilla on varaajuuri ja juuri käydä nyt se kerran kuukaudessa jos sitäkään syömässä ulkona josta joutuukin sitten maksamaan tuplahinnan jonkun ääliön käskystä. Minusta jos raha ei kelpaa niin olisi ihan hyvin voinut jättää maksamatta kokonaan, omapahan oli vikansa :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla on henkilökohtaisia kokemuksia vain tuosta 1. kohdasta. Muut jutut on kyllä hoituneet ilman sukupuolittamista; lasku on tuotu sen eteen, joka laskun on pyytänyt jne.
Mutta tosiaan kerran baaritiskillä tilasimme mieheni kanssa juomat. Minä tilasin oluen, hän tilasi lonkeron. Tarjoilija katsoi minua ja kysyi tuleeko lonkeroon jäitä. Mieheni vastasi, että ei tule. Tarjoilija nyökkäsi, laski juomat ja asetti ne baaritiskille eteemme, lonkeron minun eteeni ja oluen mieheni eteen. En pahoittanut mieltäni tilanteesta, lähinnä se vain nauratti. Jätkällä ei millään mennyt jakeluun, että nainen voi juoda olutta ja mies lonkeroa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tarjoilijat palvelevat tuhansia asiakkaita ja tästä asiakasmassasta alkaa tulla tiettyjä yleistyksiä esiin kuten se, että useimmiten valkoviinilasi menee naiselle ja olutlasi miehelle, jos pariskunta tekee yhdessä tilauksen. En ymmärrä miten tällaisesta voi pahoittaa mielensä, jos tarjoilija sitten töppää tilauksen kanssa. Toki kohteliasta on kysyä varsinkin tarjoiltaessa, että kuka tilasi mitäkin ja helpointakin niin ei tarvitse laseja/annoksia siirrellä edes takaisin.
Minä olen itse asiassa ollut positiivisesti yllättynyt, kun kerran lentokoneessa (British Airways) stuertti toi oikean aterian kysymättä ja ihan stereotypian perusteella ja myös uuden juoman pelkästä katseesta. Moni postaukseen kommentoinut olisi loukkaantunut. :)
Laskun kanssa minulla ei ole Suomessa koskaan ollut ongelmia, vaikka syön usein ulkona; toisaalta en loukkaannu, jos lasku laitetaan väärän ihmisen eteen, joten ehkä tätäkin on tapahtunut. Joissakin muissa maissa on toki tarjoilijalle ollut outoa, jos nainen maksaa pariskunnan ruoat.

Guzaak (Ei varmistettu)

Kyllä minusta pieni harmistus/närkästys on ihan oikeutettuakin, asiakaspalvelija osaa hoitaa työtään, koska se kysyminen nyt ei ole iso juttu jos ei oikeasti TIEDÄ kenelle mikäkin tulee. Ihan turhaan siis arvuuttelee :D
Ei nyt tietenkään suuttua tarvitse, mutta jos huomaa että mennään ihan vain tällä no-koska-mies-ja-nainen niin onhan se vähän hohhoijaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

No jos nyt vaikka yhden viikon aikana salaatti on mennyt naiselle 99 tapauksesta sadasta ja pihvi miehelle niin erikseen kysyminen voi helposti unohtua, vaikka tietenkin pitäisi kysyä, jos ei ole varma. Itse en jaksaisi moisesta vetää pulttia.
Töykeä asiakaspalvelu on asia erikseen. Ja se, jos asiakaspalvelija on sitä mieltä, että miehen pitää maksaa molempien tilaukset tms. järjetöntä. Jälkimmäiseen en ole koskaan törmännyt Suomessa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tokikaan ärsyttävät oletukset eivät ehkä ole sen luokan ongelma, että kannattaa iltaansa pilata tai saada raivareita. Mutta jos ravintola haluaa käydä hyvästä ravintolasta, jossa myös palvelu on laadukasta, niin silloin musta kuuluu asiaan, että palvelu on henkilökohtaista. Henkilökohtaiseen palveluun taas kuuluu se, että kommunikoidaan asiakkaan kanssa ja kuunnellaan häntä. Eikä oletella sen perusteella, mitä joku muu on joskus tilannut. Eihän sekään kävisi päinsä, että tarjoilija esim. unohtaessaan merkata ylös asiakkaan valitseman lisäkkeen miettisi, että "No, 99% tilaa tän kanssa lohkoperunat, joten mennään niillä". Enkä ymmärrä, miten asiakkaiden määrä edes liittyy asiaan. Ei niiden kaikkien tilauksia tarvitse loppuiäkseen mieleen painaa, sen kun keskittyy niihin, joita sillä hetkellä palvelee:)

Meillä on välillä sekä Suomessa että ulkomailla tullut vastaan oletus siitä, että lasku maksetaan erikseen, joskus niinkin, että tuodaan erikseen, vaikka on tilattu yhteen. Välillä on sitten maksettu samalla kortilla kahteen kertaan, kun toisella ei ole ollut edes lompakko mukana, eikä ravintolan byrokratia salli laskun yhdistämistä pöydässä:P Mutta 99% kerroista asiaa kyllä kysytään, eikä ne muutamat virheet ole koskaan iltaa pilanneet. Vähän ihmeteltiin, kun kuultiin muilta pariskunnilta näistä "lasku aina yhteen" -oletuksista, että käydäänkö jotenkin vaan tosi hyvissä paikoissa. Sitten välähti, että niin joo, kyse on varmaan siitä, että ollaan molemmat naisia.

Kommentoi

Commenting is closed.