Ravintolassa vuonna 2016: naisille salaattia, miehille lasku

Lomalla tuli syötyä ulkona enemmän kuin normaalisti. Matkustimme New Yorkissa, Berliinissä ja Varsovassa, ja ruokaihmisinä hullaannuimme tietenkin jokaisen paikan lukuisista ravintoloista ja katukeittiöistä. Aktiivinen ravintolassa ramppaaminen vahvisti käsitystä, joka minulla on ollut orastavana jo Suomessa: ravintolakäytännöt eivät nekään ole sukupuolittamisesta vapaita. Alla esimerkkejä, joissa ravintoloiden tulisi skarpata, jotta asiakkaiden kohtelu olisi yhdenvertaisempaa. Ja jotta asiaan tulisi muutos, on esimerkkien ohessa esitelty myös ratkaisu.

1. JUOMAT. Poikaystäväni ei juo olutta, itse toisinaan juon. Jos tilaamme oluen ja kuivan valkoviinin ja juomat tuo pöytään eri tarjoilija kuin tilauksen vastaanottaja, oletetaan valkoviinin usein tulevan minulle (=nainen) ja oluen pioikaystävälleni (=mies). Juomien sukupuolittuneisuudesta juontuvaan hämmennykseen viittasi tviitissään myös #arkipäivänseksismi -aihetunnisteen alullepanija Elina Tuomi, joka kirjoitti Twitteriin lomahavaintonsa: “Kun tilaan oluen ja mies colan, 90% ajasta olut tuodaan miehelle. Globaali ongelma. #firtsworldproblems #genderissues”.

—> RATKAISU: Jos tarjoilet juomia, kysy, mikä tulee kellekin.

2. RUOKA. Vuosia sitten seurustelin kasvissyöjämiehen kanssa. Itse söin tuolloin lihaa. Ravintolassa tilasimme exän kanssa liha-annoksen ja kasvisannoksen. Arvatkaa, kumman tarjoilija oletti olevan minun annokseni ja kumman exäni annos? Kyllä, kasvisannosta tarjottiin minulle (=nainen). Ruoan sukupuoleen on viitannut myös television elintarvikemainontaa tutkinut Milla Annala, jonka mukaan naisten nälkä lähtee mainoksissa margariinilla ja porkkanoilla, mutta tosimies syö kerralla viittä eri lihaa. En halua rohkaista ketään syömään lihaa (etenkään viittä eri lihaa), mutta väitän, että stereotypioiden kaataminen on jokaisen sukupuolen etu.

—> RATKAISU: Jos tarjoilet ruokia, kysy, mikä tulee kellekin.

 

vegaani.jpg

Lounas Varsovassa. Vältimme hämmennyksen, kun tilasimme molemmat vegaaniannokset ja lasit kuivaa valkoviiniä.

 

3. VIINI. Eräänä kesäiltana istuimme kuuden hengen porukalla Aurajoen rantaravintolassa ja tilasimme pullon viiniä. Naispuoleinen ystäväni, joka on ravintolakokki ja kyseisessä seurueessa viinituntemuksessaan meitä muita valovuosia edellä, valitsi listasta hyvän punaviinin. Tarjoilija otti tilauksen vastaan ja toi hetken päästä viinin maistettavaksi – ja maistatti sitä seurueen ainoalla miehellä! Näin tapahtui myös tänä kesänä New Yorkissa: minä valitsin viinin, mutta se annettiin maistettavaksi poikaystävälleni.

—> RATKAISU: Maistata viini viinin tilaajalla. Tai kysy ainakin, kumpi/kuka toimii maistajana, kuten useissa paikoissa onneksi tehdäänkin.

4. LASKU. Tämä on klassikko! Jos olen poikaystäväni kanssa kahdestaan syömässä ja minä tilaan laskun, tuodaan lasku joko minulle tai poikaystävälleni. Jos poikaystäväni tilaa laskun, ei laskua tuoda koskaan minulle. Sekä Suomessa että ulkomailla tunnutaan olettavan, että maksaja on mies.

—> RATKAISU: Kysy, kumpi maksaa. Voit myös kysyä, maksatteko puoliksi. Jos puolittaminen ei onnistu, voit myös asettaa laskun keskelle pöytää, kuten joissain paikoissa toimitaankin.

Onko teillä vastaavia kokemuksia? Voit myös vinkata ravintolan, jossa nämä asiat on jo otettu huomioon – sillä paikalla on taatusti kohta vähintään yksi asiakas (=meitsi!) lisää!

 

Bluestocking Facebookissa

kulttuuri suosittelen ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.