Sananvapaus ei oikeuta vihapuhetta

31.12. kirjoitin Facebookiin näin:

“Vuosi 2016 päättyi osaltani nettitrollaamisen ja -öyhötyksen kohteeksi joutumiseen. Olen kirjoittanut yli vuoden aktiivisesti päivittyvää yhteiskunnallista blogia, mikä tietenkin nykymaailmassa ja nyky-Suomessa tarkoittaa sitä, että satunnainen trollaus on jokseenkin arkipäiväistä. Nyt trollaus kasvoi kuitenkin uusiin mittasuhteisiin. En valehtele: olen ollut pari päivää todella ahdistunut. Olen saanut lukea eri foorumeilta muun muassa arvailuja seksuaalisesta suuntautumisestani ja seksuaalisesta aktiivisuudestani, törmännyt mielenkiintoisiin solvausmuotoihin ja -tapoihin ja kuullut, että olen ”syöpä” joka pitäisi ”pistää viralta”.”

 

Eilen katsoin A-teeman vihapuhekeskustelua. Ajatelkaapa: Nettiöyhötys on kasvanut niin suureksi ilmiöksi, että sille on omistettu puolitoistatuntinen teemailta. Keskustelemassa oli muun muassa Miss Helsinki Sephora Ikabala, joka ryhtyi saamaan rasistista vihapostia välittömästi ja mittavasti heti kisan voitettuaan. Paikalla oli myös edesmenneen ihmisoikeusaktivisti Hanna Ruaxin isä, joka on joutunut lukemaan tyttärensä kuolemasta ilakoivien nettitrollien öykkäröintiä ja sietämään tyttäreensä kohdistuvaa solvausta vielä Hannan kuoleman jälkeenkin. Miten me olemme tulleet tähän pisteeseen?

 

On ilmiselvää, että netti mahdollistaa anonyymin huutelun, joka ei ole ollut ennen samassa mittakaavassa mahdollista. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy. Vihapuhetta pyritään nimittäin oikeuttamaan myös tietoisesti, ja Internet on siihen oivallinen väline. Räikein esimerkki on Jenkeistä noussut alt-right-liike, jonka symbolina nettikeskusteluissa toimii vihreä sammakkoemoji. Tiivistettynä liikkessä on kyse netissä toimivasta trolliarmeijasta, jonka päämääränä on vastustaa poliittista korrektiutta viljelemällä rasismia, misogyniaa ja transfobiaa. Alt-rightin kannattajien ydinajatus on, että sananvapauden nimissä on voitava saada sanoa mitä tahansa. Kansankielellä kyse on häirinnän normalisoinnista ja solvausten viljelyn oikeuttamisessa. Meillä on myös Suomessa tahoja, jotka pyrkivät tietoisesti venyttämään sananvapauden rajoja oikeuttaakseen oman verbaalisen toikkarointinsa vain, koska heillä on siihen vapaus.

 

Sananvapaus on arvo, jota kannatan ehdoitta. Se takaa avoimen kritiikin mahdollisuuden ja sitä kautta demokraattisen yhteiskunnan säilymisen. Minun on kuitenkin vaikea ymmärtää logiikkaa, jonka mukaan sananvapaus olisi hyväksyttävä peruste henkilökohtaiselle solvaamiselle tai tietyn ihmisryhmän stereotyyppiselle esittämiselle. Toisin sanottuna sananvapaus on kehno peruste huonolle käytökselle. Parhaillaan Suomessa haetaan vimmatusti sananvapauden rajoja, kun oikeudessa on käsitelty useampienkin poliitikkojen saamia kunnianloukkaussyytteitä.

 

Kysyin poliisilta, kannattaako minuun kohdistuneista kirjoituksista tehdä rikosilmoitus. Vastaus oli, että periaatteessa osan törkyteksteistä voidaan tulkita kuuluvan kunnianloukkauksen piiriin, sillä niissä ei käsitelty sanomisiani, vaan mentiin henkilökohtaisuuksiin. En kuitenkaan tehnyt rikosilmoitusta. Sen sijaan pohdin, olinko ottanut tekstit liian vakavasti, enhän kuitenkaan ollut saanut henkilökohtaisia viestejä eikä minua oltu uhattu tappaa. Tajusin pian itsekin, miten älyttömältä ajatusketju kuulostaa: Ikään kuin se, että minua ei uhata väkivallalla oikeuttaisi panettelun. Jos ystävästäni oltaisiin kirjoitettu kuten minusta, en ikimaailmassa pitäisi tekstejä vähäpätöisinä. Toisin sanoen, vaikka sinuun kohdistuva solvaus tapahtuisikin lain sallimissa rajoissa, se ei tarkoita, että sinun tulisi sitä sietää. Siksi lopetinkin Facebook-statukseni näihin sanoihin:

 

“Tänään päätin, että nyt riitti. MRA:t ja alt right -jengi tähtäävät juuri siihen, että feministit ja yhteiskunnallisesti aktiiviset naiset pitäisivät suunsa kiinni ja pysyisivät poissa netistä. Itse olen entistä vakuuttuneempi siitä, että sekä internet että suomalainen yhteiskunta tarvitsevat lisää feministisiä ja turvallisia tiloja sukupuoleen, seksuaalisuuteen tai ihonväriin katsomatta. Uuden vuoden lupaukseni 2017 on, että olen jatkossakin mukana luomassa tällaisia tiloja. Enkä aio olla turpa kiinni jatkossakaan.”

 

Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä. <3 Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

suhteet oma-elama uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (5)
 1. Heidi Lemmetyinen
  9.2.2017, 18:54

  Kiitos siitä, että jaksat kirjoittaa öyhöttäjistä huolimatta. Hyvä, ettet suostu hiljenemään, vaikka hiljentää ne todella yrittävät. Tätä blogia tarvitaan.

  ”She was warned. She was given an explanation. Nevertheless, she persisted.”

 2. Anumaaria78
  3.2.2017, 22:08

  Kiitän minäkin blogistasi, joka on aina ajan hermolla olematta kuitenkaan alleviivaava ja läksyttävä. 

  Mielestäni vihapuhetta ei koskaan missään olosuhteissa voi hyväksyä ja selittää kateudella ja pahalla ololla. Tunteva myötätuntoa kokeva ihminen ei ikinä lyö törkeästi vyön alle. Never. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *