Sanoisitko näin toiselle? Mieti vielä!

“Mä en ajattele sukupuolta.” [Etenkin CIS-miehen suusta.]

Jos sinun ei tarvitse ajatella sukupuolta, kyse on etuoikeudesta, ei siitä, että sukupuolella ei olisi väliä. Konkreettisesti sukupuoli näkyy esimerkiksi puheenvuorojen jakautumisessa ja sukupuolten palkkaerossa. Transihmiset joutuvat ajattelemaan sukupuolta myös esimerkiksi käyttäessään julkisia vessoja. Tästä näkökulmasta se, että joku kertoo sukupuolen olevan asia, jota ei tarvitse ajatella, on hieman – noh – ajattelematonta.

 

“Raha ei tuo onnea.” [Rikkaan ihmisen suusta.]

Tämä richsplaining-oivallus sattuu melkein fyysisesti. Ja niin muuten sattuu myös köyhyys. Olen sanonut tämän ennenkin: kun opiskeluajan rahattomuus helpotti saadessani ensimmäisen palkkakuittini, en usko, että mikään olisi tehnyt minua onnellisemmaksi.

 

“Mä en edes näe ihonväriä.” [Etenkin valkoisen ihmisen suusta.]

On toki kaunis ajatus, ettei värillä olisi väliä, mutta ikävä kyllä ajatus on nykytodellisuudessa edelleen varsin utopistinen. Et todennäköisesti näe ihonväriä, koska sinun ei ole tarvinnut miettiä sitä juuri koskaan. Toisin sanottuna, jos olet valkoinen, värillä ei ole sinulle väliä, koska sinä et valkoisuutesi vuoksi ole koskaan joutunut kohtaamaan rasismia tai rakenteellista syrjintää. Kuten Mafalala-blogissa kiteytetään: “Niin sanottu hyväntahtoinenkin “värisokeus” myös osaltaan pyyhkii näkymättömiin niiden kokemuksia, jotka tuntevat rasismin nahoissaan.”

 

“Mä tiedän, miltä susta tuntuu.” [About kenen tahansa suusta.]

Sano mieluummin: “Kerro minulle, miten voin olla avuksi. Haluan olla tukenasi.”

 

“Rakkaudesta se hevonenkin potkii.” [Etenkin kasvattajan suusta.]

Jos takarivin poika vetää etupulpetin tyttöä letistä ja opettaja kuittaa tapahtuman leikkimielisellä heterovitsillä, antaa hän a) tytölle viestin, että omien rajojen kunnioittaminen ei ole tarpeellista, ja b) pojalle viestin, että toisen fyysistä koskemattomuutta ei tarvitse kunnioittaa. Molemmat viestit ovat jokseenkin vahingollisia.

 

“Ota se kohteliaisuutena.” [About kenen tahansa suusta.]

Hei dudebros: dickpic ei ole kohteliaisuus. Se on ahdistelua.

 

Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille. Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä ja Minjaa Instagramissa täältä!

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *