Siskoni terveiset Brysselistä: rakkautta, ei rasismia

Seison keskellä suomalaista kauppakeskusta ja itken. Olen aiemmin aamulla kuullut, että Belgiassa lentoasemalla ja metrossa on räjähtänyt pommeja ja ihmisiä on kuollut. Siskoni lähetti heti räjäytysten jälkeen viestin, että on elossa ja turvassa kotonaan Brysselissä. Siskon olisi pitänyt aiemmin aamulla matkustaa kouluun sillä metrolinjalla, jossa pommi räjähti. Onneksi hän ei herännyt herätyskelloon.

Bryssel on pysähtynyt, liikenne ja kaupat suljettu. Siskoni ystävät ovat jumissa kampuksella ja sisko kodissaan. Kuvat räjähdyksen jälkeisestä lentoasemasta leviävät sosiaalisessa mediassa.

Pian alkaa levitä muutakin. 

Jussi Halla-aho vetää Facebookissa yhtäläisyysviivan islamin ja terrorismin välille.

Wille Rydman jakaa julkaisun, jossa ruotii räjähdysten suhdetta eurooppalaiseen maahanmuuttopolitiikkaan ja ”vaeltaviin massoihin”.

Lopulta James Hirvisaari kirjoittaa Twitterissä, että toivoo kaikkien suvakkihuorien räjähtävän kun Helsingissä posahtaa.

Luen Hirvisaaren tviitin kauppakeskuksessa. Juuri se saa minut kyyneliin. Miten joku voi vihata niin paljon?

Kun Anders Breivik tappoi Utøyan saarella ja Oslon keskustassa 77 ihmistä, ei häntä kutsuttu terroristiksi. Mediassa puhuttiin sairaasta miehestä, joka oli joutunut huonoille teille. Breivikin teosta ei vedetty johtopäätöstä, että tappamishalu on sisäsyntyistä valkoisessa, länsimaisessa kulttuurissa. Valkoiset, länsimaiset miehet saivat jatkaa elämäänsä ilman, että joutuivat kantamaan kehoissaan muistijälkeä siitä, että jossain saman värinen ja samassa kulttuuritaustassa kasvanut, samaa sukupuolta edustava ihminen oli tehnyt hirmuteon. Brysselin iskujen jälkeen on kuitenkin osoiteltu yhtä uskontoa ja ei-länsimaista kulttuuria syypäänä räjähdyksiin jo ennen, kuin iskujen tekijästä on edes ollut varmaa tietoa. Ennen kuin räjähdyspöly on laskeutunut, on terroritragediaa ehditty käyttää rasismin oikeuttamiseen.

Siskoni lähettää Brysselistä terveisiä: ”Bryssel on kansainvälinen, värikäs ja avoin kaupunki, sen takia tänne muutin. Kaikki täällä kansalaisuudestaan huolimatta surevat ja rasismi on se, mitä vähiten kaivataan.”

Rakkautta Brysseliin.

Kommentit (10)
 1. Ei tuo Breivikin hulluus tullut ihon väristä tai taustasta vaan siitä että kyseessä on yksittäinen tekijä jolla on henkisiä ongelmia. Jos Breivikillä olisi aatetovereita jotka tekisivät iskuja saman ideologian ja manifestin perusteilla niin toki terroristimääritelmä tulisi välittömästi. Ei kukaan ajattele että IRA irlannissa tai Saksan RAF olisivat olleet hulluja, vaikka olivat valkoihoisia länsimaalaisia, tekijät olivat terroristejä.

  Rationaalisesti ajatellen terroristin ja sotilaan välillä ei ole mitään eroa. Molemmat käyttävät väkivaltaa poliittisten tavoitteiden saavuttamiseen. Toki länsimaissa on kunniakäsitys sotimisen suhteen ja siviilejä pyritään suojella väkivallalta, mutta käytännössä kun voimasuhteet on eri maiden välillä mitä on, ei ns. terroristeillä ole mitään järkeä pyrkiä taistelemaan avoimesti. Länsimaat toki esittävät olevansa parempia ihmisiä, mutta suurin syy on se että länsimaiden väkivaltakoneisto armeijoiden muodossa on täysin ylivoimainen tälläisessä konfliktissa, sen takia asymmetrisestä konfliktista halutaan tehdä mahdollisimman huonomaineinen ja ”väärä” jotta voima-asetelmat säilyvät. Minusta on huvittavaa kun ihmiset ovat kauhuissaan kun Pariisissa ja Brysselissä räjähtelee ja että nyt on joku konflikti alkanut, kuitenkin tässä viimeisen 10 vuoden aikana länsimaat ovat pommittaneet intensiivisesti ns. terroristeja ja aiheuttaneet myös paljon siviilitappioita. Länsimailla on myös pitkä historia konfliktista lähi-idässä ja afrikassa ylipäätään, nyt sitten kauhistutaan kun nähdään pitkästä aikaa seurauksia omilla kaduilla sen sijaan että katsellaan telkkariuutisista että pommi osunut ”vahingossa” torille.

  1. Ne näyttää kaikki samalta
   14.4.2016, 12:22

   Niin että et nää ABB.n ja näiden muiden valkoisten miesterroristien (kouluampujat, Elliot Rodgers ym) välillä mitään ideologisia yhteneväisyyksiä vaikka heitä yhdistää mm. rasismi, misogynia ja haikailu 30-luvun vaahtokarkkiversioon? No, sille ei voi mitään.

   1. Ei siellä mitään koherenttia aatesuuntausta ole. Aikamoisia olkia saa rakennella että saisi jotenkin ISISistä tai Al-qaedasta tai IRA:sta verrannollisen kouluampujien kanssa. Voihan sitä termiä käyttää kuinka löyhästi vaan mutta kyllä siinä menee pullat ja vellit sekaisin jos puhuu ISISin tai IRAn toiminnasta ja vaikkapa kouluampujista saman kategorian alla.

    Se miksi nuo kouluampujat, Breivikit jne. rajoittuvat muutamaan henkilöön johtuu juuri siitä että ei heillä eikä heidän ”ideologialla” ole kykyä houkutella muita ihmisiä mukaan koska muut ihmiset eivät jaa heidän ongelmiaan/pahaa oloa/motiivia. Kun katsot näitä yleisimmin terroristi-iskuina(minun määritelmäni mukaisia) toteutettuja tekoja niin siellä on käytännössä aina laajempaa tukea ja organisaatiota joka pohjustaa hommaa. Kyseesssä ei ole yhden tai kahden ihmisen päähänpisto ja toiminta vaan liike jolla on laajemmat tarkoitusperät ja jatkuvuutta iskun jälkeen. Näissä muissa keisseissä kyseessä on aina päämäärä jossa itse ollaan kuolleena lopuksi ja toiminta lakkaa siihen. Breivikikin alunperin halusi taistella kuolemaan asti mutta ilmeisesti pupu meni pöksyyn.

    Jos tuossa välissä ei eroa näe niin kutsutaan sitten kaikkia väkivaltaa ja itsemurhaiskun tekijöitä terroristeiksi mutta eipä noiden toimijaporukoiden välillä juuri mitään yhteistä ole.

 2. En voi käsittää tota Hirvisaaren kommenttia. Vaikka hän aattelis miten tahansa, viha kasvattaa vihaa. Kauhea ajatus.

  Ja kun ajattelen, että niinä kahdeksana vuonna kun asuimme Brysselissä kuljimme juuri noita metrolinjoja. Ne on niin tuttuja. Kamalaa, mutta tätä tää nyt on.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *