Sukupuolikiintiöitä tarvitaan, mutta yksin ne eivät riitä

Joulukuussa 2016 kirjoitin vinkkejä, joiden avulla voi pyrkiä saamaan tasa-arvoisempaa kohtelua työelämässä. Vinkit ovat mielestäni edelleen toimivia, mutta niiden periaate harmittaa: ajatella, että toisten täytyy taktikoida, jotta tulisivat kuulluksi, kun taas jotkut saavat tilaa automaattisesti. Eihän se niin voi mennä!

 

Olin taannoin kuulemassa paneelia, jossa eräs ystäväni puhui ainoana naisena. Hän esiintyi loistavasti ja piti mahtavia puheenvuoroja. Yleisö taputti. Jälkeenpäin ystäväni kuitenkin sanoi, että onneksi hänellä oli sinä päivänä ollut vahva ja hyvä olo itsestään, sillä tilaisuuden miesvetäjä ei ottanut ystävääni kunnolla katsekontaktia ja ystävääni ennen puhunut mieshenkilö lohkaisi parikin seksististä vitsiä, mikä oli omiaan sukupuolittamaan tilannetta. Ilmeisesti järjestäjät olivat ajatelleet, että riittävä teko tasa-arvon edistämiseen on ottaa yksi nainen mukaan muuten miehistä koostuvaan kavalkadiin. Mutta tiedättekö, ei se ole!

 

Jälleen kerran totesimme ystäväni kanssa, että ammattikentällä toimivana naisena et voi olla keskinkertainen. Sinun täytyy olla ihan helvetin kova! Se tarkoittaa, että sinun tulee olla valmis ottamaan tilaa haltuun, käyttämään pitkiä puheenvuoroja, perustelemaan osaamistasi ja osoitettava pätevyytesi ihan eri tavalla kuin monien miesten, joita dudeklubi jeesaa silkkaan sukupuoleen perustuen. Sama koskee muitakin kuin naisia: Esimerkiksi Sara Ahmed on Feminist Killjoys -blogissaan kirjoittanut rodullistettujen ihmisten yliopistokokemuksista. Luettuani Ahmedin tekstit ajattelin, että dear white people, meidän täytyy ottaa itseämme niskasta kiinni. Välittömästi.

 

Jotta representaatioihin saataisiin tasapaino ja jotta kaikki saisivat tilaa, ovat kiintiöt hyvä kätilövaihe. Mutta jos muita kuin valkoisia miehiä kohdellaan kiintiöpaikkojen täyttäjinä häivyttämällä heidän läsnäolonsa, kyseenalaistamalla osaaminen ja siten vaatimalla heiltä enemmän, eivät kiintiöt yksin riitä. Tekniikat tilan haltuunottamiseen ovat toki näppäriä, mutta vastuu rakenteiden ja patriarkaatin purkamiseen on meillä kaikilla. Siksi valkoisten tulee tehdä tilaa rodullistetuille ja miesten naisille. Sillä siinä vaiheessa, kun etuoikeutetut skarppaavat, ollaan jälleen askel lähempänä aitoa yhdenvertaisuutta.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook & Instagram!

 

suhteet oma-elama ajattelin-tanaan raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *