Suomi, tasa-arvon mallimaa?

Väestöliiton videolla Seksuaalisuudesta turvapaikanhakijoille kerrotaan muualta Suomeen tuleville, miten Suomessa tulee suhtautua seksiin ja seksuaalisuuteen. Videon tarkoitus on kertoa turvapaikanhakijoille, että naisia ei saa raiskata tai ahdistella, koska se ei kuulu suomalaisiin tapoihin. Videolla ovat äänessä miehet. Toisin sanoen miehet kertovat tietävänsä, että suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu naisten ahdistelu. Herää kysymys, olisko kannattanut kysyä naisilta myös?

 

Hieman hämmennyin tajutessani, että olen kokenut seksuaalista ahdistelua ja häirintää yläkoulusta lähtien. Baarissa takapuoltani on nipistelty usempaan kertaan, rintojani on kommentoitu julkisesti moneen otteeseen ja minua on yritetty suudella väkisin raitiovaunussa. Kerran ollessani alaikäisenä kotibileissä yritti eräs pari vuotta vanhempi poika riisua paitani väkisin. Pari vuotta myöhemmin, ollessani täysi-ikäinen, ryhtyi humalainen mies kourimaan minua lähijunan vaunussa ja yrittäessäni siirtyä syrjään veti hän minut kuristusotteessa käytävälle. Tekijät ovat joka ikinen kerta olleet suomalaissyntyisiä, valkoisia miehiä.

 

Minua hävettää kirjoittaa kohtaamastani häirinnästä julkisesti, joten päätin pohtia, mistä häpeä johtuu. Tulin siihen tulokseen, että minut on opetettu häpemään. Jo alakoulussa minulle ja muille tytöille kerrottiin kauhutarinoita namusedistä ja ohjeistettiin olemaan valppaana. Yläkoulussa, alkoholivalistuksen yhteydessä, kehotettiin välttämään humalaan hakeutumista, koska silloin voisi joutua raiskatuksi (ilmaus, jota en edelleenkään ymmärrä enkä hyväksy: kun tekijä häivytetään lauseesta, siirtyy vastuu uhrille, joka mystisesti ”joutuu” raiskatuksi sen sijaan, että joku aktiivisesti raiskaisi hänet). Lukiossa käskettiin kaihtamaan yksin pimeällä liikkumista ja välttämään tiettyjä puistoja. Hameen helma ei saanut olla liian lyhyt eivätkä kengät sellaiset, ettei ne jalassa olisi voinut juosta mahdollisimman nopeasti karkuun. Täytettyäni kaksitoista olin oppinut välttämään tiettyjä reittejä pimeällä ja kantamaan mukanani hälytintä, jonka voisi aktivoida narusta vetämällä, mikäli kimppuuni hyökättäisiin.

 

Saamiani ohjeita muistellessani kiukustun. Minua ja muita naisia on nuoresta saakka koulutettu siihen, että raiskatuksi tuleminen tai seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuminen on omissa käsissämme. Mutta – yllätys, yllätys – ei se ole! Seksuaalivalistus ei perustu siihen, että poikia opetettaisiin suhtautumaan naisiin yhdenvertaisesti, vaan siihen, että tytöt opisivat varomaan. Suomalaisessa koulussa pojille ei sanota, että ”ei saa raiskata”.

 

Siksi onkin todella nurinkurista ja holhoavaa, että asiat, jotka tulisi kertoa ihan kaikille miehille, kerrotaan nyt kohdistetusti turvapaikanhakijamiehille. Samalla, kun kaikki ei-länsimaiset kulttuurit esitetään barbaarisina raiskauskulttuureina sivuutetaan kivasti, että länsimaisessa kontekstissa Suomella menee itse asiassa naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemisen kanssa todella huonosti. Tuntuu kuin koko maa lilluisi yhdenvertaisuuden illuusiossa, vaikka nyky-Suomessa eivät juhli mamut, homot eivätkä naiset. Tasa-arvoisesta avioliitosta viimeisenä Skandinaviassa kamppailleen valtion näkökulmasta onkin jo melkein huvittavaa kuulla videon miesten toistavan eri kielillä: “Myös samaa sukupuolta olevat parit voivat olla avoimesti yhdessä ja perustaa perheen.” Niin. Suomessahan homot eivät toistaiseksi saa mennä naimisiin eikä heillä ole myöskään adoptio-oikeutta. Plus että riski tulla hakatuksi on aika suuri, jos osoittaa tunteitaan julkisesti väärässä paikassa.

 

 ”Luvaton koskettaminen, sopimattomien kuvien ja viestien levittäminen sekä seksistä, kehosta tai vaatteista huutelu ovat kiellettyjä Suomessa”, sanotaan videolla myös. Kiellettyä ehkä, mutta ei tosiaan tavatonta. Kerran todetessani kimpaantuneena baariseurueessa, että joku nipisti minua takapuolesta, kuului vastaus: ”Ota se kohteliaisuutena.” Kun Timo Hännikäinen lähetti juovuspäissään seksistisiä ja rasistisia viestejä Naisasialiitto Unionin ja Naisten Linjan työntekijöille, ei aloitettu laajamittaista keskustelua suomalaisten miesten käytöksestä ja Timon piti ihan pohtia muutama päivä, kannattaako tekoa ylipäänsä pyytää anteeksi. Suomalaiset, valkoiset miehet lähettävät naisille raiskausuhkauksia, kuvia omista peniksistään ja spermaa kirjeissä. 15-vuotta täyttäneistä suomalaisista naisista lähes puolet on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Samat valkoiset suomalaismiehet, jotka vihaavat tilaa ottavia ja menestyneitä naisia, vihaavat usein myös maahanmuuttajia. Taustalla on halu säilyttää oma etuoikeutettu asema.

 

Olen yrittänyt selittää, miksi provosoiduin videosta, jossa Suomessa asuvat miehet kertovan vähemmistöryhmille, miten Suomessa naisiin ja itsemääräämisoikeuteen suhtaudutaan kunnioittavasti. Minua on ahdisteltu. Lähes jokaista naisystävääni on ahdisteltu. Ja meitä kaikkia hävettää. Jos naisiin kohdistuva väkivalta halutaan kitkeä ja lopettaa, tulee sitä kohdella sukupuolisena, ei kulttuurisena ongelmana.

 

Yhdessä voimme muuttaa häpeän suunnan.

 

suhteet oma-elama mieli uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (21)
 1. Minusta tuolla videolla olisi aivan yhtä hyvin voinut olla molemman sukupuolen edustajia puhumassa. Jos jo videolla puhutaan tasa-arvosta niin sitä voisi siinä näyttää ihan konkreettisesti ottamalla molemmat huomioon. Katsojat saattavat olla hyvinkin vahvasti maskuliinisesta maasta, mutta ei se tarkoita etteivätkö aikuiset ihmiset osaisi katsoa videota ja ymmärtää, että se on täysin asiallinen ja vakavasti otettava. 

  Itse kävelen koiran kanssa lenkkejä yöaikaan ja lähellä on vastaanotto keskus – ei kertaakaan ole tullut maahanmuuttajia vastaan/uhkaavaa tilannetta. Tosin olen ottanut itsepuollustus kursseja ja tiedän kuinka teen avaimista lyömäaseen. Baarissa saan lähes aina jonkun miehen kourimaan itseäni ja lopettaa lähentelynsä vasta, kun kaveripoikani tulee esittämään poikaystävääni. Minua ärsyttää se valtavasti, että minun Ei:ni ei ole kyllin hyvä, mutta kun olen toisen miehen omaisuutta lähentelijät perääntyvät äkkiä. 

  Minusta seksuaalikasvatuksessa pitäisi opettaa, että suostumus tarvitaan aina. Oli kyse kummasta sukupuolesta vain ja että molemmat ovat täysin kykeneviä hillitsemään omia halujaan. Minusta tuntuu, että vapaakortin antaminen himolle on vain typerää. Toki meitä kaikkia joskus himottaa, mutta en minä ainakaan mene nylkyttämään ketään vaan kykenen olemaan ihmisiksi kunnes pääsen kotiin ja saan helpotettua oloani. Raiskaus on niin monessa kulttuurissa kuitenkin yksi sodankäynnin muodoista ja vallankäyttöä, koska syyllisyys onkin uhrissa. Usein raiskaaja saa kulkea lähes rintarottingilla ”näytettyään” mitä käy. Uhria tulisi käsitellä oikein eikä voivotella aina sitä, että nyt on elämä pilalla. Eikä ole. Se on kuin syvä haava. Se tulee hoitaa ja arpia jää, mutta ei se henkeä uhkaa kunhan on oikein hoidettu! 

 2. Hei,
  Olen kanssasi samaa mieltä siitä että meillä on toki paljon työtä edessämme täällä Suomessakin ennenkuin tasa-arvo saavutetaan. Olemme kumminkin Suomessa suhteellisen tasa-arvoisia lainsäädännön tasolla. Maailman mittakaavalla suhtautuminen on kumminkin tämä: http://womanstats.org/newmapspage.html tai Kairon julistus vs YK Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus. En väitä etteikö Suomessa olisi vielä tekemistä, mutta suhtautuminen naisiin voi olla merkittävästi erilainen eri kulttuureissa. Kuten tuossa aikaisemmissa kommenteissa todetaan viesti menee perille todennäköisesti paremmin mikäli mies sen sanoo (surullista mutta totta).
  Näen silti että sukupuolisten välisessä kuilussa on tultu eteenpäin ja kasvatus ja nuoremmat sukupolvet ovat yhä tasa-arvoisempia arvoiltaan ja ajatusmaailmaltaan.( Mitä mieltä olet?) Tehtävää toki vielä riittää tällä saralla. Uskon että Suomessa on nykyistä helpompi ilmoittaa raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta kuin aikaisemmin eikä asia ei ole enää niin tabu. Ongelmia toki löytyy kuten häirintä palvelualan ammateissa.
  Seksuaaliseenhäirintään ja väkivaltaan pitääkin suhtautua aina vakavasti ja pyrkiä kitkemään tälläinen käytös. Kuten tuossa kirjoitit myös tämä syyllistämisen ilmapiiri on erittäin turhauttava. (liian lyhyt hame,humalassa jne.) Raiskaus ei ole ikinä uhrin syy ja raiskauksien rangaistuksia olisi kovennettava tuntuvasti, jotta annetaan selvä merkki siitä kuinka vakavasta rikoksesta on kyse.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *