Vanhempi, rokota lapsesi!

Bluestocking

”Tuhkarokko voi aiheuttaa epidemian kymmenissä kunnissa - rokotuskattavuus on pudonnut alle kriittisen rajan monilla alueilla.” Näin julisti Helsingin Sanomien otsikko viime viikolla. Tuhkarokko on tauti, joka tarttuu herkästi, jonka jälkitaudit ovat vakavat ja joka tappaa ihmisiä kehitysmaissa edelleen. Nyt se on palaamassa Suomeen. Miksi?

Rokotuskattavuuden kriittisellä rajalla tarkoitetaan sitä, että alle 95 prosenttia väestöstä on rokotettu. Mikäli rokotuskattavuus ylittää 95 prosenttia, suojaa niin sanottu laumaimmuniteetti myös niitä ihmisiä, joita ei ole rokotettu. Helsingin Sanomien haastatteleman THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan rokotuskattavuuden tulisi uusimpien tutkimusten mukaan olla kuitenkin jopa 97 prosenttia. Siksi onkin huolestuttavaa, että Suomesta löytyy jopa 61 kuntaa, joissa tuhkarokkorokotuksen on saanut alle 95 prosenttia lapsista. Näissä kunnissa rokottamattomien lasten riski sairastua tuhkarokkoon on siis edelleen olemassa.

Herää kysymys, miksi ihmiset jättävät lapsensa rokottamatta, vaikka rokotuksilla on saatu Suomessa tilastojen mukaan kitkettyä tuhkarokon lisäksi esimerkiksi kurkkumätä ja polio? Ensinnäkin, kaikkia lapsia ei esimerkiksi allergioiden vuoksi voida rokottaa. Nämä lapset ovat kuitenkin suojassa vaarallisilta taudeilta niin kauan, kun rokotuskattavuus on niin korkea, että se takaa laumaimmuniteetin ja siten suojaa myös rokottamattomia lapsia. Tällä hetkellä nämä lapset ovat kuitenkin esimerkiksi Helsingissä ja Sipoossa vaarassa sairastua tuhkarokkoon, koska kyseisissä kunnissa rokotuskattavuus on alle 95 prosenttia. Syynä alhaiseen rokotettujen määrään on rokotekriittisyys, joka on ikävä kyllä kasvussa oleva trendi. Terminä ”rokotekriittisyys” on tosin harhaanjohtava, sillä kriittisyyden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä: ”Kriitikoiden” tieto on hankittu uutissivustoilta, jotka vetävät vertoja MV-lehdelle. Rokotteiden puolesta sen sijaan puhuvat paitsi terveysviranomaiset, myös useat vertaisarvioidut tutkimukset. Niin, ja tietenkin se, että vaaralliset taudit ovat rokotteiden myötä kadonneet lähes kokonaan, osa jopa täysin.

Olin syksyllä 2015 esiintymässä Suomen Polioliiton tilaisuudessa. Polio on sairaus, joka vaurioittaa hermosoluja, jotka vastaavat lihasten toiminnasta ja aiheuttaa vastaavissa lihaksissa halvauksen, joka johtaa lihasten surkastumiseen. Hoitoa ei ole. Suomessa aloitettiin kuitenkin poliorokotukset vuonna 1957 ja tauti hävisi rokotusten ansiosta 1960-luvulla. Vuoden 1985 jälkeen ei Suomessa ole kukaan sairastunut polioon. Polioliiton tilaisuudessa polion sairastaneet ja sairauden vammauttaneet ihmiset puhuivatkin rokotekriittisyydestä ymmärrettävästi verrattain penseään sävyyn. Pöyristyttävin kuulemani perustelu rokottamatta jättämiselle onkin ollut havainto siitä, miten lapset ovat rokottamattakin pysyneet terveinä. Just joo. Miten olis se laumaimmuniteetti?

Rokotekriitikot ovat huolissaan myös lääkeyhtiöiden salaliitoista, joiden tuloksena lasten kattava rokotuttaminen nähdään. Kyllä, lääkkkeillä tehdään bisnestä ja kyllä, siihen on ok suhtautua kriittisesti. Sopii kuitenkin pohtia, kohdistuuko kriittisyys oikeaan paikkaan, jos sen seurauksena saadaan Suomeen takaisin jo kertaalleen kadonneet ja pahimmillaan jopa kuolemaan johtavat taudit, joiden riskiryhmässä ovat muun muassa vastasyntyneet ja tahtomattaan rokottamatta jääneet ihmiset.

Joten pliis, vanhempi, rokotuta lapsesi. Se suojelee muidenkin lapsia.

 

Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille. Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä.

 

Kommentit

Organic lover

Hyvä kirjoitus! Ja kannatan tätä laumaimmuniteeti ajatusta ennemmin kuin sitä, että katsotaan tilannetta yksilötasolla.

Toisaalta ymmärrän kriittisyyden rokotteita kohtaan. Tietolähteeni ovat nyt tässä kohdin hatarat, mutta muistan lukeneeni n.vuosi sitten juuri hinkuyskään liittyvän artikkelin, että se todellakin on palaamassa takaisin sen vuoksi, että sen olomuoto on muuttunut ja nykyinen rokote hinkuyskää vastaan olisi heikentynyt. Mutta näinhän kaikille viruksille käy. Ne ovat fiksuja ja osaavat muuttaa olomuotoaan. Sellainen se luonto on. En tiedä sitten kuinka rokotteiden kehittäminen pysyy mukana näissä muutoksissa, mutta koulussa oppimani mukaan uuden rokotteen kehittäminen vie 20 vuotta. Ymmärrän siis kriittisyyden senkin suhteen, että ihan mitä tahansa yks kaks keksittyä rokotetta ei haluta omaan kehoon pistettävän. 

Nyt hinkuyskä on kuitenkin palannut takaisin. Olen itse pieneltä paikkakunnalta, ja täällä on havaittu muutamia tapauksia, jotka ovat hinkuyskän sairastaneet tai parhaillaan sairastavat. Tiedän myös, että he ovat suomalaissyntyisiä mutta toki heidän rokotushistoriastaan en ole tietoinen. Kuitenkin saimme kaupungista tiedotteen, että hinkuyskään on olemassa antibioottihoito jonka tarvittaessa saa, mutta muussa tapauksessa "yskä on vain yskittävä". Toivottavasti ei koskaan tarvitse "poliota vain kärsittävän".

 

Talo Mansesta

Anteeksi, että ehkä jonkun mielestä viilaan pilkkua, mutta. Hinkuyskä on bakteeritauti. Viruksiin antibiootit eivät tehoa. Sinänsä tärkeä pointti, että myös mikrobit (kuten bakteerit ja virukset) muuntuvat ja siten lääkkeiden ja rokotteiden teho voi heikentyä. Täysin uuden rokotteen kehittäminen voi tosiaan viedä kymmeniäkin vuosia, mutta rokotteen muokkaaminen ei näin kauaa vie. Esimerkiksi influenssarokotetta muokataan vuosittain, koska influenssaviruskannat muuntuvat nopeasti ja joskus rokotekanta ja epideeminen kanta eivät vastaakaan toisiaan esimerkiksi viruksen muuntumisen takia.

Mia K.
Voi taivas

Niin. Asia ei ole ihan mustavalkoinen!

Pieni poikani sai ensimmäisestä poliorokotteesta hengenvaarallisen aivotulehduskuumeen, ja asuimme teholla!! Samaten eräästä yhdistelmärokotteesta. Hänellä on merkintä rekisterissä, ettei ikinä saa ottaa varsinkaan näitä rokotteita. Jos ottaa, henki on kuulemma pois. Joten... mulla ja monella muullakin vain menee usko näihin.

Niille, joille se sopii, ok! Ei voi tuomita, jos ei tiedä taustoja.

Minja Koskela
Bluestocking

Tosi ikävä kuulla, että teidän perheellä on noin kauhea kokemus. Kuten kirjoitin, on tapauksia, joissa rokottamatta jättäminen on itsestäänselvää - yhtenä juurikin erilaiset allergiat, jollaisesta ilmeiseti myös teidän perheenne on joutunut osalliseksi. Siksi onkin tärkeää, että kaikki, jotka voivat rokotteen ottaa, myös sen ottavat, sillä laumaimmuniteetti suojaa myös niitä lapsia, joita ei esim. juuri allergian vuoksi voida rokottaa. En luonnollisestikaan tuomitse rokottamatta jättämistä, mikäli rokote ei lapselle sovi, mutta muissa tapauksissa pidän rokottamatta jättämistä vastuuttomana. Ne kuitenkin ovat kirjaimellisesti säästäneet ihmisten ja erityisesti lasten henkiä, kuten esimerkiksi Unicefin sivuilla WHO:on viitaten kerrotaan. Esimerkiksi:

  • Äidin ja vastasyntyneiden jäykkäkouristuskuolemat ovat vähentyneet 93 prosentilla 1980-luvun lopun lukuihin verrattuna (WHO).
  • Lasten tuhkarokkokuolemat vähentyivät 80 prosentilla vuosien 2000 ja 2013 välillä - arviolta 14 miljoonan lapsen henki pelastui rokotusten ansiosta. (WHO). 
  • Poliotapausten määrä on laskenut yli 99 prosentilla vuodesta 1998, jolloin aloitettiin maailmanlaajuinen polion hävittämiskampanja. Vuonna 2014 maailmassa raportoitiin enää 413 poliotapausta, kun 1988 niiden määrä oli noin 350 000 (WHO).
Mia K.
Voi taivas

Tiedän nuo tilastot. Mutta, en voi olla miettimättä, että eihän kukaan voi etukäteen tietää, sopiiko mikäkin rokote lapsellesi?! Saan edelleenkin pelätäpelätä, että jos poikani jojoutuu matkustamaan jonnekin, mihin tarvitaan rokote, ja se ei sovikkaan hänelle? Mistä ikinä voi tietää. Ja, näitä meidän kaltaisia tapauksia on kuitenkin jo hurja määrä. Tosin uskon, että osa rokotteista on hyviä, ne täyteaineet taasen eivät. Eikö jo tällä vuosituhannella voitaisiin kehittää turvallisia ns täyteaineita! Olen kyllä lukenut kaiken mahdollisen tiedon silloin poikani ollessa teholla. Mutta, näitä vain tapahtuu. Mutta, jokaisella pitää olla se oma valinnan vapaus myöskin. Toivon mukaan nämä kyllä kehittyvät ♡

Kiitos, ja kaikkea hyvää :)

Milja Heikkinen (Ei varmistettu)

Ei tietenkään voi tietää. Ihan samahan se on kaikkien lääkkeidenkin kanssa. Koskaan ei voi tietää, onko itse se potilas, joka hyötyy lääkkeestä, vai sattuuko olemaan se yksi 100 000:sta joka saa hengenvaarallisen sivuoireen. Mutta jos kerran olet aiheesta lukenut ja tunnet tilastot, niin varmaan ymmärrät, että yksittäisen lapsen riski saada hengenvaarallinen reaktio rokotteesta on paljon pienempi kuin yksittäisen lapsen riski sairastua tappavaan tautiin olosuhteissa, joissa rokotteita ottavat vain hyvin harvat.

Jos riittävän moni vanhempi valitsee, että ei halua ottaa sitä hyvin pientä riskiä, että jokin rokote ei sovi juuri hänen lapselleen, niin sitten rokotteiden sivuvaikutusten tilalle tulee muuta pelättävää, kuten Minja jo hyvin selittikin. Ja siinä tapauksessa pelkäämään joutuvat myös ne, jotka muuten haluaisivat rokotesuojan, mutta eivät jostain oikeasta syystä voi sitä saada. Täysin riskittömiä vaihtoehtoja ei nyt vain ole. Toki jos sinulla on esim. näyttää tilastoja siitä, että rokotteiden sivuvaikutukset aiheuttavat enemmän vahinkoa kuin taudit, joita ne ehkäisevät, niin sitten tilanne on eri. Muussa tapauksessa yksittäistapauset eivät kumoa rokotekattavuuden etuja, eivätkä mielestäni ole riittävä perustelu valinnan vapauden lisäämisen puolesta.

Tietysti on tärkeää kehittää rokotteita koko ajan turvallisemmiksi. Uskon ja toivon, että näin myös tehdään, mutta ilmeisesti aika harvoin lääkkeistä saadaan 100 % turvallisia. Kaikkea hyvää teille, toivottavasti jatkossa vältytte rokoteongelmilta!

maryjane
Todella jossain

Ystäväni asuu Amerikassa ja hänellä on pieniä lapsia. Hän on ystäväpiirinsä kummajainen, koska rokotuttaa lapsensa. Siellä päin monet ovat vakuuttuneita, että rokotteet aiheuttavat autismia tai homoutta(!!!!!!!!) eivätkä siksi rokota lapsiaan. Ystäväni asuu Kalifornian Beverly Hillsissä, missä on aika pitkälti trendinä erilaiset luomuhoidot ja muut uskomukset. Esimerkiksi syöpä paranee lehtikaalismoothiella ja joogalla... Samaa käyttävät näihin lapsiin. Lapsia ei rokoteta, ettei siitä tule homoa, autistia tai autistista homoa, vaan sen sijaan sen chakrat tasapainotetaan kristalleilla ja syödään luomuruokaa.

Räyhälä
Räyhälä

Harvoinpa mikään kommentti aiheuttaa samanaikaisesti näin masentavan ja huvittuneen reaktion. Huhhuh. Ihmiskunta.

maryjane
Todella jossain

Jep. Aluksi minäkin naureskelin, ja totta kai se huvittaa edelleenkin kun kaveri kertoo näitä juttuja, mutta toisaalta kyllä hirvittää. Onko se lapsen homous niin kamala ajatus, että sen takia jättää lapsensa rokottamatta, sekä mahdollisesti altistaa lapsensa jollekin vakavalle sairaudelle, johon tämä voi vaikka kuolla? Eikähän ne rokotteet edes aiheuta homoutta...

ReettaM
Harharetkiä

1000 kertaa tämä! Ihan mahtavaa, ku kirjotat kaikenlaisista aiheista.

Lääketutkijan siippana tulee aika paljon juteltua näistä. Tuntuu, että samaan aikaan on kaksi kielteistä kehityskulkua: joko halutaan lääke ja diagnoosi ihan kaikkeen (suru, lievä alakulo, ahdistus, kurkkukipu, turhaan syödyt antibioottikuurit) tai sitten vaarannetaan henkiä kieltäytymällä syömästä niitä silloin, kun se oikeasti on tarpeen (homeopatiaa syöpään, ei rokotteita). 

Kommentoi

Commenting is closed.