Vanhempi, rokota lapsesi!

”Tuhkarokko voi aiheuttaa epidemian kymmenissä kunnissa – rokotuskattavuus on pudonnut alle kriittisen rajan monilla alueilla.” Näin julisti Helsingin Sanomien otsikko viime viikolla. Tuhkarokko on tauti, joka tarttuu herkästi, jonka jälkitaudit ovat vakavat ja joka tappaa ihmisiä kehitysmaissa edelleen. Nyt se on palaamassa Suomeen. Miksi?

Rokotuskattavuuden kriittisellä rajalla tarkoitetaan sitä, että alle 95 prosenttia väestöstä on rokotettu. Mikäli rokotuskattavuus ylittää 95 prosenttia, suojaa niin sanottu laumaimmuniteetti myös niitä ihmisiä, joita ei ole rokotettu. Helsingin Sanomien haastatteleman THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan rokotuskattavuuden tulisi uusimpien tutkimusten mukaan olla kuitenkin jopa 97 prosenttia. Siksi onkin huolestuttavaa, että Suomesta löytyy jopa 61 kuntaa, joissa tuhkarokkorokotuksen on saanut alle 95 prosenttia lapsista. Näissä kunnissa rokottamattomien lasten riski sairastua tuhkarokkoon on siis edelleen olemassa.

Herää kysymys, miksi ihmiset jättävät lapsensa rokottamatta, vaikka rokotuksilla on saatu Suomessa tilastojen mukaan kitkettyä tuhkarokon lisäksi esimerkiksi kurkkumätä ja polio? Ensinnäkin, kaikkia lapsia ei esimerkiksi allergioiden vuoksi voida rokottaa. Nämä lapset ovat kuitenkin suojassa vaarallisilta taudeilta niin kauan, kun rokotuskattavuus on niin korkea, että se takaa laumaimmuniteetin ja siten suojaa myös rokottamattomia lapsia. Tällä hetkellä nämä lapset ovat kuitenkin esimerkiksi Helsingissä ja Sipoossa vaarassa sairastua tuhkarokkoon, koska kyseisissä kunnissa rokotuskattavuus on alle 95 prosenttia. Syynä alhaiseen rokotettujen määrään on rokotekriittisyys, joka on ikävä kyllä kasvussa oleva trendi. Terminä ”rokotekriittisyys” on tosin harhaanjohtava, sillä kriittisyyden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä: ”Kriitikoiden” tieto on hankittu uutissivustoilta, jotka vetävät vertoja MV-lehdelle. Rokotteiden puolesta sen sijaan puhuvat paitsi terveysviranomaiset, myös useat vertaisarvioidut tutkimukset. Niin, ja tietenkin se, että vaaralliset taudit ovat rokotteiden myötä kadonneet lähes kokonaan, osa jopa täysin.

Olin syksyllä 2015 esiintymässä Suomen Polioliiton tilaisuudessa. Polio on sairaus, joka vaurioittaa hermosoluja, jotka vastaavat lihasten toiminnasta ja aiheuttaa vastaavissa lihaksissa halvauksen, joka johtaa lihasten surkastumiseen. Hoitoa ei ole. Suomessa aloitettiin kuitenkin poliorokotukset vuonna 1957 ja tauti hävisi rokotusten ansiosta 1960-luvulla. Vuoden 1985 jälkeen ei Suomessa ole kukaan sairastunut polioon. Polioliiton tilaisuudessa polion sairastaneet ja sairauden vammauttaneet ihmiset puhuivatkin rokotekriittisyydestä ymmärrettävästi verrattain penseään sävyyn. Pöyristyttävin kuulemani perustelu rokottamatta jättämiselle onkin ollut havainto siitä, miten lapset ovat rokottamattakin pysyneet terveinä. Just joo. Miten olis se laumaimmuniteetti?

Rokotekriitikot ovat huolissaan myös lääkeyhtiöiden salaliitoista, joiden tuloksena lasten kattava rokotuttaminen nähdään. Kyllä, lääkkkeillä tehdään bisnestä ja kyllä, siihen on ok suhtautua kriittisesti. Sopii kuitenkin pohtia, kohdistuuko kriittisyys oikeaan paikkaan, jos sen seurauksena saadaan Suomeen takaisin jo kertaalleen kadonneet ja pahimmillaan jopa kuolemaan johtavat taudit, joiden riskiryhmässä ovat muun muassa vastasyntyneet ja tahtomattaan rokottamatta jääneet ihmiset.

Joten pliis, vanhempi, rokotuta lapsesi. Se suojelee muidenkin lapsia.

 

Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille. Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä.

 

hyvinvointi terveys uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (10)
  1. 1000 kertaa tämä! Ihan mahtavaa, ku kirjotat kaikenlaisista aiheista.

    Lääketutkijan siippana tulee aika paljon juteltua näistä. Tuntuu, että samaan aikaan on kaksi kielteistä kehityskulkua: joko halutaan lääke ja diagnoosi ihan kaikkeen (suru, lievä alakulo, ahdistus, kurkkukipu, turhaan syödyt antibioottikuurit) tai sitten vaarannetaan henkiä kieltäytymällä syömästä niitä silloin, kun se oikeasti on tarpeen (homeopatiaa syöpään, ei rokotteita). 

  2. Ystäväni asuu Amerikassa ja hänellä on pieniä lapsia. Hän on ystäväpiirinsä kummajainen, koska rokotuttaa lapsensa. Siellä päin monet ovat vakuuttuneita, että rokotteet aiheuttavat autismia tai homoutta(!!!!!!!!) eivätkä siksi rokota lapsiaan. Ystäväni asuu Kalifornian Beverly Hillsissä, missä on aika pitkälti trendinä erilaiset luomuhoidot ja muut uskomukset. Esimerkiksi syöpä paranee lehtikaalismoothiella ja joogalla… Samaa käyttävät näihin lapsiin. Lapsia ei rokoteta, ettei siitä tule homoa, autistia tai autistista homoa, vaan sen sijaan sen chakrat tasapainotetaan kristalleilla ja syödään luomuruokaa.

    1. Harvoinpa mikään kommentti aiheuttaa samanaikaisesti näin masentavan ja huvittuneen reaktion. Huhhuh. Ihmiskunta.

      1. Jep. Aluksi minäkin naureskelin, ja totta kai se huvittaa edelleenkin kun kaveri kertoo näitä juttuja, mutta toisaalta kyllä hirvittää. Onko se lapsen homous niin kamala ajatus, että sen takia jättää lapsensa rokottamatta, sekä mahdollisesti altistaa lapsensa jollekin vakavalle sairaudelle, johon tämä voi vaikka kuolla? Eikähän ne rokotteet edes aiheuta homoutta…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *