Viis sukupuolesta - pätevyys ratkaisee!

Bluestocking

"Feministit, ne on sitten vainoharhaista porukkaa: näkevät salaliittoja sielläkin, missä nuorehko mies ohittaa professorihaussa kolme varsin meritoitunutta naishakijaa. Mikseivät ne (me!) tajua, että ei sukupuolella ole mitään väliä? Että pätevyys ratkaisee? Vähänkö sille nuorehkolle miehelle varmaan tuli paha mieli, kun somessa sanottiin yhteiskunnallisten rakenteiden suosivan häntä. Mikseivät feministit ajattele miesten tunteita?"

 

Suurin piirtein tämän tasoista argumentaatiota olen saanut seurata tapauksesta, jossa 36-vuotias latvialaismies Davis Simanis valittiin Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professoriksi kolmen erittäin pätevän naishakijan ohi. Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell nosti asian ensimmäisenä esiin avoimessa Facebook-päivityksessään, jonka jälkeen Simanisin valinta nousi laajempaan keskusteluun. Tänään Simanis on ilmoittanut, että ei ota professuuria vastaan. “Tuntuu epämukavalta ottaa työ vastaan sellaisen keskustelun jälkeen”, Simanis sanoo YLE:n uutisessa.

 

Lienee sanomattakin selvää, että valintapäätös ei ole ollut Simanisin vallassa eikä häntä voida siitä myöskään asettaa edesvastuuseen. Kellä tahansa on oikeus hakea avoimia työpaikkoja. Koska hakuprosessin tulos ei ole hakijan käsissä, on Simanisia turha syyttää (mitä kukaan ei tosin ole käsittääkseni tehnytkään). Toivoisin olevan yhtä selvää, että hakuprosessit - ja etenkin vastuullisten positioiden hakuprosessit - ovat suopeampia joillekin ihmisille kuin toisille. Näin totesi muun muassa professori Alf Rehn, joka valittiin virkaansa 31-vuotiaana, ja jonka mukaan samanikäisellä naisella ei olisi ollut professuuriin mitään asiaa, koska valtasuhteet. Maailmassa, jossa naiset jäävät edelleen kotiin hoitamaan lapsia, miehet tienaavat naisia enemmän ja pörssiyhtiöiden hallituksissa on enemmän Juha-nimisiä miehiä kuin naisia, on sukupuolella toden totta väliä. Lasikatto ei ole kuvitelmaa: tunnen alle kolmekymppisiä miehiä, jotka tekevät kandidaatin tutkinnoilla töitä, joista samanikäiset maisterinaiset voivat vain haaveilla. Tilastojen mukaan miehet ja naiset saavat eri määrän palkkaa jopa samasta työstä. Jos sanotaan, että pätevyys ratkaisee, sukupuoli ei, vihjataankin itse asiassa implisiittisesti, että naiset eivät ole yhtä päteviä kuin miehet. Ja se on kuulkaa aika ikävä vihjaus.

 

Olen ymmärryksessä, että Simanisin valintapäätös on poikinut Aalto-yliopistolle kirjallisia oikaisupyyntöjä. Onkin ikävää, että valintapäätöstä ei käsitelty uudelleen virallisten valitusten kautta. Pidän ymmärrettävänä Simanisin päätöstä vetää hakupaperit ulos ennen virallista selvitystä, mutta olisin toivonut asian käsitellyn perinpohjaisesti myös virallisia reittejä. Tällä hetkellä Simanisista maalataan nimittäin ikävien akkojen marmatuksen uhria ja feministejä syytetään mukavan miehen somelynkkaamisesta. Sanon vielä kerran: kukaan ei ole syyttänyt valinnasta Simanisia, vaan keskustelua on käyty työelämän naisia syrjivistä mekanismeista. Ikävä kyllä sille keskustelulle on näemmä tilausta tulevaisuudessakin.

Kommentit

SanniZe (Ei varmistettu)

"Maailmassa, jossa naiset jäävät edelleen kotiin hoitamaan lapsia,"

Mikä tässä on niin kauhean alisteista? Se on yksi maailman tärkeimpiä "ammatteja" jokseenkin ei siitä juuri palkalliseesa työelämässä anneta pisteitä. Pitkän aikaa olen ollut kiikun kaakun päätöksen kanssa kutsuisinko itseäni feministiksi. Yksi syistä miksi en voi näin tehdä on monien feministien suorastaan halveksuva asenne kotiäitiyttä vastaan. Miksi sinäkin Minja olet tällä linjalla???

Minunkin mielestä oma ammattini on tärkein, ei kun ei ole (Ei varmistettu)

Siksi, että lapsentekoikäisiin naisiin suhtaudutaan tulevina äitiyslomakuluina ihan riippumatta siitä, onko heillä mitään aikeita koskaan saada lapsia, ja heidät näin ilman omaa syytään asetetaan miehiä huonompaan asemaan. Minjakaan ei ole halveksunut kotiäitiyttä ainakaan tässä kirjoituksessa, ainoastaan naisia syrjiviä rakenteita. Nämä rakenteet kaventavat (hetero)perheen valinnanvapautta koska isä on automaattisesti suhteessa paremmassa asemassa työelämässä, tästä syystä uskoakseni maininta naisten jäämisestä kotiin.

Nella
Nellancholia

Aiempaan vastaukseen lisäisin vielä, että historiallisesti kotiäiteydessä on pidetty ongelmana sitä, että vailla muita vaihtoehtoja naiset on suljettu kotiin tekemään palkatonta työtä, jota ei tunnisteta 'oikeana työnä', koska naisten ei ole kuulunut (tai ei olla annettu) tehdä muuta. Tästä on seurannut taloudellinen riippuvuus palkallisessa työssä käyvään mieheen, heteronormatiivisessa kulttuurissa kun elämme. Taloudellinen riippuvuus, joka ei perustu omavalintaiseen ja yhdessä tehtyyn päätökseen (vaan poliittisiin, olemassa olevia valtasuhteita ylläpitäviin perusoletuksiin), rajoittaa ihmisen vapautta ja toimijuutta. Kyse ei ole siitä, että feministit pitäisivät äitiyttä tai kotityötä arvottomana. Pikemminkin patriarkaaliskapitalistinen yhteiskuntajärjestelmä ei tunnusta kotityön tai äitiyden arvoa, vaikka ko. järjestelmän ylläpito on juuri tästä näkymättömäksi jäävästä, palkattomasta ja aivan-liian-usein-naisten-tekemästä työstä täysin riippuvainen.

Silvia Federici on muuten mahtava.

Minja Koskela
Bluestocking

Kaksi yllä olevaa kommentoijaa kiteyttivät ajatukseni niin hyvin, että mulle ei juurikaan jäänyt sanottavaa. En halveksu kotiäitejä, kuten ei yksikään muukaan tuntemani feministi. Päinvastoin, ajattelen että kaikelle hoivatyölle tulisi antaa niiden ansaitsema arvostus muuallakin kuin juhlapuheissa. Nellalle erityiskiitos kirjavinkistä - menee tsekkaukseen!

Vierailija (Ei varmistettu)

mitä tarkoittaa vastuullinen positio?

Minja Koskela
Bluestocking

Tässä yhteydessä tarkoitan vastuullisella positiolla työpaikkaa, joka tuo mukanaan ison vastuun, sen mukaiset työtunnit ja huomattavan liksan. Ja missä naisia näkyy verrattain vähän edelleen, vuonna 2016.

Mitätapahtui (Ei varmistettu)

Poistitko juuri sun äskösen postauksen? Jos joo miksi?

Minja Koskela
Bluestocking

Poistin - vahingossa! Mun piti muokata typo ja mokasin. Laitan pian takaisin, ei ollut tarkoituksellista ollenkaan. T: Älä tee hommia klo 20 jälkeen.

Minja Koskela
Bluestocking

Se on back! :)

Toimitus
Toimitus

Kiitos tästä(kin) Minja - ja ihanaa viikonloppua!

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos! ❤️ Ihanaa viikonloppua myös!

Taru Mari
Stuff About

Mä oon myös huomannut tämän! Toivottavasti asiaan tulisi joskus muutos.

Missä on mun etuoikeudet? (Ei varmistettu)

---Toivoisin olevan yhtä selvää, että hakuprosessit - ja etenkin vastuullisten positioiden hakuprosessit - ovat suopeampia joillekin ihmisille kuin toisille.---

Totta. Hakuprosessit ovat erityisen suopeita mm. supliikeille, komeille, suhteita omaaville ja niitä käyttäville, isokokoisille, karismaattisille ja sopivan sukunimen omistaville miehille.

En näe kovin suurta yhteyttä tämän ihmisryhmän ja tavismiehen välillä. Feminismi ei tule saamaan mitään aikaiseksi niin kauan kuin valitus ja toiminta on suunnattu tavismiehiä vastaan, sen sijaan että se suunnattaisiin oikeasti etuoikeutettuja vastaan (eli edellisessä kappaleessa kuvattua ryhmää, jota voitaisiin varmaan patriarkaatiksikin kutsua).

Kommentoi

Commenting is closed.