Rupi Kaur: the sun and her flowers

”why are you so unkind to me

my body cries

cause you don’t look like them

i tell her

Rupi Kaur: the sun and her flowers

Andrews McMeel Publishing, 2017

248s

Rupi Kaurista voi olla montaa mieltä. Kaurin tyyli on omanlaisensa, mielipiteitä jakava, ei niin perinteikästä runoutta. Kaur:n esikoinen olikin minulle mieleen. Kuitenkin toiselta teokselta olisin odottanut edes jotain uutta tai aiemmasta poikkeavaa, mutta ei. Aurinko ja hänen kukkansa toisti ihan täysin sitä samaa levyä, mitä ensimmäinenkin ja tällä kertaa minulle riitti.

Ensimmäisessä Kaur:n teoksessa oli selkeä jako eri teemojen välillä ja runot pääsivät välillä ihan oikeuksiinsa, jopa koskettivat. The sun and her flowers ei tuonut tähän mitään uutta vaan päinvastoin, kierrätti samoja kuluneita teemoja vähän eri sanoin ja rivivälein. Minua on alkanut myös vähän turhauttamaan Kaur:n yksinkertaisuus, sillä Enter-näppäimen liikakäyttö ei tee sinusta vielä runoilijaa. Voisiko siihen itse sisältöön myös luoda jotain typografian lisäksi? Yksi mietelause sivulle aseteltuna ei tee siitä värssyä.

Luettuani kyseisestä kirjasta minulle myös selvisi, että Kaur:a syytetään plagioinnista, muun muassa Angela Carteria, Sierra Delmuderia sekä Pablo Nerudaa. Kun ensimmäistä kertaa luin kyseisestä asiasta mustana valkoisella, täytyy myöntää, että voin vähän pahoin.

Kaur kirjoittaa ylläolevan teoksensa yhdessä runossa, miten pyrkii saamaan runojensa avulla naisten äänen kuuluviin maailmalle. En näe mitään häpeällisempää, että väittää julkisesti omassa kirjassaan, miten seisoo muiden naisten rinnalla, mutta toimii sen sijaan tällä tavoin. Niin miten tuet vähempiosaisia, ottamalla heidän sanansa käyttöösi ja pistämällä oman nimesi sen alle? Viis veisaat tekijänoikeuksista? Tulin niin vihaiseksi asiasta. Oma moraalini ei antaisi myöten käytökselle, miten kerää itselleen sympatiapisteitä muiden kustannuksella. Vaikka teoksessa oli muutama ihan hyväkin värssy luettavaksi, niistä katosi pohja tämän tiedon saatuani. Päätän jättää sen nyt omaan arvoonsa.

Montaa sanaa ei tästä farssista minulta nyt oikein irtoa, sillä olen lähinnä turhautunut tällaiseen alisuorittamiseen. Toivon, että Kaur vähän petraisi, jos häneltä vielä kolmas teos tulee joskus ulos.

1/5

kulttuuri runot-novellit-ja-kirjoittaminen kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *