Ladataan...
C Paris

Toisille tästä voi olla hyötyä, toinen kokee seuraavan liian "underground for dummies"-tyyliseksi. Kaikkea ei mielestäni kuitenkaan tarvitse opetella kantapään kautta, joten on se nyt vaan helpompaa jos edes yhden kerran joku selittää A:sta alkaen Pariisin metron.

 • 14 metrolinjaa on merkitty numeroin ja värikoodein. Värit auttavat muistamisessa.
 • Suunta valitaan päätepysäkin mukaan, eli metrolla mentäessä sinun on tiedettävä mikä on siihen suuntaan mentäessä päätepysäkki, jotta osaat seurata opasteita oikealle laiturille.
 • Asemalla seurataan tiukasti opasteita. Jotta löydät laiturille, jotta osaat vaihtaan toiseen linjaan, ja jotta pääset (oikeasta) ovesta ulos, sinun on seurattava tarkasti opasteita koko matka.
 • Junan kulkua voi seurata ovien päällä olevista linjakartoista (täysin manuaalinen, joudut itse asemalle pysähdyttäessä katsomaan aseman nimen ja sitten linjakartasta oven päältä kuinka kaukana vielä ollaan)
 • Joillain asemilla on useita eri uloskäyntejä. Valitse sopivin sen mukaan tietysti minne olet menossa. Uloskäyntien sijainnit kartalla näet vain asemalla olevasta kartasta "Plan du quartier", ja aina tätäkään ei löydy. Silloin vain jostain ulos. Uloskäynti on ranskaksi "Sortie".
 • Liput ovat voimassa metroissa, RER-junissa, busseissa, ratikoissa ja Noctilien-yöbusseissa.
 • Liput ostetaan automaateista asemilta, myös englanninkielen saa valittua. Valitse automaatti, josta saa ostettua lippuja (ei vain Rechargement Navigo) ja johon käy mielellään sekä kolikot että setelit. Visa Electronilla ei voi maksaa lippuautomaatissa.
 • Hyviä lippuvaihtoehtoja ovat 10 kertalippua kerralla (alennettu hinta), Mobilis (päivälippu, rajaton määrä matkoja) tai Paris Visite (esim. 3pvä tai 5pvä, rajaton määrä matkoja sekä joissain nähtävyyksissä alennusta)
 • Lippu työnnetään portissa olevasta aukosta sisään ja otetaan se takaisin noin 30 sentin päästä syöttöaukosta. Sen jälkeen mennään milloin minkäkin näköisestä portista sisään. Lippu on säiltyettävä koko matkan ajan, sillä tarkastajat etenkin asemilla joskus haluavat nähdä lippusi.
 • RER-junasta poistuessasi sinun täytyy syöttää sama lippu uudelleen päästäksesi ulos asemalta. Lipun voi syöttää kumpaakin suuntaan vain kerran, älä siis päästä esim. kaveriasi pois lipullasi, silloin olet itse jumissa.
 • Pariisin alue on jaettu alueisiin, zoneihin. Jos olet vain ympyränmuotoisella Pariisin kaupungin alueella, olet vain zonella 1. CDG:n lentokenttä on zonella 5 ja Orlyn zonella 3. Jos menet esim. Disneylandiin tai Versailles'hin, tarkista millä zonella ne ovat, jotta saat oikeanlaisen lipun.
 • Varo taskuvarkaita eli varmista että sinulla on kaikki niin, ettei niitä noin vain oteta mukaan. Taskuista on helppo varastaa, samoin kuin kädessä oleva älypuhelin voidan napata ja hypätä vaunusta ulos. Eli huolellisuutta. Jos sinulla on paljon käteistä, käytä housujen alla olevaa rahavyötä.
 • Vaarallisimmat paikat metron taskuvarkauksille ovat ainakin Chatelet ja Les Halles, keltainen linja 1, kaikki RER-asemat erityisesti Gare du Nord. Niitä ei kuitenkaan tarvitse välttää, pitää vain olla tarkkana ja huolellinen tavaroineen.
 • Erityisesti lentokentälle mentäessä ja tultaessa on oltava varovainen, sillä silloin sinuun on niin helppo iskeä kun olet kömpelö tavaroinesi... Laukun kantamisavusta portaissa ei kuitenkaan tarvitse kieltäytyä ;)
 • Päästä metrosta ulostulevat ihmiset rauhassa pois ennen kuin itse hyökit sisään. Kaikki turistit eivät tätäkään aina muista, vaikka onkin niin itsestäänselvyys.
 • Jos metro on vähääkään ahdas/täynnä, älä istu taittoistuimilla. Taittoistuimilla saa istua, kun junassa on väljää, mutta niiltä pitää nousta seisomaan kun vaunu alkaa täyttyä seisovista matkustajista.
 • Älä nojaa tankoon, josta seisovat matkustajat pitävät kiinni, sillä silloin siitä ei voi kukaan muu lisäksesi ottaa kiinni.
 • Älä jää töröttämään ihmeissäsi metron ovien eteen laiturilla poistuttuasi, sillä takanasi yleensä tuee vielä moni muu jonka reitin sopivasti siinä tukkii ihmettelemällä mihin suuntaan pitäisi lähteä. Tutki laiturin opasteita lähempänä seinänviertä (siis ruuhka-aikaan).
 • Metro on toiminnassa 5.30-0.30. Yöaikaan Noctilien-yöbussit palvelevat. Myös päivällä kulkee busseja, mutta päivisin ja öisin busseilla on eri reitit ja numerot.
 • Metrokarttoja saa asemien infotiskeiltä. Heillä on kolme vaihtoehtoa: kaksi isoa versiota, toinen katujen kanssa (avec des rues) tai toinen ilman (lecture confort). Kolmas on taskuversio lecture confortista. Kartassa, jossa kadut ovat mukana, myös päänähtävyydet on merkitty selvästi. Liikkeessä ollessa pieni taskuversio on kätevin. Kartat ovat ilmaisia.

Ladataan...
C Paris

Pistän tähän nyt pikkulistaa aiheesta, ihan vain että tänne tullessa voisi tietää mihin liikkeeseen mennä sisään. Näissä missään hinnat eivät lähde esim. 100 eurosta, vaan esimerkiksi 10 eurosta ylöspäin. En halunnut tehdä listaa semmoisista, joihin itsekään en mene liian kalliiden hintojen vuoksi.

Vaatemerkit jätän siis tarkoituksella vain halpoihin merkkeihin, sillä hintavampia ja kalliita merkkejä täällä on niin paljon, mutta ne eivät oikeastaan kuulu blogini aiheisiin eikä myöskään henk.koht. kiinnostuksen kohteisiini (eli esim. Sandro ja Pinko eivät enää kuulu tälle listalle).

Nämä ovat oikeastaan kaikki sellaisia, joihin olen tutustunut henkilökohtaisesti, eli mennyt liikkeeseen sisään ja ehkä ostanutkin jotain. Jotkin ovat tuotteineen kiinteä osa pariisilaista arkeani. Olen koittanut jättää yleisesti tunnetut merkit pois tai sitten pistänyt ne sulkuihin.

Mikä on jännää, täällä ei ole kaikkia merkkejä mitä voisi kuvitella täällä totta kai olevan! Pariisissa ei olekaan siis kaikkien mailman vaatemerkkien myymälää, vaikka tavallaan niin luulin.

Herkut

Kusmi Tea - Pariisilainen teemerkki. Peltirasioissa myytävät teet ovat hienostuneen makuisia eivätkä makeutusta kaipaa. Olen juonut kotonani hyvinvointi-sarjan teelaatuja (Detox, Algothé, Love, Be Cool ja Boost).

Fauchon - Herkkumerkki. Suklaata, leivonnaisia, keksejä, hilloja, teetä, kahvia jne. Calligariksen juhlissa ollut Fauchoin minieclair-torni oli suussasulavan hyvää. Teetä saa upeissa mustissa peltirasioissa. Itselleni isä osti orvokin ja metsämansikan makuista teetä, ja erityisesti sen tuoksu on huumaava.

Pierre Hermé - Pariisin haute couture -leivonnaiset. Klassikko ja aina varma valinta. Ei oheiskrääsää ylimääräisiä turisteja houkuttamaan.

Ladurée - Macaroneja turisteille sekä kaikkea muuta härpäkettä. Periaatteessa macaroneja ja leivonnaisia kuten PIerre Herme'elläkin, mutta lisäksi on teetä, tuoksukynttilää, vihkoa, avaimenperää.... Kaikkea mitä aasialainen turisti ostaisi. Silti siitä huolimatta, olen ostanut muutaman kuukauden aikana jo 22 macaronia täältä. Suosikkini ovat ruusunterälehti ja orvokki-vaahtokarkki.

Mariage Frères - Teehuone. Tämä on itseasiassa ainoa, jota en ole oikeasti kokeillut, mutta nähnyt ja kuullut kyllä.

"La burrata" eli trendijuusto (ei varsinaisesti merkki mutta käsite yhtä lailla). Muutamasta tietystä paikasta tätä saa kotiin tuotavaksi (torstaista lauantaihin puoleen päivään), sekä lisäksi tätä on joidenkin ravintoloiden listoilla. Yksi ravinola ainakin tarjoaa tätä myös kotiinkuljetuksella.

Sisustus

Diptyque - Pariisilaisia tuoksuja, hajuvesiä ja tuoksukynttilöitä. Kämppis antoi yhden tuoksukynttilän (Baies) lahjaksi, ja siihenkös ihastuin... Niin ja tämän kalllimpia kynttilöitä en osaa kuvitella.

Esteban - Sisustustuoksuja, myös hyviä miehekkäitä vaihtoehtoja. Valkoinen orkidea on naisellisista tuoksuista huumaavin.

Madura - Paras tuttavuuteni. Sisustustekstiilejä kotiin, upea vaikoima erityisesti koristetyynynpäällisiä, mutta myös valmisverhoja (pituus säädettävissä).

Habitat - Huonekaluliike, jota myös Ikeaan verrataan jostain syystä. Kuitenkin täällä on paljon kalliimpaa... Ehkä sama hintaluokka pääosin kuin Iskussa. Muotoilultaan täällä on mielestäni todella hienoja huonekaluja, moderneja ja tyylikkäitä. Jos muuttaisin tänne Pariisiin oikeasti pitkäksi aikaa, hankkisin täältä varmasti jotain.

(+Zara Home, liike joka saisi Suomeenkin tulla! Ei kuitenkaan ranskalainen kuten tiedämme, eikä varsinaisesti uusi tuttavuus. Täällä kannattaa silti Pariisissa vierailla jos sisustamiseen on hurahtanut)

Muoti (edulliset vaatemerkit, "highstreet")

Oysho - Kotivaatteita, alusvaatteita ja pyjamia. Jos kaipaat uusia pyjamanhousuja, käy Oyoshossa.

Derhy - Melko pienikokoiset liikkeet, mutta mielestäni valikoima on aika passeli ja hintaluokka ok. Ei mikään teinivaateliike.

Morgan - Särmikkäämpiä ja "seksikkäämpiä" vaatteita, jotka todella imartelevat naisvartaloa. Tietyllä tavalla tykkään aika paljon. Jos koko vaatekaappi olisi Morganista, vaikutelma voisi olla vähän venäläinen, mutta muihin merkkeihin yhdistettynä erinomaisia vaatekappaleita. Paljon mustia vaatteita. Ostin täältä alennuksesta aivan todella muotoja imartelevan mustan mekon päiväkäyttöön, joka on kuitenkin todella mukava päällä eikä paljasta niin ongelmakohtia kuin provosoiviakaan alueita!

Etam - Mielestäni aika pitkälle kivoja ja tyylikkäitä perusvaatteita, isot valikoimat. Olen täältä löytänyt melkein jokaisella Pariisin matkalla jotain kautta vuosien. Suomesta käyvälle kaverilekin tämä oli ainoa vaatekauppa, josta mitään tarttui mukaan. Jos olet alusvaatteissa yleisimpiä kokoja, alusvaateosastolla on tosi hienojakin juttuja kotiinviemisiksi. Täältä on löytynyt tänä syksynä rakas lammastakki (kylpytakki/aamutakki/fleecetakki) kotikäyttöön. Alennusmyyntejäkin aika usein.

Kookai - Selkeitä, tyylikkäitä ja inauksen hintavampia vaatteita. Oikealla rannalla "tehtaanmyymälä" Réaumur-Sebastopolin lähellä.

Un Deux Trois - Vähän samantyylinen liike kuin Derhy, ehkä hieman kalliimpi. Tykkäisin monista vaatteista, jos niitä tarvitsisin.

Naf Naf ja Pimkie ovat samaa sarjaa kuin Mango, Zara, Bershka ja Promod.

(+Zara, Mango, Bershka, Promod, United Colors of Benetton, Esprit)

(miehille Celio on Pariisin Dressmann)

 

Eli tervetuloa Pariisiin shoppailemaan!

Bisous, C

 

P.S. Talvi- tai syyskenkiä täältä ei kannata tulla metsästämään, laadukasta kenkää et vielä saa edes 100 eurolla. Kun hintahaarukka talvikengälle saa olla 100-200 euroa, Saksasta saa hyviä laatukenkiä, muttei Pariisista.

Ladataan...
C Paris

Loppuviikosta kummastelin kun yhtäkkiä oli ilmestynyt ravintoloiden edustalle julisteita - ja jopa lippuja - että uusi Beaujolais on saapunut.

Olen melkoinen keltanokka viiniasioissa, kuten yleensäkin suomalainen parikymppinen. En siis tiennyt mistä oli kyse tarkalleen ottaen, mutta tämän käsityksen sain ympäristöni perusteella

- nyt on Beaujolais'ta saapunut uusi erä,

- Beaujolais'n on oltava jostain syystä erityinen viini ja että

- sen saapuminen on oltava tärkeä ja merkittävä tapahtuma.

Wikipedia valisti minua asiassa lisää. Beaujolais on siis ensimmäinen satokaudesta kypsynyt viini, eli tämä viini on siis tehty tämän kesän rypäleistä. Se saapuu joka marraskuun kolmantena torstaina, ja torstaina se olikin kun huomasin kuinka alakerran ravintola kissankokoisin kirjaimin liputti otsikon tekstiä "Beaujolais nouveau est arrivé!".

Kantapaikkaani Odessaankin oli ilmestynyt oma hinnasto Beaujolais'ta varten. Seuraavan kerran kun menen lasilliselle (ehkä maanantaina tentin jälkeen) otankin uutta Beaujolais'ta. Sitten olen taas hiukan sivistyneempi. Nyt kun meni vähän varsinainen päivä nolosti ohi...ja blogikirjoituskin tulee 3 päivää myöhässä.

Oenologie-illassa oppimani asiat on syytä ottaa käyttöön. Ensin tutkitaan viinin robe eli sananmukaisesti 'mekko'. Lasia kallistetaan ja tutkitaan valoa vasten. Millainen väri on? Lasia pyöritellään, jotta nähdään miten viini valuu lasin reunoja pitkin, tosin en enää muista mitä valumisesta pystyi päättelemään. Ennen maistamista viiniä vielä haistetaan ja koitetaan tunnistaa aromeja. Maistaessa otetaan pieniä kulauksia sekä hieman suuta avaamalla päästetään suuhun ilmaa, jotta "viini voi matkustaa suussa ja siten kaikki maut paljastuvat".

Beaujolais'n virallisten sivujen mukaan sen sanotaan käyvän yhdessä merenelävistä leikkeleisiin ja mausteisiin ruokiin. Ymmärsin että siis melkein minkä tahansa kanssa sitä voi siemailla.

Ihmetyksekseni myös Suomesta Beaujolais'ta sai heti samasta päivästä lähtien kuin meillä Pariisissa! Alla linkit A-kaupan ja Hesarin sivuille aiheesta.

http://www.alko.fi/fi/0298E6E191560440C2257AB40039B54A?opendocument&src=9,1&expand=1

http://www.hs.fi/ruoka/T%C3%A4n%C3%A4%C3%A4n+korkataan+Beaujolais+Nouveau/a1352909844239

Ranskaksi aiheesta lisää Beaujolais'n omilla sivuilla http://www.beaujolais.com

Bisous, C

Pages