Oppitunti 2: Turistin käytösetiketti osa 1

Niin tiukalta ja jäykältä kuin seuraava vaikuttaa niin sisällöltään kuin tyylillisesti, sitä on tärkeää noudattaa. Ranskalaiset ovat hyvin herkkiä joissain asioissa, ja tulevat helposti loukatuiksi. Silloin he näyttävät sen hyvin selvästi, ja silloin sinä asiakkaana kärsit siitä eniten.

Käyttäytymällä siis niinkuin he olettavat, varmistat parhaan asiakaspalvelun itsellesi.

1) Sano aina ”Bonjour”

Sano se aina kun menet kauppaan, ravintolaan, kahvilaan, leipomoon, palaat hotelliin, näet naapurin/siivoojan…

Kun olet sisällä esimerkiksi kahvilassa tai liikkeessä, varaudu vastaamaan useiden henkilökunnan tervehdyksiin sanomalla ”Bonjour”. Ole tarkkaavainen, että vastaat aina takaisin kun sinua tervehditään (vaikka se tuntuukin joskus ihan tyhmälle kun suuressa liikkeessä joka merkin myyjän myyjä tervehtii henkilökohtaisesti).

Älä koskaan mene millekään tiskille pyytämään mitään tervehtimättä ensin.

Tämä sääntö pätee, vaikka et puhuisi sanaakaan ranskaa. Ei haittaa, vaikka aksentista kuuluu ettei osaa kieltä. Ranskalaiset arvostavat jokaista ranskankieistä sanaa suustasi.

2) ”Pardon” ja ”Excusez-moi”

Aina kun pariisilainen on edes lähellä häiritä tai tönäistä jotakuta, hän sanoo ”pardon”. Tämä on lähes aina molemminpuolinen rituaali, sillä tönäistävä on luultavasti ollut enemmän tai vähemmän tiellä, ja siksi kaikki sanovat toisilleen anteeksi jopa läheltä piti -tilanteissa. Anteeksi-sanoja käytetään todella todella todella paljon – käytä siis sinäkin vaikket mitään tekisikään.

Metrosta pois tungeksittaessa usein kuulee sanottavan: ”Pardon excusez-moi.” Eli molemmat anteeksipyynnöt tulevat peräkkäin.

3) S’il vous plaît/please + merci/thank you + au revoir/bye bye

Liikkestä tai ravintolasta ei voi poistua sanomatta näkemiin, ei edes vaikka siellä olisi ollut sisällä vain 15 sekuntia.

Kohteliais puhuttelu on todella tärkeää Ranskassa, ja siksi näitä sanoja pitää muistaa viljellä mahdollisuuksien mukaan. Jos ranska ei luonnistu, myös englanniksi käy.

Esimerkki normaalista kanssakäymisestä lettukojulla:

-Bonjour/Bonsoir. (Je voudrais) Une crêpe sucre, s’il vous plaît. (Päivää/Iltaa. (Haluaisin..) Yksi lettu sokerilla kiitos.)

(Ojentaa krepin)

– Merci (Kiitos)

– 2,50 s’il vous plaît. (2,50 kiitos)

– Voilà (Ole hyvä)

– Merci (Kiitos)

– Bonne journée/soirée. Au revoir. (Hyvää päivän-/illanjatkoa. Näkemiin.)

– Merci. Au revoir. (Kiitos. Näkemiin.)

4) Parlez-vous anglais? [parle vu anglee]

Jos et osaa ranskaa, kannattanee ehkä opetella kysymään ranskaksi ”puhutteko englantia?”. Tällöin vastaanotto on aina ripauksen sydämellisempi kuin silloin kuin vain suoraan aletaan täräyttelemään englantia. Jos fraasi tuntuu liian vaikealta muistaa, edes se ”bonjour” tasoittaa hieman tietä.

5) Keskustele seurueesi kanssa melko hiljaa

Liikennevälineissä ja ravintoloissa ranskalaiset itse saattavat jopa kuiskata, joten älä sinäkään silloin kailota tai naura remakasti. Pariisilaiset kunnioittavat sitä, että muut saavat nauttia rauhassa siitä mitä ovat tekemässä, ja suosivat siksi rauhallisia ja hiljaisia keskusteluja julkisesti.

6) Hymyile 🙂

kulttuuri suosittelen matkat
Kommentit (1)
  1. Vierailija/Eeru
    17.11.2012, 18:52

    Allekirjoitan täysin nämä ohjeesi.
    Pienillä sanoilla ja eleillä pärjää todella pitkälle ja saa huimasti apua tarvitessaan.

    Merci!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *