Otin hormonikierukan ja sitten otin sen pois

51F8CFE9-942C-4383-86F8-6189160B151B.jpeg

Vuonna 2016 jätin hormonaalisen ehkäisyn pois. Tuolloin olin käyttänyt vuosien ajan ehkäisylaastaria ja sitä ennen pari vuotta syönyt e-pillereitä. Koin laastarin käyttämisen helpoksi, eikä se aiheuttanut juurikaan mielialan vaihteluita. Helppoa ja huoletonta niin sanotusti. Kuten aiemmissa teksteissä on käynyt ilmi, oli raskaus yllätys ja lopetinkin hormonaalisen ehkäisyn puhtaasti siksi, että halusin jättää sen vuosien aikana tankatun hormoniähkyn taakseni. Mietin, millainen mahdan olla ilman jatkuvaa hormonisyötettä. 

Henkisellä tasolla koin olevani edelleen sama henkilö kuin ennenkin. En kokenut mitään mielen kirkastumista hormonien jäädessä pois, vaan se mitä tapahtui muutamien kuukausien jälkeen lopetettuani, liittyi vahvasti ulkoisiin seikkoihin. Hiukset rasvoittuivat kuukausien ajan käytännössä välittömästi ne pestyäni. Tuntui että ne oli likaiset koko ajan! Sitten lopulta kävi se mitä olin osannut odottaa ja alkoi sulkasato. Ja voi luoja että niitä lähtikin. Oikeastaan hiustenlähtö pysähtyi vasta kun tulin raskaaksi ja sitten ne lähtikin taas, muutama kuukausi synnytyksestä 😀 Kun kaavin hiuksia harjasta ja suihkun lattialta kuukausi tolkulla, vannoin etten enää ikinä ota hormonaalista ehkäisyä. 

Kunnes sitten synnytyksen jälkeen ja uuvuttavien ensimmäisten kuukausien jälkeen päätin ottaa hormonikierukan. En ollut henkisesti palautunut synnytyksestä ja ajatus mahdollisesta raskaudesta nosti palan kurkkuun. Googletin ja kyselin mielipiteitä, kunnes olin lähes varma kuparikierukasta. Mietin edelleen, että en halua sitä hormonia enää ikinä kroppaani – kokea sitä hiustenlähtöä taas kerran. Lääkäri kuitenkin oli ehdottomasti sitä mieltä, ettei kuparikierukka ollut hyvä vaihtoehto. Kun kerroin pelkävääni sivuvaikutuksia, hän suositteli hormonikierukkaa missä on hyvin vähän hormonia jotta vältyttäisiin siltä mahdolliselta hiustenlähdöltä tulevaisuudessa. Lopulta kallistuin sitten ottamaan hormonikierukan. 

Kierukan laitto oli melkein verrattavissa synnytyksessä koettuihin kipuihin ja kiroilin miksi en ollut ottanut särkylääkettä ennen sen laittamista. Tai miksi lääkkeen ottamista ei oltu suositeltu aikaa varatessani! Kipuilin laittopäivän ja muistaakseni myös seuraavan – vatsaan sattui, oksetti ja heikotti. Mietin heti, että tein virheen. Kivut onneksi hellitti ja unohdin ajan myötä koko kierukan, kunnes syksyllä aloin miettimään asiaa ja tajusin että haluan ottaa sen pois. Vaikka itse kierukka ei aiheuttanut ongelmia, edelleen ajatus hormonaalisesta ehkäisystä ahdisti. Ja niin sitten puoli vuotta laiton jälkeen varasin ajan sen poistoon. 

Kuinkas sitten kävikään niiden jälkiseurausten suhteen? Tismalleen samalla tavalla kuin lopetettuani ehkäisylaastarin käytön! Revin hiuksia tupoittain harjasta sekä lattiakaivosta ja saan olla pesemässä tätä liimalettiä harva se päivä.

Ja nyt voin sanoa ja myös pysyä sanojeni takana – en enää ikinä ota hormonaalista ehkäisyä.

perhe vanhemmuus mieli
Kommentit (11)
  1. Gynefix best!
    9.1.2019, 19:42

    Gynefixin käyttäjä ilmoittautuu! Otin kyseisen kierukan puolisen vuotta synnytyksen jälkeen. En halunnut hormonaalista ehkäisyä, enkä räplätä kondomeilla, mutta halusin kuitenkin mahdollisimman varman ehkäisyn. Kuukautiseni ovat runsauteen taipuvaiset, joten tavallinen kierukka vähän mietitytti. Gynefixistä minulle vinkkasi joku ehkä neuvolassa, täysin varmoja muistikuvia ei ole (silloin tuli valvottua aika lailla). Nyt reilun puolen vuoden kokemuksen jälkeen olen tosi tyytyväinen. Itse laitto ei sattunut yhtään (tämä on tietty yksilöllistä), vuoto asennuksen jälkeen oli tosi vähäistä. Jälkitarkastuksessa kierukka oli asettunut tosi hyvin paikoilleen. Kuukautiset ovat ehkä minimaalisesti runsaammat kuin ennen, mutta niin vähän, että kierukan hyöty voittaa haitat. Oikeastaan ainoat miinukset olivat lääkäriajan saaminen (Gynefixiä ei monissa paikoissa vielä asenneta) ja hinta: kokonaishinnaksi kierukoineen js lääkärikäyneineen muodostui muistaakseni noin 300€. Toisaalta hinnan kalleus riippuu siitä, mihin vertaa, eivät esimerkiksi kondomitkaan ilmaisia ole. Mutta siis oma kokemukseni on positiivinen ja toivon kovasti, että Gynefixin saatavuus jatkossa paranee.

  2. Gynefix taisi olla se uudempi kuparikierukka. Haluaisin myös kuulla tästä kokemuksia muilta!

    1. Kiitos tiedosta 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *