Tapahtui, kun lopetin imetyksen

Minne katosi päivät, kun viime postauksesta on kulunut jo yli viikko? Valvottuihin öihin (obviously..), painajaisiin ja tulevien hautajaisten vatvomiseen. Rehellisesti sanottuna mielen päällä on ollut viime päivät niin paljon sellaisia asioita, ettei energiaa kirjoittamiseen ole ollut. Nyt kun sellainen hetki kuitenkin tuli, halusin kirjoittaa muutaman sanan imetyksen lopettamisen sivuvaikutuksista. Siis mahdollisista sellaisista, sillä joillakin lopetus sujuu henkisten ja fyysisten oireiden suhteen täysin kivuttomasti. Toisilla taas ilmestyy elämään oire jos toinenkin.

Muistan kesällä jutelleeni puistossa erään äidin kanssa imetyksen lopettamisesta. Hän kertoi silloin että oli lopettanut joitakin viikkoja sitten ja sanoi järkyttyneensä siitä, mitä lopettamisesta seurasi. Muistan olleeni aivan häkeltynyt, että vieläkö kaiken tämän raskauden, synnytyksen, imetyksen ja vauva-arjen mukanaan tuomien oireiden lisäksi imetyksen lopettaminenkin aiheuttaa jotain? Kyllä vain, sain vastauksen. Äiti kertoi että tunsi pian lopettamisen jälkeen valtavia alakuloisuuden tuntemuksia ja niiden vain jatkuessa ja pahentuessa hän kävi lääkärissä sillä epäili masentuneensa. Hän sanoi, että tunne oli aivan kauhea. Tunnepuolen lisäksi hänellä alkoi hiustenlähtö. Molemmat oireet helpotti ajan kanssa, mutta silti, c’moon! Eikö tässä koko kuviossa ole jo tarpeeksi kaikkea käsiteltävää, että tämäkin vielä?

Toinen ystävä lopetti imettämisen loppuvuodesta, mutta hän ei saanut oireen oiretta. Ei henkistä, eikä fyysistä. Kuulin vielä myöhemmin kolmannen tarinan imetyksen lopettamisen tuomista sivuvaikutuksista ja se oli mikäpäs muukaan, kuin hiustenlähtö. Sanomattakin siis selvää, että vähän jännitti mitä omalle kohdalle osuisi.

Imetyksen tuki ry:n sivuilla liittyen imetyksen lopettamisen tuomiin fysiologisiin muutoksiin kerrotaan seuraavasti:

Hormonitoiminnan muutokset imetyskertojen vähentyessä tai imetyksen loppuessa kokonaan voivat aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, uupumusta ja pahoinvointia. Imetystä lopetteleva voi kokea olonsa hyvin samanlaiseksi kuin alkuraskaudessa. Myös mielialan heilahtelu ja masennustuntemukset ovat mahdollisia. Imetyksen lopettaminen on suuri elämänmuutos, jonka käsittely voi myös väsyttää ja vähentää toimintakykyä tilapäisesti.

Imetyksen loputtua kokonaan rinnat säilyttävät valmiuden aloittaa maidoneritys uudelleen noin 40 päivän ajan, minkä jälkeen elimistö vähitellen purkaa valtaosan maitorauhaskudoksesta. Tässä vaiheessa rinnat voivat tuntua epätavallisen kevyiltä ja ontoilta. Myöhemmin rintoihin kuitenkin kerääntyy uutta rasvakudosta rauhaskudokselta vapautunutta tilaa täyttämään.

Mikä arpa sitten osui omalle kohdalle? Allekirjoitan uupumuksen, pahoinvoinnin ja mielialanvaihtelut. Lisäksi bonarina ihon kunto on huonontunut ja kroppa selkeästi turvonnut. Hiuksia ei ainakaan vielä ole alkanut tippua, toivottavasti säästyisin siltä! Ja kyllähän tässä on tullut mietittyä, että missä ne tissit oikein on 😀 Jospa nyt, kunhan tästä selviää, saisi sen oman kropan ja pääkopan vihdoin takaisin.

hyvinvointi oma-elama lapset
Kommentit (8)
 1. Sepäs sattui, että tänään päädyin lukemaan blogiasi ja tätä postausta, nimittäin tänään on se päivä jolloin viimeistä kertaa imetin : ). Taival kesti 1 v 3 kk. Olo on haikea, mutta myös hyvä, kiva saada oma kroppa takaisin kokonaan. Joinkin heti useamman kupin kahvia desimääriä laskematta! Nyt sitten tunnepuolen muutoksia odotellaan, olen ollut vähän enemmän ailahtelevainen kyllä viime aikoina, pistän imetyksen lopettamisen piikkiin.

  1. Eikä, no sepä sattui! 😀 Onpa teilläkin ollut hieno imetystaival<3 Ja allekirjoitan kyllä täysin tuon, että on ihana saada oma kroppa takaisin. Edelleen mulla tulee hetkiä kun mietin haikeudella että se oli nyt siinä, mutta toisaalta kaikelle on oma aikansa <3 Ja nyt todellakin vaan nauttimaan kaikesta siitä mistä ei imetyksen aikana voinut nauttia! 😀

 2. Ei voi olla totta 😀 Jotenkin niin läppä, että vielä imetyksen lopetukseenkin saattaa liittyä ties mitä oireita. En osannut ajatellakaan, mitä nyt haikean fiiliksen ymmärrän kyllä. Meillä vielä on imetystä edessä ja oon kanssa ajatellut, että johonkin 1,5 vuotiaaksi asti imettelisin. Toivon, että lopettaminen tapahtuisi yhtä helposti kuin teillä, mutta vielä ainakin vaikuttaa, että tissi on parasta maailmassa, vaikken enää montaa kertaa imetäkään 😀

  Tuli muuten mieleen, kun imetit kuitenkin aika pitkään, että saitko ikinä ulkopuolisilta ihmetystä siitä? Mä oon huomannut, että omassa kaveripiirissä moni tuntuu ihmettelevän, kun edelleen imetän yksivuotiasta. Vaikka ite haluan ja aionkin imettää vielä, ja neuvolakin suosittelee, niin huomaan silti että julkisella paikalla varsinkin aina ajattelen, että miettiikö kaikki miksi vielä imetän näinkin ”isoa” lasta… 🙂

  1. Hehe no niimpä! 😀 on tää kyllä aikamoista vuoristorataa! Meilläkin tissi oli parasta toooosi pitkään ja mietin monesti että mitenköhän kauan tyyppi siinä oikein mahtaa roikkua. Mutta kun aloin systemaattisesti tosi pikkuhiljaa vähentämään, ei Gia reagoinut yhtään huonosti vaan sopeutui hyvin. Toivottavasti teilläkin menee sen suhteen hyvin, siihen saakka – nauttikaa <3

   Mä en kyllä muista ikinä kokeneeni mitään ihmettelyä tai huonoa tms suhtautumista, tai sitten en vaan oo huomannut koko asiaa 😀 ja oli niin ihana huomata jossain vaiheessa ettei todellakaan jaksanut välittää muiden mielipiteistä, niitä kun tuli alkuun mietittyä ihan liikaa.

   1. Joo pitää muistaa nauttia vielä imetyksestä <3 Ehkä meilläkin on sit toivoa, että joskus siitä tissistä suostutaan luopumaan 😀 Ja oot ihan oikeassa, ettei pidä liikaa miettiä mitä muut ajattelee. Ärsyttää itteäkin kun nykyään tulee mietittyä liikaa.

    Niin ja voimia hautajaisiin <3

    1. On teillä toivoa, mutta eipä sitä kannata liikaa miettiä etukäteen – se menee varmasti hyvin omalla painollaan sitten kun on sen aika :)<3 Kiitos etävoimista<3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *