Kevään paras parsarisotto

Ach, die Spargelzeit.

IMG_6221.jpg

Tämän vuoden parsakausi alkoi sillä, kun isäni tuli muutama viikko sitten Saksasta reppu täynnä tuoretta valkoista parsaa. Parsat saatiin ruokapöytään vuorokausi niiden nostamisesta, ja oh mein Gott sen maistoi kyllä syödessä. Kyytipojaksi riitti voisula ja Gewürztraminer, saksalaista lähiruokaa parhaimmillaan. Alkoi kolea kevätilta Helsingissäkin tuntua heti mukavammalta.

Parsaa onkin sittemmin syöty melko ahkerasti. Tästä kaudesta on otettava kaikki irti, vaikkei sitä lähikaupan parsaa nyt ihan naapurin pelloilla tuotetakaan. Ystävien luona saimme viime viikolla herkullista vihreää parsaa lohen kera, ja viikonloppuna tuli tehtyä vielä risottoakin. Parmesaani ja parsa toimivat yhdessä ihan sellaisenaan, mutta pääruokaan kyseinen kombo soveltuu erityisen hyvin täyteläisen risoton muodossa. Jälkkäriksi voi sitten ottaa vaikka muutamat sulattelumansikat.

 

Parsarisotto (3-4:lle)

gluteeniton, kasvis

1 nippu parsaa

laatusuolaa

(Huom! Voit keittää parsat samalla kun risotto on tulilla)

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

pari nokaretta luomuvoita

4 dl risottoriisiä

9 dl kasvislientä

3 dl valkkaria

½ isohkon luomusitruunan raastettu kuori ja mehu

mustapippuria

2 dl raastettua parmesaania

(ripaus laatusuolaa)

Avaa kylmä valkkaripullo ja kaada itsellesi lasillinen ruuanlaittoviiniä. Kiehauta vesi ja valmista kasvisliemi pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa korkeareunaisella pannulla tai kattilassa läpikuultaviksi. Lisää riisi ja sekoittele ahkerasti muutaman minuutin ajan. Lisäile kasvislientä noin desi kerrallaan ja anna imeytyä riisiin aina ennen nesteen lisäämistä. Lisää sitten valkoviini samalla tavalla parissa erässä. Mausta sitruunan kuorella, mehulla ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa vettä (tai viiniä) ja suolaa. Sekoita lopuksi joukkoon muutaman sentin pätkiksi pilkottu parsa (ks. keitto-ohje alla) sekä raastettu parmesaani.

Parsojen keittäminen:

Huuhtele parsat ja leikkaa kannoista noin sentti puista vartta pois. Keitä parsat kattilassa reilussa määrässä vettä, niin että päät jäävät kuitenkin pinnalle. Anna kiehua viitisen minuuttia tai kunnes parsat ovat kypsiä. Varo keittämästä parsoja liian pehmeiksi, jämäkämpi parempi.

Sekä risottoriisin että parsan tulee olla hieman al dente. Älä siis poistu hellan ääreltä ettei mene ihan puuroksi.

img_6208.jpg

IMG_6212.jpg

IMG_6167.jpg

Parsa ja mansikat – ruokakauppojen kevätvalikoiman odotetuimmat tulokkaat.

 

Aurinkoisia pääsiäisvapaita toivotellen,

Veera

Kommentit (2)
  1. AnniSeppänen
    14.6.2014, 14:54

    Tein tänään ensikertaa risottoa ja parsaa. Mielestäni parsa oli hieman mautonta. Voiko keitinveteen laittaa suolaa, vai tekeekö se parsan tekstuurista erilaisen? 🙂

    1. Moikka! Lisää ehdottomasti ripaus suolaa parsan keitinveteen. Pienikin määrä tuo varmasti vähän lisämakua, jos parsaerä sattuu olemaan vähän vähän mauton 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *