Kookoksinen pinaattikeitto ja hurmaava hummus

img_9286.jpg

Siitä lähtien kun valtakuntanani on ollut uuden kämpän upouusi keittiö, on aika harvoin edes tehnyt mieli syödä ulkona. Niinpä meillä oli eräs ilta ystävien kanssa köyhän miehen Fafa’s, koska eräällä iski hirveä falafel- ja bataattiranskishimo. Viiniäkin lähdimme varta vasten hakemaan tsatsikimakumaailmaan sopivaksi, mutta Suomen alkoholipolitiikka iski perjantaina kello viisi kuin kylmä rätti vasten kasvoja. Loistavan palvelun avulla löytämämme kreikkalainen luomupunkku ei päässytkään Alkon kassan kautta tosta noin vaan ruokapöytään, koska kohta 26-vuotias ystäväni oli unohtanut kuvallisen henkkarinsa kotiin. Ei auttanut vaikka maksajalla ja toisella ystävälläni oli ajokortit hollilla, ei auttanut mikään hölmöltä tuntuva selitys. Viini jäi tiskille eikä sitä sopinut tulla myöhemmin ostamaan. Riskinä kun oli, että sitä saattaisi jotenkin joutua ystäväni lasiin. 25-vuotiaan ystäväni lasiin. Suomen laki kieltää näköjään silloin tällöin myös pelisilmän käytön, mutta näinhän se menee…

img_9182.jpg

Perjantaipullo saatiin onneksi muutaman mutkan kautta pöytään, kiitos naapurissa asuvan veljeni (laitonta toimintaa, tiedetään). Mutta sen verran jälkijunassa ruokajuoma tuli, että ranskalaiset ehtivät ottaa pientä rusketusta pintaan. Ei se mitään, maut olivat täysin kohdallaan ja illallinen sai onnellisen päätöksen. Agathon-punaviini oli totta tosiaan muutaman puhelun arvoinen ja tsatsiki niin hyvää, että sitä olisi voinut lusikoida suoraan suuhun. Paksua jugurttia, valkosipulia ja kurkkua, kyllä ne kreikkalaiset jumalat nämä hommat osaa.

Toinen soosi, jota lusikoin salaa suoraan suuhun on hummus. Kerta kaikkiaan harmillista, että falafelien teosta oli jäänyt jääkaappiin lojumaan luomutahinipurkki, jota piti johonkin käyttää. Ei siis auttanut muu, kuin pyöräyttää reilu satsi hummusta. Kyytipojaksi kikhernetahna sai paprikalla maustettuja raakakräkkereitä ja kookosmaitoon tehtyä pinaattikeittoa. Täydellinen illallinen synkkänä ja sateisena tammikuun iltana.

img_9281.jpg

 

Keittoa hummuskräkkereiden kera nautittiin myös seuraavana päivänä ja se oli toistamiseenkin niin hyvää, että yksinkertainen resepti on pantava jakoon:

Kookoksinen pinaattikeitto (pääruuaksi neljälle)

gluteeniton, maidoton, kasvis, vegaani

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 kukkakaali

4 pussia pakastepinaattia

2 kasvisliemikuutiota, vettä

1 prk kookosmaitoa

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

ripaus chiliä ja cayennepippuria,

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

öljyä, kookosrasvaa tai luomuvoita paistamiseen

 

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli kattilassa. Lisää pieneksi pilkottu kukkakaali ja kypsennä muutama minuutti. Sekoita joukkoon pinaatti. Lisää kattilaan vettä, niin että kasvikset peittyvät ja kiehauta. Murenna kasvisliemikuutiot joukkoon ja anna liemen kiehua viitisen minuuttia. Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella, lisää sitten kookosmaito, tuore inkivääri ja mausteet. Jos kaipaat lisäproteiinia ja perinteistä pinaattikeittoilmettä, keitä lisäksi pari luomukanamunaa. Valkoinen muna kauniin vihreää pintaa vasten on myös mukavaa silmänruokaa.

IMG_9277.JPG

 

Hummus valmistui näppärästi keiton ohella ja sitäkin voi aina tuunata mielen mukaan, jos pelkät kikherneet kyllästyttävät:

gluteeniton, maidoton, kasvis, vegaani

1 tlk kikherneitä

n. 8 puolikuivattua tomaattia

1/2 sitruunan mehu

iso kourallinen liotettuja kurpitsansiemeniä

1 kukkurallinen rkl luomutahinia eli seesamitahnaa (sis. seesaminsiemeniä ja merisuolaa)

1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 rkl oliiviöljyä

ripaus juustokuminaa, cayennepippuria ja laatusuolaa maun mukaan

pari rkl vettä soseuttamisen helpottamiseksi, jos blenderin tehot eivät riitä (ja jos kokin kärsivällisyys loppuu)

 

Soseuta ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella. Mausta. Koristele halutessa korianterilla ja cayennepippurilla.

img_9285.jpg

Hummus on helppo ja siitä kiva, että se maistuu myös aamiaisella kräkkerin päällä tai vaikka omeletin välissä. Raikastukseksi voi tarjoilla kirsikkatomaattia ja avokadoa tai pyöräyttää vihersmoothien. 

Hurmaavin hummusterveisin,

Veera

PS. Jos on hyviä ideoita tahinin käytölle tahnojen lisäksi, otan hirveän mielelläni vastaan!

 

 

 

Kommentit (2)
  1. Pinaattikeiton ohjeesta puuttuu kokonaan pinaatti 😀 Paljonko laitetaan?

    1. Anteeks, sokeus iski 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *