Praha, sä teit mulle niin hyvää

Kevät on korkattu Prahassa. Terassit aukesivat, rotsit heitettiin puolen päivän jälkeen olalle eikä kiire ollut mihinkään. Ihmiset nauttivat kylmää tsekkiläistä olutta, ja me otimme kesän ensimmäiset brunat. Neljä päivää Prahassa oli yhtä isoa, leveää hymyä. 

IMG_9732.jpg

 

IMG_9494.jpg

Kaarlensilta ja kevään lämmöstä villiintyneet lokit.

IMG_9516.jpg

Missä aurinko, siellä ihmiset.

 

IMG_9530.jpg

Staré mêsto – Prahan vanha kaupunki

 

IMG_9558.jpg

IMG_9561.jpg

Raakaherkkujen ystäville: The Sweet Secret of Raw -kahvila avattiin tammikuussa.

IMG_9547.jpg

Naistenpäivän aloitus raaka-aamiaisella: raakamüsliä & kylmää mantelimaitoa acai-smoothien kera.  

IMG_9545.jpg

Raakakakkua makuparina mansikka ja suklaa.

IMG_9550.jpg

Banaanilettuja inkivääriraakasuklaalla.

IMG_9559.jpg

Kahvilan raakakakkuvalikoima to die for.

 

IMG_9571.jpg

Joka lauantainen Farmers’ Market Vltava-joen varrella. Ostaa voi esimerkiksi tämän viisihenkisen perheen itse tekemää pestoa.

IMG_9575.jpg

Kaikkea käsin tehtyä tuoreesta leivästä macaronseihin.

IMG_9582.jpg

Tuli muuten ostettua elämäni parhaat taatelit ja saksanpähkinät. Jos asuisin Prahassa, olisi lauantai virallinen raakakakkujen leipomispäivä.

IMG_9594.jpg

Näkymiä Prahan linnalta.

 

IMG_9627.jpg

Sunnuntairetki Trojan palatsille, kasvitieteelliseen puutarhaan ja viiniviljelmille.

IMG_9639.jpg

Riesling on aina hyvä valinta.

IMG_9641.jpg

Tie johti paikalliseen Vinotékaan.

IMG_9645.jpg

Lähijuustoa ja lähiviiniä. Tämä tsekkiläinen punkku oli kerrassaan positiivinen yllätys.

IMG_9651.jpg

Elämä on kyllä ihmisen parasta aikaa.

IMG_9660.jpg

Vineyards & St Clara Chapel

 

IMG_9682.jpg

Tois puol jokkee ei ole hassumpaa sielläkään.

IMG_9700.jpg

Romanttisia paikkoja on joka kulman takana.

IMG_9703.jpg

Tässä treffikumppani vailla vertaa.

IMG_9718.jpg

Vysehradin linnoituksen hautausmaalla lepäävät Tsekin tunnetuimmat henkilöt.

IMG_9720.jpg

Paikka toi jotenkin heti mieleen Sound of Music -elokuvan.

IMG_9729.jpg

Prahan itse upeus.

IMG_9734.jpg

Maanantaiaamiainen pariisilaistyylisessä Café Savoyssa Malá strana -puolella. Gluteenittomuus ei haitannut, kun eteen tuotiin Savoyn Omelette au Gruyère. Mon dieu…

IMG_9739.jpg

Rakkaussillan kaiteiden välistä pilkottaa suloinen kahvilan terassi.

IMG_9741.jpg

John Lennon Wall oli piristävä väripilkku hulppean arkkitehtuurin keskellä.

IMG_9747.jpg

IMG_9757.jpg

Maanantaipäivä vietettiin käytännössä tässä spotissa istuen.

IMG_9783.jpg

Päivällinen Secret of Raw -ravintolassa, jonka menu on lähes tulkoon 100% raw. 

IMG_9785.jpg

Raw burger ja raa’at juuresranskikset. Ensi kertaan jää mm. raw pizzat ja pastat. Listalta olisi voinut tilata mitä tahansa.

img_9736.jpg

 

Praha oli yhtä puhdasta nautintoa ja pelkkää lomaa. Arskat ja hymyn voisin jättää kasvoille pidemmäksikin aikaa. 

Onneksi koti toivotti tänä aamuna tervetulleeksi kylpemällä auringon valossa. 

Kevät, mä olen niin valmis.

Pusuja ihanalla Lauralle Prahaan,

toivoo Veera

 

 

Hyvinvointi Mieli Matkat Suosittelen

Vadelma-raakasuklaakakku

IMG_5909.jpg

 

Innostuin raakakakuista toden teolla noin vuosi sitten, kun jätin ruokavaliostani kokonaan pois gluteenin ja valkoisen sokerin. Etenkin viime kesänä raakakakkuja tuli leivottua ahkerasti, kun vietin paljon aikaa maalla. Hamstrasin mökkikeittiön kaapit täyteen erilaisia pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, jotta kakkupohjan ainekset olisivat aina saatavilla. Täytteen taas valitsin sen mukaan, mikä marja sattui olemaan juuri silloin parhaimmillaan. Musta- ja punaviinimarjoja sekä vadelmia mökillä kasvaa pilvin pimein, joten kakut olivat aika usein violetteja tai vaaleanpunaisia väriltään. Mansikan makua raakakakuista ei kuitenkaan koskaan löytynyt, koska ne katosivat aina mystisesti johonkin ennen kuin blenderin oli edes ehtinyt ottaa esille. Läheiseni tietävät suhteeni suomalaisiin mansikoihin ja etenkin sen, että niitä kuuluu minulle aina enemmän kuin muille. Olen hyvin mansikkaitsekäs ihminen ja lyön vetoa, että joka kesä syömäni mansikkamäärät ovat maailmanennätystasoa. Saan niihin uppoamaan myös aika paljon rahaa, joten arvostukseni lahjaksi saatua mansikkarasiaa kohtaan ei edes kilpaile kukkakimpun kanssa samassa kategoriassa. Lukioaikoina työskentelin yhden kesän mansikkakojulla ja työnantajani teki suuren virheen sanomalla, että myyjänä minulla on lupa maistella mansikoita ihan vapaasti…

Jostain syystä minulle on langennut mökillä päävastuu puutarhan antimien sadonkorjuusta. Edelleen tekee pahaa muistella sitä, kun hirveä määrä omenia jäi pari vuotta sitten keräämättä ja säilömättä, koska asuin niiden kypsymisaikaan Münchenissä. Ihanaa, että äitini innostuu joka vuosi jostain uudesta lajista, jota hän ryhtyy viljelemään. Loppukesästä saattaa kuitenkin unohtua, mitä kaikkea meillä kasvaakaan. Tulevat sadonkorjuuajat minun on pysyttävä visusti Suomen maan kamaralla, jottei yksikään luomuasia vaan mene hukkaan. 

 

IMG_5903.jpg

IMG_5823.jpg

 

Pari viikkoa sitten lähdimme mökille talviurheilemaan, mutta vietimmekin koko viikonlopun sisätiloissa jäätävää vesisadetta ja olympialaisia katsellen. Sotshissa ja mökillä olivat yhtä huonot hiihtokelit, mutta mökillä varmasti paremmat pöperöt. Pilkkionni kun ei suosinut, tyydyimme nöyränä norjalaiskalastajien saaliiseen, erinäköisiin lihapatoihin ja hyvään viiniin. Suomen lätkäpronssin kunniaksi joimme mitalikahvit, jota varten valmistin pitkästä aikaa raakakakun. Kannatti tehdä, koska maultaan se meni heti raakakakkujen kärkeen. Inspiraation sain joogaopettajaltani Magnukselta, joka on guru astangajoogan lisäksi myös raakakakkujen teossa. Vadelmasuklaakakusta tuli niin hyvää, että päätin valmistaa sitä tänään uudestaan äitini syntymäpäiville.

 

IMG_5907.JPG

 

Vadelmaraakasuklaakakku

gluteeniton, maidoton, raaka

Kakkuun tarvitset:

img_5855.jpg

 

Suklaatäyte:

3dl luomusaksanpähkinöitä

1dl muita luomupähkinöitä, esim. manteli tai cashew

3,5dl pehmeitä luomutaateleita

1,5dl raakakaakaojauhetta

ripaus laatusuolaa
 

Hienonna pähkinät blenderissä. Sekoita joukkoon raakakaakaojauhe ja suola. Esipilko pehmeitä taateleita pieneksi muruksi, jos sinullakaan ei vielä ole markkinoiden parasta tehosekointa. Lisää taatelimuru pähkinä-kaakaoseokseen ja sekoita tasaisen tahmeaksi massaksi.

 

Vadelmatäyte:

500g vadelmia

3 pientä tai 2 isoa kypsää avokadoa

1,5 dl kookosrasvaa

2 reilua rkl hunajaa

 

Nosta vadelmat etukäteen huoneenlämpöön, jos käytät pakastevadelmia. Sulata kookosrasva kuumassa vesihauteessa. Soseuta kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella (itse jouduin käyttämään tässä sauvasekoitinta).

 

img_9489.jpg

img_5881.jpg

IMG_5889.jpg

 

Painele suklaatäytettä ohuelti, mutta kiinteästi irtopohjavuoan pohjalle. Levitä päälle reilusti vadelmatäytettä. Kokoa kakku kerroksittain ripottelemalla vuorotellen suklaamurua ja vadelmaseosta. Levitä viimeiseen kerrokseen ohuelti vadelmatäytettä ja koristele halutessasi vadelmilla. Laita kakku kylmään jähmettymään useaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Suklaakakut ne vaan paranee, mitä pidempään malttaa odottaa. Kannattaa siis syödä paljon taikinaa leipomisen aikana. Varsinkin tuo kylmä vadelmatäyte on jo ihan sellaisenaan taivaallista.

 

IMG_5873.JPG

 

Jos suklaatäytteestäsi ei tule tarpeeksi tahmeaa (ks. yllä), voi olla että taatelisi ovat liian kuivia. Täyte on vaikea painella kiinteäksi kakun pohjalle ja valmis kakku on toki kaunis ja mahtavan makuinen, muttei pysy leikattaessa oikein koossa. Osta siis kostean pehmeitä taateleita tai lisää tarvittessa suklaatäytteeseen hieman sulaa kookosrasvaa kostukkeeksi. Kookosrasva kiinteytyy kylmässä ja tekee siten suklaatäytteestä jämäkämmän.

Tähän raakakakkuun jää niin koukkuun. Vadelman ja suklaan liittossa on vain sitä jotain, yin ja yang täydellisessä tasapainossa.

Syödessä sen huomaa, kun endorfiinejä vapautuu. Raakakakut ovat siitä huikeita, että mieli ja ruumis molemmat kiittävät. Pelkkää hyvää oloa, kannattaa kokeilla!

Kesäfiilistelyterveisin,

Veera

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Terveys