Myskiperjantai

Moi!

Lupasin itselleni, etten bloggaile ennen kuin ensimmäinen gradusemman päläpälä deadline on takana. Mutta kun näin taas äsken ruokakaupassa kilimanjarollisen myskikurpitsoita, niin halusin NÄIN kovasti kertoa, että kannattaa syödä myskikurpitsaa! Myskikurpitsa on vähän bataatin tyyppinen ja paahtuu helposti uunissa mausteisessa öljymarinaadissa. Sopii hyvin ruuan lisukkeeksi ja näyttää kivalta vihreälle salaattipedille aseteltuna. Päälle voi paahtaa pannulla kurpitsansiemeniä tai pekaanipähkinöitä ja kaveriksi keittää kvinoaa tai tattaria. Molempia on kokeiltu ja hyvin toimii. Maukkaita ja ravitsevia gluteenittomia vaihtoehtoja couscousille.

Stockan herkussa tuli vahingossa vietettyä muutenkin taas niin kauan aikaa, että eipä tässä kannata ruveta enää tämän iltapäivän aikana ihan hirveästi graduhommiin syventymään. Näin myskikurpitsat Herkkuun sisään tullessani ja ne löytyivät uudestaan Glorian uusimman numeron kannesta, joten kyseessä oli selvästi myskikurpitsakohtalo. Ja hei, maanantaihan on vasta maanantaina. Koko viikonloppu vielä aikaa! Monta kertaa on tullut omalla kohdallani todettua, että jos ei viime tippaa olisi, en saisi koskaan mitään tehtyä…

 

img_5534.jpg

 

Uunissa paahdettu myskikurpitsa (neljälle*)

gluteeniton, kasvis

1 myskikurpitsa

pari lorausta oliiviöljyä

juustokuminaa

cayennepippuria

mustapippuria

laatusuolaa

 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa kurpitsa vajaa 2 cm:n paksuisiksi siivuiksi ja poista siemenet. Asettele viipaleet pellille leivinpaperin päälle ja lorauta pinnalle tasaisesti oliiviöljyä. Ripottele mausteet yhtä tasaisesti ja paahda uunissa n. 20-30 minuuttia. Valmis kurpitsa on pehmeää ja syvän oranssin väristä, jopa vähän ruskistunutta. Halutessasi voit poistaa siivuista kuoret ennen esille panoa. Käytä poistamasi siemenet pannulla (kätevää!) tai paahda pekaanipähkinöitä kurpitsan kaveriksi. Jos haluat salaatistasti ruokaisampaa, keitä kvinoaa tai tattaria ja ripottele lämpimänä joukkoon. Kostukkeeksi öljyä, balsamicoa ja sitruunanmehua, rento lorautus kutakin.

Mikäli olet sitä mieltä, että kaikkien uunissa paahdettujen asioiden kanssa menee täydellisesti vuohenjuusto, lisää vuohenjuustoa. Ei välttämätön, mutta aina voi laittaa vähän. 

 

img_5538.jpg

 

* Myös kaksi ihmistä voi syödä kokonaisen myskikurpitsan kerralla, mutta sen jälkeen olo tuntuu vähän, noh, kurpitsalta. En siis ihan välttämättä suosittele, varsinkaan jos mukaan tarttuu kaupasta sellainen reippaan kokoinen yksilö.

Nautinnollista viikonloppua! Tänään illalla minäkin nautin, huomenna vähän vähemmän ja sunnuntai se vasta iloinen päivä onkin. 

Tehokkain terveisin,

Verkku

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Pakkaspäivän bataattikeitto

Onko joku muukin palellut tänä viikonloppuna? Syntynyt väärään maahan ja on kovien pakkasten tullen ihan sokerista? Mieli tykkää kyllä kovasti neljästä vuodenajasta, lumesta ja poskia punoittavasta kylmyydestä, sillee ajatuksena. Mutta tämän neidin iho ja olematon ääreisverenkierto ovat tarkoitettu aivan johonkin Kravun kääntöpiirille.

Alesta todella ihanan (lue: nokkelan) myyjän ansiosta ostamiani täydellisesti istuvia saappaita oli lähdettävä ulkoiluttamaan lauantaina kaupungille, koska kodin lämmöstä katsottuna ulkona vaikutti olevan kivan pirtsakka keli. Ajattelin, että jos pukee kahdet sukkahousut ja yhdet legginsit, yläosaan villaa ja päähän myssyä, ei kauppojen välillä voi tulla vilu. Ei kestänyt kuitenkaan kauaakaan, kun espanjalaisvalmisteiset saappaani päättivät boikotoida pakkasta, varpaani menivät tunnottomaksi ja juoksin lopulta hirveän kärsimyksen jälkeen kotiin villasukan kuvat silmissä. Sinänsä ihan hauskaa, että jotkut asiat eivät koskaan muutu. Pidän talvesta periaatteessa, mutta käytännössä pystyn nauttimaan siitä täällä pohjoisessa aika vähän. Esimerkiksi luistelu on mielestäni oikeasti hirveen kivaa, mutta jos pakkasta on enemmän kuin kolme astetta, menee koko homma ennemmin tai myöhemmin tuskan puolelle.

Fiksu pukeutuu sään mukaan, tiedetään. Vaikka en sauvakävelylle lähtenytkään, olivat kengät ylipäänsä täysin väärät. Kotiin päästyäni laitoin ensi töikseni inkiväärihauduketta tulemaan ja käperryin sohvan kulmaan läppäri lämmittimenä etsimään jotain säänmukaista soppaohjetta. Inkivääristä kun en saanut tarpeekseni teen muodossa, päätimme tehdä päivälliseksi mausteista bataattikookoskeittoa. Keitosta tuli pehmeää ja makeaa, mutta samalla tulista ja lämmittävää. Täydellinen ja kertakaikkisen helppo pakkaspäivien keitto, jota suosittelen nimenomaan LÄMPIMÄSTI.

 

img_5744.jpg

 

Bataatti-inkiväärikeitto (neljälle)

gluteeniton, maidoton, vegaani

1 sipuli

1 iso bataatti

4 porkkanaa

2 valkosipulin kynttä

½ tuore chili

2 kasvisliemikuutiota

1 prk kookosmaitoa

reilu 5cm pala inkivääriä

1 rkl limen kuorta raastettuna

½ limen mehu

ripaus juustokuminaa, mustapippuria ja laatusuolaa maun mukaan

½ dl tuoretta korianteria

luomuvoita tai kookosrasvaa paistamiseen

vettä kasvisten keittämiseen

 

Päälle: pannulla paahdettuja kurpitsansiemeniä ja tuoretta korianteria

img_5748.jpg

 

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli kattilassa. Lisää kuutioitu bataatti ja porkkana. Sekoittele hetki ja lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät. Anna kiehahtaa ja murenna joukkoon kasvisliemikuutiot. Lisää hienonnettu chili. Keitä reilu viisi minuuttia tai niin kauan kuin bataatti ja porkkana ovat kypsiä. Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella ja lisää kookosmaito. Lisää sekoittaen joukkoon inkivääri, limen kuori ja mausteet. Lopuksi lisää limen mehu, tuore silputtu korianteri ja maista. Jos flunssaa pukkaa, niin toivottavasti ei pukkaa enää. Samettisen pehmeä oranssi keitto avaa ihmeellisellä tavalla röörit ja lämmittää kehon. Siispä rohkeasti vaan chiliä ja inkivääriä joukkoon.

 

img_5741.jpg

Kylmä on, mutta aika ihanaa. Varpaissakin rupeaa taas veri kiertämään, jos maha on täynnä bataattisoppaa ja makaa viltin alla kädessä kädessä lasi (pitkästä aikaa tosi hyvää) punkkua.

Mukavuudenhaluisia pakkaspäiviä!

Toivottelee selvästi parantumaton vilukissa

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Terveys