Proteiinibrowniet

Kun talvipakkasilla astuu posket punoittaen kodin lämpöön, tekee iltapäiväkahvin kanssa mieli jotain tujua ja tuhtia. Makeat herkut eivät saa maistua liian lällyiltä, tarvitaan tummaa suklaata ja suutuntumaa. Jotain, mikä muistuttaa useimmiten brownieta, mutta välillä suklaakeksiä. Jälkimmäistä, jos taikinan painelee pellille ihan littanaksi ja unohtuu juoruil…. puhumaan sivistyneitä ystävien kanssa.

img_9316_0.jpg

Oli lopputulos sitten paksu ja mehevä tai ohut ja rapsakka, onnistuu brownie aina. Se on ihan älyttömän helppo tehdä ja ihan naurettavan terveellinen. Suklaaleivoksille tyypillisesti se vain paranee jääkaapisssa, joten kannattaa tehdä enemmän kerralla. Tiedostetusti terveelliset asiat nimittäin tuppaavat hävitä nopeasti parempiin suihin. Mä otan vielä vähän, kun tää tekee mulle niin hyvää…

Ai miksikö on brownie sitten niin terveellistä? No koska sen tekemisessä taas huijataan. Huijausbrownie, no can do. Pääraaka-aine on mustapapu, joka on jonkun tutkimuksen mukaan maailman terveellisin ruoka-aine. 

 Papuja uuniin ja habat kasvamaan, olkaa niin hyvät:

 

Proteiinibrownie

gluteeniton, maidoton, vegaani, pähkinätön

2 prk ( 2 x 285g) mustapapuja

n. 4 dl kivettömiä taateleita

9 rkl raakakaakaojauhetta

1 tl luonnollista vaniljaa

1 tl kanelia

ripaus laatusuolaa

2 rkl hunajaa

(2 tl lucumaa)

(2 rkl psylliumjauhetta)

 

Huuhtele mustapavut ja hienonna taateleita veitsellä. Soseuta taatelit mustapapujen kanssa blenderissä tai sauvasekoittimella (suosittelen jälkimmäistä). Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita hyvin. Muotoile taikina käsin tahmean kiinteäksi ja paina uunivuoalle. Valitse uunivuoka sen perusteella haluatko muhkeita browneja vai littanoita suklaakeksejä. Brownieta varten valitse vuoka, joka on vajaa 20 cm halkaisijaltaan, lättäversiota varten isompi. Paista uunissa 175 asteessa n. 20 minuuttia ja testaa kiinteys tikulla. Kun brownien reunat rupeavat käpristymään uunissa, alkaa herkutteluhetki olla lähellä. Tai no ei oikeastaan, koska luomuksesi on paljon parempaa vasta seuraavana päivänä. I’m so sorry…

Lucuma ja psylliumjauhe kuuluvat Keittiökameleontti-blogista kurkkaamaani reseptiin. Uskon, että pärjäät myös ilman niitä, jos et muuten harrasta gluteenitonta leivontaa (psylliumjauhe sitoo nestettä) tai raakasuklaatehtailua (lucuma antaa kaakaolle kivaa kirpakkuutta). Joulun alla ripottelin taikinan joukkoon piparimausteita, jotka sopivat hyvin myös pakkaspäiviin vahvan kahvin kera. Ja miksei myös laittaa vähän sitä vahvaa kahvia taikinan joukkoon? Tai aivopähkinöitä? Poikaystävä toivoo aina kookoskermavaahtoa. Sitä lupaan tehdä seuraavan kerran (jos maltan).

IMG_9339.JPG

Jos satutte olemaan Mikkelissä, poiketkaa keskustan puutalossa sijaitsevaan suloiseen kahvila- ja käsityöpuoti Nandaan. Luomu chaitee lämmitti kehon, ihana palvelu mielen.

Terveiset valkeista maisemista Savon suunnalta. Muistakaa juoda lämmintä!

Toivoo Veera ja fiilistelee lumen tuomaa VALOA

img_9384_kopio_2.jpg

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Terveys

Kookoksinen pinaattikeitto ja hurmaava hummus

img_9286.jpg

Siitä lähtien kun valtakuntanani on ollut uuden kämpän upouusi keittiö, on aika harvoin edes tehnyt mieli syödä ulkona. Niinpä meillä oli eräs ilta ystävien kanssa köyhän miehen Fafa’s, koska eräällä iski hirveä falafel- ja bataattiranskishimo. Viiniäkin lähdimme varta vasten hakemaan tsatsikimakumaailmaan sopivaksi, mutta Suomen alkoholipolitiikka iski perjantaina kello viisi kuin kylmä rätti vasten kasvoja. Loistavan palvelun avulla löytämämme kreikkalainen luomupunkku ei päässytkään Alkon kassan kautta tosta noin vaan ruokapöytään, koska kohta 26-vuotias ystäväni oli unohtanut kuvallisen henkkarinsa kotiin. Ei auttanut vaikka maksajalla ja toisella ystävälläni oli ajokortit hollilla, ei auttanut mikään hölmöltä tuntuva selitys. Viini jäi tiskille eikä sitä sopinut tulla myöhemmin ostamaan. Riskinä kun oli, että sitä saattaisi jotenkin joutua ystäväni lasiin. 25-vuotiaan ystäväni lasiin. Suomen laki kieltää näköjään silloin tällöin myös pelisilmän käytön, mutta näinhän se menee…

img_9182.jpg

Perjantaipullo saatiin onneksi muutaman mutkan kautta pöytään, kiitos naapurissa asuvan veljeni (laitonta toimintaa, tiedetään). Mutta sen verran jälkijunassa ruokajuoma tuli, että ranskalaiset ehtivät ottaa pientä rusketusta pintaan. Ei se mitään, maut olivat täysin kohdallaan ja illallinen sai onnellisen päätöksen. Agathon-punaviini oli totta tosiaan muutaman puhelun arvoinen ja tsatsiki niin hyvää, että sitä olisi voinut lusikoida suoraan suuhun. Paksua jugurttia, valkosipulia ja kurkkua, kyllä ne kreikkalaiset jumalat nämä hommat osaa.

Toinen soosi, jota lusikoin salaa suoraan suuhun on hummus. Kerta kaikkiaan harmillista, että falafelien teosta oli jäänyt jääkaappiin lojumaan luomutahinipurkki, jota piti johonkin käyttää. Ei siis auttanut muu, kuin pyöräyttää reilu satsi hummusta. Kyytipojaksi kikhernetahna sai paprikalla maustettuja raakakräkkereitä ja kookosmaitoon tehtyä pinaattikeittoa. Täydellinen illallinen synkkänä ja sateisena tammikuun iltana.

img_9281.jpg

 

Keittoa hummuskräkkereiden kera nautittiin myös seuraavana päivänä ja se oli toistamiseenkin niin hyvää, että yksinkertainen resepti on pantava jakoon:

Kookoksinen pinaattikeitto (pääruuaksi neljälle)

gluteeniton, maidoton, kasvis, vegaani

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 kukkakaali

4 pussia pakastepinaattia

2 kasvisliemikuutiota, vettä

1 prk kookosmaitoa

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

ripaus chiliä ja cayennepippuria,

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

öljyä, kookosrasvaa tai luomuvoita paistamiseen

 

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli kattilassa. Lisää pieneksi pilkottu kukkakaali ja kypsennä muutama minuutti. Sekoita joukkoon pinaatti. Lisää kattilaan vettä, niin että kasvikset peittyvät ja kiehauta. Murenna kasvisliemikuutiot joukkoon ja anna liemen kiehua viitisen minuuttia. Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella, lisää sitten kookosmaito, tuore inkivääri ja mausteet. Jos kaipaat lisäproteiinia ja perinteistä pinaattikeittoilmettä, keitä lisäksi pari luomukanamunaa. Valkoinen muna kauniin vihreää pintaa vasten on myös mukavaa silmänruokaa.

IMG_9277.JPG

 

Hummus valmistui näppärästi keiton ohella ja sitäkin voi aina tuunata mielen mukaan, jos pelkät kikherneet kyllästyttävät:

gluteeniton, maidoton, kasvis, vegaani

1 tlk kikherneitä

n. 8 puolikuivattua tomaattia

1/2 sitruunan mehu

iso kourallinen liotettuja kurpitsansiemeniä

1 kukkurallinen rkl luomutahinia eli seesamitahnaa (sis. seesaminsiemeniä ja merisuolaa)

1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 rkl oliiviöljyä

ripaus juustokuminaa, cayennepippuria ja laatusuolaa maun mukaan

pari rkl vettä soseuttamisen helpottamiseksi, jos blenderin tehot eivät riitä (ja jos kokin kärsivällisyys loppuu)

 

Soseuta ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella. Mausta. Koristele halutessa korianterilla ja cayennepippurilla.

img_9285.jpg

Hummus on helppo ja siitä kiva, että se maistuu myös aamiaisella kräkkerin päällä tai vaikka omeletin välissä. Raikastukseksi voi tarjoilla kirsikkatomaattia ja avokadoa tai pyöräyttää vihersmoothien. 

Hurmaavin hummusterveisin,

Veera

PS. Jos on hyviä ideoita tahinin käytölle tahnojen lisäksi, otan hirveän mielelläni vastaan!

 

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys