Kulttuurilöytöjä kotoilun lomassa
Vuosi 2020 jää varmasti monien mieleen vuotena, jolloin vietettiin tavallista enemmän aikaa kotona. Pysähtymisen ja omissa oloissaan olemisen hyvinä puolina voi mainita ainakin sen, että sen myötä jää aikaa itselle. Meistä monet ovatkin varmasti tehneet erilaisia kulttuurilöytöjä kaiken kotoilun lomassa, ja perehtyneet aiheisiin, jotka yleensä jäävät taka-alalle kaiken kiireen keskellä.
Kirjallisuuden ja elokuvien klassikot tapaavat olla niitä juttuja, minkä pariin monet aina haluavat syventyä, mutta mihin ei tunnu olevan aikaa nykyajan kiireisessä elämäntavassa. Klassikkoromaanit ovat yleensä pitkiä ja vaativat paneutumista, joten niiden pariin on hyvä suunnata silloin, kun sinulla on runsaasti aikaa viettää kotona, eikä kiire paina päälle. Käyn tässä jutussa läpi muutamia kulttuurilöytöjä, joihin olen törmännyt vuoden 2020 aikana.
Uppoudu venäläisten klassikoiden vietäväksi
Koska klassista kirjallisuutta on niin paljon, mielestäni on helpompaa perehtyä yhden maan suuriin kirjailijoihin kerrallaan. Ensimmäiseksi kohteekseni valikoitui naapurimaamme Venäjä. Venäjän kirjallisuuden kulta-aika sijoittui 1800-luvulle alkaen runoilija Aleksandr Puškinista ja jatkuen kahden suuren proosakirjailijan kelkassa.
Fjodor Dostojevski on yksi kuuluisimpia venäläiskirjailijoita, jonka tunnetuin romaani on Rikos ja rangaistus. Muita Dostojevskin suuria teoksia ovat esimerkiksi epilepsiaa sairastavasta ruhtinaasta kertova Idiootti ja Pelurit, joka kertoo uhkapelaamisesta. Pelurit-kirjan pohjalta on tuotettu myös samanniminen ooppera. Jos casino ja rahapelaaminen ei ole sinua kiinnostava aihe, voit tutustua vaikkapa utopistisia vallankumouksellisia kritisoivaan Riivaajat-kirjaan.
Toinen suuri venäläiskirjailija on Leo Tolstoi, jonka Sota ja rauha -romaani kuuluu maailmankirjallisuuden merkittävimpiin teoksiin. 1500-sivuinen järkäle vaatii ehdottomasti aikaa ja paneutumista, mutta on vaivan arvoinen. Romanttisempi Anna Karenina -romaani on toinen Tolstoin kuuluisimmista teoksista, jota pidetään Sotaa ja rauhaa helpompana lukemisena. Annan Kareninan pohjalta on myös tehty paljon elokuvia, tv-sarjoja sekä ooppera-, baletti- ja näytelmäsovituksia.
Palaa rakastettujen suomalaisten elokuvien pariin
Lukeminen on loistava tapa nauttia kotoilusta, mutta niin on toki elokuvien katselukin. Nykyään, kun useimmilla meistä on käytettävissä niin Yle Areena, Netflix, Amazon Prime, HBO kuin muutkin suoratoistokanavat, viihdettä on tarjolla huikeita määriä. Mutta mitä, jos käyttäisit tämän ajan kotimaisen klassikkoelokuvien katseluun?
Suomalaisten elokuvien kärkeen kuuluvat tietenkin Aki Kaurismäen elokuvat. Kaurismäen tunnetuimpia ja suosituimpia elokuvia ovat etenkin vuoden 1996 Kauas pilvet karkaavat, ja vuonna 2002 valmistunut Mies vailla menneisyyttä. Yksi Kaurismäen ensimmäisistä elokuvista, vuoden 1983 Rikos ja rangaistus perustuukin aiemmin mainitsemaani Dostojevskin romaaniin, joten voit vaikkapa lukea ensin romaanin ja verrata sitä sitten Kaurismäen näkemykseen.
Muita suomalaisia klassikkoelokuvia, joihin kannattaa tutustua, ovat esimerkiksi Mikko Niskasen vuonna 1966 ohjaama Käpy selän alla, Mika Waltarin romaaniin perustuva Komisarion Palmun erehdys vuodelta 1960 sekä vähän tuoreempi Mielensäpahoittaja vuodelta 2013. Jos olet sattunut missaamaan joka itsenäisyyspäivänä esitettävän Edvin Laineen vuoden 1955 Tuntemattoman sotilaan, sinulla on tilaisuus korjata asia. Nyt on loistava aika perehtyä klassisiin suomalaisiin elokuviin vuosien varrelta!
Klassisen musiikin löytöjä
Kun lukee jotain kirjallisuuden klassikkoromaania, voi olla hyvä idea kuunnella samalla klassista musiikkia. Voitko kuvitella, miten älykkäältä ja sivistyneeltä vaikutat kuunnellessasi vaikkapa Sibeliuksen tuotantoa samalla kun luet Sotaa ja rauhaa? Klassista musiikkia ja etenkin Mozartin tuotantoa pidetään niin stimuloivana ja aivotoimintaa piristävänä, että se voi ainakin hetkellisesti nostaa älykkyytesi ja keskittymiskykysi huippuvireeseen. Tämä voi tulla tarpeen klassikkoromaania tavaillessasi!
Vuosi 2020 on ollut rankka musiikkialalle, mutta joillekin muusikoille se on voinut olla erityisen luova vuosi. Klassisen musiikin kuuntelulla saatat kohottaa oman luovuutesi uusiin ulottuvuuksiin, joten kaiva vaikkapa Spotifysta tai YouTubesta esiin muutamia klassisen musiikin helmiä ja anna ajattomien sulosävelten ympäröidä sinut.
Meillä suomalaisilla on tietenkin erityinen suhde Sibeliuksen tuotantoon, etenkin Finlandiaan ja Valse Tristeen. Myös Beethovenin kuutamosonaatti ja Mozartin sinfoniat ovat vedonneet ihmisiin jo vuosisatojen ajan. Klassisen musiikin helmet ovat ajattomia, mistä syystä niitä käytetään edelleen esimerkiksi elokuvissa, mainoksissa ja tv-sarjoissa. Tunnistatkin varmasti monia sävelmiä, vaikka et välttämättä osaisi nimetä niitä. Tutustu klassiseen musiikkiin ja löydä oma suosikkisi maailman ikonisimpien säveltäjien tuotannosta!
Itse nostaisin Yle Areenan todella mahtavaksi lähteeksi upeille ja mielenkiintoisille ohjelmille! En ole paljon muuta katsellutkaan hetkeen, kun sieltä löytyy luontodokumentit, komedia, sarjat ja nostalgisia vanhoja ohjelmia. 🙂