Avainsanat onnistuneeseen perhelomaan New Yorkissa

Ajattelin koota muutamia hyväksi koettuja juttuja New Yorkiin reissaamisesta taaperon kanssa. Tässä siis lueteltuna tärkeimmät asiat, jotka yhdessä toimivana kokonaisuutena teki meidän alle viikon mittaisesta matkasta ikimuistoisen – ja hyvällä tavalla. Meidän viiden päivän matkaan mahtui lähinnä sinkoilua ympäri Manhattania, mutta yhtenä päivänä seikkailtiin myös Staten Islandilla. Koska oltiin ensikertalaisia, mukana oli himpan alle 2-vuotias pikkuneiti ja matka kesti vain alle viikon, niin jätettiin käytännön syistä muut kaupunginosat suosiolla seuraavaan kertaan.  

#1 Hotelli

Lapsen kanssa matkustaessa majoituksen laatu ja sijainti on ainakin meidän kohdalla sata kertaa tärkeämpää kuin matkustaessa vaikka miehen kanssa kahdestaan. New York on kuuluisa kalliista hotelliöistä ja pienistä neliöistä, mutta oikeana ajankohtana on täysin mahdollista saada 4 tähden perus tasokkas hotelli jopa alle satasella yötä kohti. Me varattiin huone Ebookersin kautta Courtyard Marriott Upper East Sidesta hintaan 80€/yö (~50€ verot laskettu mukaan). Hotelleja varatessa huonehintaan sisältyvät verot näkyvät hinnassa vasta jälkeenpäin varausta vahvistaessa, mikä kannattaa ottaa huomioon. Kannattaa myös tsekata huolella muiden matkustajien arviot hotellin palvelusta (esim. tripadvisor), laadusta sekä tietty mahdollisista ötökkäongelmista. Meidän kohdalle sattui todella hyvä tarjous, sillä esim. tällä hetkellä samasta huoneesta saisi pulittaa 122€/yö +verot, joulusesonkina ja uutena vuotena enemmänkin. Katseltiin hotelleja useampi viikko ennen varaamista, mutta tietenkään ihan viime tinkaan sitä ei kannata jättää. Hotelli ei tarjoillut aamiaista, mutta lähistöllä oli useita jenkkityylisiä breakfast dinereita, joissa päivä lähti kivasti käyntiin. image_6483441_32.jpgAamupalaa jenkkityyliin. Kreikkalainen jukurtti on V:n herkkua.
img_4510.jpg

Meitä olikin huoneessa vastassa sänkyjä kaksin kappalein, vaikka varatessa oli puhe vain yhdestä sängystä sekä pinnasängystä. Huone oli todella siisti ja siivoojat kävivät päivittäin. Vessa ja pesuhuone oli niin moitteettomassa kunnossa, että käytettiin V:tä melkein joka aamu kylvyssä huoneen kylpyammeessa (vähänkin likaisen näköiset kylpyammeet on nou nou). Hotelli sijaitsee niin sanotusti hyvällä asuinalueella Upper East Sidessa, josta on noin 5km matka Midtowniin ja usein päivän aikana käveltiinkin ihan ala-Manhattanille ja Brooklyn bridgelle asti, vaikka metrolinjakin kulki hotellin kulmilta.

#2 Off sesonki

Lähdettiin reissuun tammikuun 8. päivä, jolloin joulusesonki ja uuden vuoden hypetys oli laantunut ja turistit kaikonneet. Tämä ajankohta selittää myös meidän hotellin halvan hinnan. Hotellivirkailijan mukaan vielä pari viikkoa aiemmin ja koko joulukuun ajan oli niin hotelli kuin koko kaupunkikin täynnä kuin turusen pyssy, joten hänenkin mukaansa meidän ajankohta oli loistava. Rattailla oli helppo kulkea suorastaan väljillä kaduilla ja edes Times Square ei aiheuttanut hengenahdistusta. Mua varoiteltiin etukäteen siitä, että rattaiden kanssa olisi turha toivo kävellä koko matkan yläkaupungista keski- saatika alakaupunkiin saakka siinä ihmismassassa, mutta tilanne olikin aivan toisenlainen. Tietenkin ihmisiä on isossa kaupungissa aina paljon, mutta mistään järjettömästä ihmisvyörystä ei ollut kyse.
b331a4d1-5d76-4c36-8af1-f2a4275970cd.jpeg

Päästiin nauttimaan myös aivan loistavista talvikeleistä!img_4782.jpgRockefeller Centerin näköalatasanteella Top of the Rockissa oli ihmisiä meidän lisäksi vain muutama, joten suoraan vaan ovista sisälle, hissillä ylös ja ihailemaan maisemia. Sama muissa kuuluisissa turistinähtävyyksissä – off-sesongin hyviä puolia!img_9279.jpgTimes Squarellakaan ei ollut jäätävää ruuhkaa.

#3 Sää

Säätä on tietenkin vaikea ennustaa kovin montaa viikkoa etukäteen, mutta onneksi meillä kävi tuuri! Meidän reissu olisi ollut aikalailla toisenlainen, jos oltaisiin oltu pelipaikoilla paria päivää ennen tai vasta pari päivää myöhemmin. Laskeuduttiin jenkkien maaperälle juuri talvimyrskyn laannuttua, myrskyn jäljiltä oli vielä lumi maassa ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ensimmäiset päivät. Viimeisenä reissupäivänä alkoi sadepäiväputki, mutta eipä se yksi sadepäivä haitannut museokiertelyä. Sään ansiosta jaksettiin kävellä päivittäin hotellilta keski- ja alakaupunkiin, kierrellä siellä aikamme ja lopuksi käveltiin iltapäivällä vielä hotellille takaisin V:n nukkuessa jo yöunia rattaissa. Ainoastaan hotellilta Brooklyn bridgelle oli matkaa noin 10km, joten niitä askelia kyllä kertyi! Ajateltiin aina etukäteen, että viimeistään päivän pääteeksi mennään takaisin hotellille taksilla tai metrolla, mutta jotenkin me vaan aina päädyttiin kävelemään kun sää oli niin mieletön. Ei ollut liian kylmä tai kuuma eikä ollut tuulista, joten käveleminen oli miellyttävää. Alettiin käyttää metroa vasta viimeisinä päivinä kun kelit huononi.img_9101.jpgKäveltiin hotellilta Central Parkin läpi midtowniin. 
img_9375.jpgimg_9139.jpgimg_9299.jpgOltiin varauduttu kurakeleihinkin, mutta onneksi kuravaatteille ja kumppareille ei tullut käyttöä. 
img_9339.jpg#4 Kulkeminen: hyvät kengät

Kuten sanoin, käveltiin päivittäin kymmeniä kilometrejä, joten kävelemiseen tarkoitetut kengät (ja säänmukaiset vaatteet sekä kevyehköt matkarattaat) oli välttämättömyys. Ja jos on yhtään samaa vikaa kuin meissä (eli haluaa saada paikasta mahdollisimman paljon irti ja nähdä esim. kaiken), niin en suosittele hienostelemaan ensimmäisellä New Yorkin matkalla, vaan valitsemaan kengät käytännöllisyyden perusteella. Toki käytännöllisyyskin voi olla tyylikästä, mutta you got the point. Lapsen kanssa matkustaessa varauduttiin siihen, että metroilla kulkeminen voisi olla liian vaivalloista, joten tiedettiin jo etukäteen että tullaan kävelemään ja paljon. Ollaan muutenkin aikamoisia kävelijöitä, koska sillä lailla paikkoja näkee parhaiten! Oltaishan me voitu suhauttaa metrolla hotellilta suoraan alakaupunkiin vaikka Wall Streetille ja Brooklyn bridgelle, mutta sitten olisi jäänyt moni mielenkiintoinen korttelinväli ja asuinalue näkemättä. Esimerkiksi Chinatowniin ja Hell’s Kitcheniin käveltiin ihan sattumalta. Meillä ei siis aina ollut selkeää määränpäätä, vaan moni nähtävyyksistä osui sattumalta reitin varrelle. Tietenkin vähän väliä pysähdeltiin syömään jenkkidineriin, Shake Shackiin tai kahvilaan donitsille, ettei mennyt liikaa urheiluksi.

No mutta oliko se metrolla kulkeminen ylitsepääsemättömän hankalaa? Ei meidän kokemuksen mukaan. Siinähän se meni kahden aikuisen voimin, kun toinen kantoi portaissa rattaitta ja toinen lasta hissittömillä asemilla. Sittenhän ei ollut mitään ongelmaa, kun asemalla oli hissi. Eikä niitä portaitakaan niin paljoa ollut. Aina joku metroaseman työntekijä päästi meidät invaportista laiturille ja itse metromatkat sujui ongelmitta. Taksi on isomman lapsen kanssa sitäkin helpompi vaihtoehto ja samaa hintaluokkaa kuin Suomessa – mutta tietenkään pienille turvaistuimia ei ole, jos ottaa taksin lennosta. En siis jättäisi Nykin reissua väliin lapsen kanssa vain sen takia, että liikkuminen olisi ylitsepääsemättömän ongelmallista. img_9161.jpgJätin suosiolla hienostelulaukut, villakangastakin ja korkonilkkurit kotiin odottelemaan.
img_9128.jpgimg_9220.jpgimage_6483441_31.jpgLomalla saa herkutella! Shake Shack oli kyllä kaiken hypetyksensä arvoinen mesta, nam nam.img_9403.jpgimg_9344.jpgimg_9348.jpg

img_9365.jpgKäveltiin ja yhtäkkiä oltiinkin jo Kiinassa.

#5 Lapsi ensin

Kaikkeen kannattaa varautua siinä vaiheessa, kun lähtee matkustamaan valtameren yli muksun kanssa. Haluttiin tietenkin päästä näkemään kaikki keskeisimmät nähtävyydet, mutta varauduttiin siihen, että se ei vain yksinkertaisesti välttämättä onnistu V:n kanssa. Olihan aina vaihtoehtona sekin, että toinen jää hotellille lapsen päikkäriaikaan toisen kierrellessä itsekseen. Onneksi V nukkui tosi hyvin rattaissa, eikä päiväunia nukuttu hotellilla koko aikana. Onneksi pikkuneiti oli enimmäkseen aurinkoisella tuulella, lumoutuneena katseli ympärilleen ja ihmetteli kaupungin melua. Mentiin koko reissu täysin V:n ehdoilla ja pysähdyttiin leikkipuistoihin melkein aina kun sellainen tuli vastaan, jotta V:n ei tarvinnut vain kököttää rattaissa päivästä toiseen. Ajoitettiin ruokailut ja kahvittelut lapsen kannalta järkeviin aikoihin ja valittiin lapsiystävällisimmät ruokapaikat. Tähän tosin on tottunut ihan muutenkin elämässä pienen lapsen vanhempana, joten tässä ei ollut itselle mitään uutta tai ihmeellistä. Aurinkoinen Central Park ja etenkin sen hevoskaruselli oli varmasti V:n reissun kohokohtia. Summa summarum: tyytyväinen lapsi = tyytyväiset vanhemmat ja lopputuloksena onnistunut reissu. 

img_9307.jpg

img_9320.jpgLeikkipuisto Flatironbuildingin lähettyvillä.img_9229.jpgLelukauppojen näyteikkunat oli keskeisiä nähtävyyksiä V:lle.

#6 Suunnittelu

Rakastan suunnitella matkoja etukäteen, mutta tällä reissulla pieni suunnittelu oli erityisen tärkeää. Harvoin missään matkakohteessa on niin paljon nähtävää, että nähtävyyksien kiertely pitää oikein aikatauluttaa. Mietittiin karkea suunnitelma jokaiselle päivälle, mutta jätettiin kuitenkin joustovaraa. Joka päivälle oli korkeintaan kaksi paikkaa, joissa haluttiin käydä. Ainoa konkreettisesti aikataulutettu paikka oli Top of the Rock, johon oli hommattu liput etukäteen tiettyyn kellonaikaan. Listalla oli Times Square, Staten Island ferry, Wall Street, Brooklyn bridge, 9/11 Memorial, American museum of natural history ja näköalatasanne – näistä kaikki toteutui ja kerettiin vielä näiden lisäksi tutustua Manhattanin eri alueisiin paremmin ja vaan fiilistellä new yorkereiden elämäntapaa. Kannattaa siis etukäteen miettiä mitkä kohteet ovat listan kärjessä, koska päivät kuluu aikaeronkin vuoksi nopeasti.img_9287.jpgimg_9297.jpgimg_9353.jpg

#7 Rutiinit

Suurin haaste reissussa oli aikaero, kello siirtyi 7h taaksepäin. Pyrittiin säilyttämään mahdollisimman sama rytmi kuin normaalisti Suomessa, koska alle viikossa lapsen rytmiä oli meidän mielestä turha alkaa kääntämään ja kotona olisi ollut taas sama ralli uudelleen. Herältiin ensimmäisinä aamuina jo kahden aikaan aamuyöllä, eli Suomen aikaa yhdeksältä aamulla. Loikoiltiin vaan hotellilla, syötiin eväitä, katseltiin Netflixiä ja paikallisuutisia, V pulikoi kylpyammeessa ja sitten viiden aikaan lähdettiin kunnon aamupalalle viereiseen 24/7 dineriin. V nukkui usein rattaissa yöuniaan jo päivällä kolmen neljän aikaan, jolloin mulla ja Samilla oli aikaa rauhassa tehdä mitä huvittaa. Kyllä siinä itselläkin tuli uni palloon jo varhain illalla niin tapahtumarikkaiden päivien jälkeen.

img_9200.jpgimg_9221.jpgNoiden rattaiden paras ominaisuus on alas asti ylettyvä kuomu, joten V sai nukkua rauhassa omassa kuplassaan. 

Tietenkin kaikkeen vaikuttaa oma asenne ja ennakko-odotukset. Me oltiin valmistauduttu ruuhkiin, lumimyrksyyn, liikkumisongelmiin julkisilla kulkuvälineillä ja kauhuskenaariona lapsen sairastuminen vieraassa bakteeriympäristössä ja niin edespäin. Yllätyttiinkin sitten vaan positiivisesti, kun kaikki sujuikin ilman suurempia ponnisteluja. Joihinkin asioihin pystyy itse vaikuttaa, joihinkin ei. Tärkeintä on vaan hyväksyä se fakta ja yrittää mukautua tilanteeseen. Paikallisten ystävällisyys, suomalaisille vieraampi käsite auttamisalttius ja lempeys lapsia kohtaan auttoi monessa tilanteessa!

Yhteen juttuun ei kuitenkaan oltu osattu varautua ja se hieman musersi reissufiilistä heti alkukättelyssä, mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa, kun kerron vähän meidän tulomatkasta ja lentokenttäbyrokratiasta. Kaikki sujui siis loistavasti siihen asti, kun lentokoneen pyörät tömähti Newarkin kentälle.. Mutta sitä se matkustelu voi olla. 

Huom. nämä ei ole mitään universaaleja totuuksia siitä, kuinka Nykiin tulisi matkustaa, vaan ainoastaan meidän reissuun positiivisesti vaikuttaneita asioita. Ehkä näistä on hyötyä muillekin, etenkin ensi kertaa New Yorkiin lapsen kanssa matkustaville! Kysyä saa ja tietenkin lisätä jotain pointteja, jotka jäi mun listalta puuttumaan 🙂

P.S. Tykkäämällä blogin Facebook-sivusta pysyt paremmin kärryillä uusista postauksista! Mua voi seurata myös instagramissa: @jennavaltari.

Kommentit (12)
 1. Lena / London and beyond
  27.1.2018, 20:28

  Tuo hotelli oli se juttu, mikä mua kiinnosti tosi paljon! Te olitte tainneet saada todella hyvän diilin, että voisin itsekin harkita kyseistä hotellia näin kuvauksen perusteella Samat kriteerit meillä – mukava hotelli hyvällä alueella haussa. Näyttääpä muuten kivalta nuo sängyt! Eikä tosiaan tarvitse meidän onneksi sesonkina matkustaa joten hyvältä vaikuttaa.

  1. Voin vahvasti suositella tuota hotellia, se on myös Tripadvisorin mukaan kiitettävä/erinomainen vaihtoehto monella osa-alueella! 🙂 Vaikka meidän hotellin viereisessä korttelissa eräältä epäonniselta mummolta ryöstettiin käsilaukku keskellä päivää kotimatkalla (nähtiin seuraavana päivänä uutisissa tapahtumien kulku), mutta sanoisin silti, että Upper East Side on yksi turvallisimmista alueista lapsiperheen näkökulmasta. Niitä rosvoja vaan on levittäytynyt kaikkialle noin isossa paikassa. Super pisteet myös hotellin siisteydelle!

 2. Paula - Viinilaakson viemää
  27.1.2018, 19:14

  Hyviä vinkkejä! Onneksi missasitte sen karsean myrskyn, olisi ollut aikamoinen loman aloitus muuten. Me täällä toisella rannikolla odotellaan ensimmäisen Shake Shackin avautumista tänne tänä vuonna. Täytyypäs käydä sitten testailemassa.

  1. Kiva kuulla 🙂 No älä muuta sano, siinä olisi kyllä ollut koko reissu pilalla, vaikka asenne olisi ollut kuinka positiivinen… Ooo slurps, Shake Shack <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *