Roadtrip Lofoottien pohjoisille paratiisirannoille

Voihan Lofootit. 

Sanotaan nyt vaikka näin, että kannatti ajella 1845km määränpäähän. Sitten ajettiin tietysti myös takaisin, eli kilometrejä kertyi noin 3300, kun niitä yritettiin laskeskella. Todellisuudessa suhailtiin Lofooteilla edestakaisin ja muutenkin kierreltiin vähän mutkien kautta kivoissa paikoissa pysähdellen.

Lähdettiin siis kotoa Turusta ja ajeltiin monen pysähdyksen kautta Kilpisjärvelle, josta matka jatkui Tromssaan ja sielä lopulta Lofooteille. Sitten Lofooteilta ajettiin suoraa tietä Ruotsin Lapin kautta Haaparantaan ja sieltä kotiin päin.Yövyttiin matkan aikana teltassa ja hotellissa. Reissu kokonaisuudessaan oli upea kokemus, mutta Lofootit oli kyllä vielä piste iin päälle.

Noin pitkä automatka 3-vuotias kyydissä ja teltta takakontissa – uhka vai mahdollisuus?Löydettiin upea ranta ja päätettiin pistää teltta pystyyn. Hinta: 0€!

Telttapaikka leirintäalueilla Norjassa ja Lofooteilla ovat 20-25 euron luokkaa kahdelta henkilöltä. Lofooteilla telttoja oli luonnossa siellä sun täällä ja mekin päädyttiin nukkumaan yksi yö upean hiekkarannan äärellä. Yksi yö ja aamu pärjättiin ilman leirintäalueen mukavuuksia, kuten suihkua ja vessaa. Vivianilla oli tietenkin potta matkassa. Jos oltaisiin oltu Samin kanssa kahdestaan, oltaisiin luultavasti yövytty enemmän teltassa ja luonnonhelmassa. Uhkakuvatkin olisi olleet mahdollisia lähtiessä tällaiselle reissulle pienen lapsen kanssa, mutta mitä vielä. V oli ihan super reipas, eikä valittanut autossa istumista kertaakaan. Yhtenä päivänä ajettiin todella paljon, kun posotettiin paluumatkalla melkein yhtä soittoa Ruotsin Lapin läpi aina Kemiin asti. Toki pysähdyttiin välissä syömässä, vessassa ja leikkipuistossa purkamassa energiaa.

Teltassa yöpyminenkin oli ekana yönä jännää, mutta yhden hotelliyön jälkeen V oli sitä mieltä, että telttailu alkaa riittää. Oltiin juuri lähdetty hotellilta jatkamaan matkaa aikomuksena nukkua pari seuraavaa yötä teltassa.

V: ”Mennäänkö me kohta takasin sinne hotelliin?”

Minä: ”Me nukutaan kuule seuraavat kaks yötä teltassa, eiks oo hauskaa?”

V: ”Öö, ai te kaks?”

Voi sitä iloa ja onnea, kun kirjauduttiin seuraavan kerran hotelliin ja V pääsi pomppimaan pehmoisissa hotellilakanoissa. Vaikka oli se telttailukin sitten loppupeleissä ihan kivaa. 😀

Tuuletukset määränpäässä ihanassa Svolværin kylässä.

Ensimmäinen yö teltassa meni vähän stressaten siitä, että eihän V varmasti palele. Makuupussin sisällä oli kuitenkin lämmin ja stressaaminen oli turhaa. Yhtenä yönä satoi vettä ihan kunnolla, mutta onneksi oli hyvä teltta, niin pysyttiin kuivina. Tietty ulkona käydessä sai olla tarkkana, ettei tuo mukanaan kosteutta sisään. Onhan se telttailu kuivalla kelillä aina kivempaa ja helpompaa, mutta kelille nyt ei voi mitään. Onneksi sade oli lakannut aamulla ja saatiin nauttia hyvästä +10 asteen säästä. 😀

Lämpötilat oli parhaillaan +16 astetta Norjan puolella, välillä auringon paistaessa pystyi olla t-paidallakin. Tuuli ei ollut niin kova, kuin olin alunperin kuvitellut  ja päivisin ei onneksi satanut vettä kertaakaan. V kahlaili vyötäröään myöten jäämeressä heti kun aurinko vähän pilkahti ja kyllä siellä muutkin turistit oli rannalla bikinit päällä pilviselläkin säällä. Veikkaan, että suurena motivaattorina heillä toimi Instagram kuvailun määrästä päätellen. Meistä ei Samin kanssa kyllä paljoa ollut uimakaveriksi,vesi oli hyytävää.Lofooteilla riitti nähtävää ihan vaan kierrellessä ja katsellessa. Jos ei oltaisi yövytty hotelleissa, olisi reissu mennyt ihan budjettimatkasta. Dieseliin meni Samin laskelmien mukaan koko reissulla 240€, kun ajomatka oli sen about 3300km. Hotellit maksoi keskimäärin 100 euroa yöltä ja leirintäalueiden telttapaikat 20 euroa. Muuten rahaa kului oikeastaan vain ruokaan ja eväisiin, joita päädyttiin ostelemaan myös Norjan kalleilla hinnoilla huoltoasemilta. Pientä ennakointia ja itsekuria, niin olisi säästetty niissäkin.

Ravintolassa käytiin vain kolme kertaa koko reissun aikana; Lofooteilla, Tromssassa ja Kiirunassa paluumatkalla. Muuten tehtiin ruokia retkikeittimellä ja syötiin omia eväitä. Hotelliyöpymisiin kuului toki aamiainen. Pysähdyttiin myös Raahessa ja Muoniossa sukulaisten luona, jotka tarjosivat ihanat tarjoilut, joista matkalaiset saivat mahat täyteen. Kiitos vielä teille Raaheen ja Muonioon, jos tätä päädytte lukemaan! 🙂Upean luonnon lisäksi Lofooteilla ja meren äärellä muutenkin oli parasta se, ettei ollut ötököitä! Telttailu Lofooteilla oli sen vuoksi paljon mukavampaa, kuin Suomen Lapissa.

Aion kertoa vielä toisessa postauksessa matkasta Suomen halki Turusta Kilpisjärvelle, koska sillekin matkalle mahtui nähtävää ja kerrottavaa. Tromssasta ajattelin myös tehdä oman postauksensa. Suomen Lapista kerätyt hyttyset auton keulaa koristamassa.Oi kesäfiilis.

Kuten kuvista huomaa, välillä oli ihan tuulipukukeli ja välillä tuntui jopa vähän kesältä.Tässäpä vähän meidän reilu viikon takaisen reissun tunnelmia Lofooteilta. Kuvia kertyi järkyttävä määrä pelkästään tuolta kyseiseltä saariryhmältä, joten saatan kertoilla Lofooteista vielä lisääkin. Olisko jotain, mitä haluaisitte kuulla, vinkkejä johonkin tiettyyn asiaan liittyen tai olisko ylipäätään toiveita postauksen suhteen? 🙂

Ja hei, käyppäs myös laittamassa seurantaan @citylightssunsetsjenna -tili instassa! 🙂

Kohta mennäänkin taas, seuraavalla kertaa onkin vuorossa luontoloman vastapainoksi kunnon city getaway – It’s London baby! 

kulttuuri matkat
Kommentit (30)
 1. Asko Leppilampi
  20.7.2019, 22:04

  Voihan Lofootit! Se on vielä tänäkin kesänä potentiaalinen vaihtoehto, jota olemme kuolanneet. Eikä kirjoituksesi vähentänyt syljen eritystä yhtään. Näin vanhoina matkaajina tyydymme tosin vain muistelemaan niitä aikoja, kun lapsemme olivat pieniä ja telttailimme. Nyt teltta jäisi kotiin. Kiitos innostuksesta.

  1. Sinne vaan ajelemaan! Mökki- ja hotellimajoituksia löytyy matkan varrelta hyvin, jos telttailu ei nappaa. Telttailu ja hotellissa yöpyminen vähän vuorotellen oli hauskaa, kun telttailuun ei ehtinyt kyllästyä ja sai kokea telttailun parhaat puolet upean luonnon keskellä 🙂

 2. Paula - Viinilaakson viemää
  20.7.2019, 07:39

  On siellä vaan niin upeat maisemat. Meilläkin oli suunnitelmissa Lofoottien reissu viime vuonna, mutta jätettiin myöhäisempään vaiheeseen. Yhtenä syynä se ryysis mitä siellä kuulemma nykyään on, ja toisena, että meillä oli mukana vauva. Tänä kesänä tulikin sitten muuta, mutta ehkäpä ensi kesälle voisi taas suunnitella Norjan reissua.

  1. Meitäkin peloteltiin kauhealla ruuhkalla, mutta ei siellä edes ollut niin paljoa ihmisiä. Yksi tunneli oli remontissa ja siinä sai vähän jonotella, mutta ei oikeastaan muuten ollut haitaksi muut ihmiset. Telttoja oli pystytetty harvakseltaan upeimmille paikoille, joten ei siellä ihan ylhäisessä yksinäisyydessäkään oltu, mutta eipä tuo haitannut 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *