Jouluksi Baklavaa
Meidän joulun jälkiruoka on jo päätetty, me niin tehdään Baklavaa Josen ohjeen mukaan.
Palataan vielä parin viikon takaiseen aurinkoiseen sunnuntaipäivään. Jose, tuo ihana kokki Turusta tuli meille valmistamaan päivällistä pitkän kaavan mukaan. Opetti muutamia aivan ihania ruokia ja sellaisia pieniä, mutta tuikitärkeitä juttuja ruoanlaitosta. Josen voi muuten ihan oikeasti tilata omaan kotiin tekemään ruokaa.
Sain nyt ohjeen baklawaan ja tietysti haluan jakaa sen teillekin…tämä on minun suurta herkkua ja täydellinen jälkkäri joulupöytään. Ohje sopii uunivuoasta ihan semisti pienempään uunivuokaan.
1 pkt (450) filotaikina. Voiteluun 200g voita
Täyte: 300 g suolaamattomia pistaasipähkinöitä (löytyy mm. kauppahallista) 2 dl tomusokeria 200 g kuorittuja manteleita
Kostutusliemi: 3dl vettä 3,5 dl sokeria 1/2 tl appelsiinikukintovettä 1/2 tl ruusuvettä 1 sitruunan kuori raastettuna 2 rkl sitruunamehua
Sulata filotaikina yön yli jääkaapissa.
Valmista kostutusliemi: Sekoita sokeria ja vettä kattilassa ja kiehauta noin 5 minuuttia, lisää sitruunanmehua ja ota pois liedeltä. Koostumus on oikea kun tipautat pöydälle tipan ja se tuntuu siirappisen tahmealta. Anna seoksen jäähtyä hetki ja lisää makuvedet. Makuvedet tuoksuvat muuten ihan taivaalliselta!
Sulata voi ja rouhi pähkinät karkeaksi veitsellä. Me käytettiin blenderin pientä lisäosaa, jolla surautimme hienon pähkinäseoksen. Voitelee vuoka voilla ensin ja levitä taikinarulla pöydälla auki. Nostele taikinalevy vuokaan ja viillä ylimääräiset taikinapäädyt pois. Voitele kostutusliemellä ja nosta toinen taikina – toista tämä 5 kertaa. Muista kostutus joka kerroksen välillä.
Näiden kerrosten jälkeen ripottele puolet pähkinäseoksesta ja tomusokerista – toista taikinaprosessi uudestaan 3 kertaa ja ripottele loput pähkinät ja tomusokeri. Jatka samaa prosessia kunnes taikina loppuu. Muista se kostutus kerrosten välillä!
Molemmat keskittyy omiin tärkeisiin puuhiin:
Leikkaa päällimaiset kerrokset sopiviksi paloiksi. Voitele pinta kostutusliemellä ja paista 180 asteessa 25 minuuttia. Laske 150 asteeseen ja jatkaa 15-20 min.
Ota pois uunista ja anna hetki jäähtyä. Leikkaa palat pohjaan asti ja kostuta kostutusliemellä. Anna imeytyä ennen tarjoamista.
Nä on vähän liian hyviä:
Mun vauvatkin sai maistaa:
Mona hoitaa:
Kiitos vielä suuresti loistavalle kokille, olet tervetullut meille koska vaan! Mona kans.
/making baklawa with Joseph ♥ ♥