Jouluksi Baklavaa

Meidän joulun jälkiruoka on jo päätetty, me niin tehdään Baklavaa Josen ohjeen mukaan.

Palataan vielä parin viikon takaiseen aurinkoiseen sunnuntaipäivään. Jose, tuo ihana kokki Turusta tuli meille valmistamaan päivällistä pitkän kaavan mukaan. Opetti muutamia aivan ihania ruokia ja sellaisia pieniä, mutta tuikitärkeitä juttuja ruoanlaitosta. Josen voi muuten ihan oikeasti tilata omaan kotiin tekemään ruokaa.

Sain nyt ohjeen baklawaan ja tietysti haluan jakaa sen teillekin…tämä on minun suurta herkkua ja täydellinen jälkkäri joulupöytään. Ohje sopii uunivuoasta ihan semisti pienempään uunivuokaan.

1 pkt (450) filotaikina. Voiteluun 200g voita

Täyte: 300 g suolaamattomia pistaasipähkinöitä (löytyy mm. kauppahallista) 2 dl tomusokeria 200 g kuorittuja manteleita

Kostutusliemi: 3dl vettä  3,5 dl sokeria 1/2 tl appelsiinikukintovettä 1/2 tl ruusuvettä 1 sitruunan kuori raastettuna 2 rkl sitruunamehua

P1011088.JPG

Sulata filotaikina yön yli jääkaapissa.

Valmista kostutusliemi: Sekoita sokeria ja vettä kattilassa ja kiehauta noin 5 minuuttia, lisää sitruunanmehua ja ota pois liedeltä. Koostumus on oikea kun tipautat pöydälle tipan ja se tuntuu siirappisen tahmealta. Anna seoksen jäähtyä hetki ja lisää makuvedet. Makuvedet tuoksuvat muuten ihan taivaalliselta!

P1011109.JPG

Sulata voi ja rouhi pähkinät karkeaksi veitsellä. Me käytettiin blenderin pientä lisäosaa, jolla surautimme hienon pähkinäseoksen. Voitelee vuoka voilla ensin ja levitä taikinarulla pöydälla auki. Nostele taikinalevy vuokaan ja viillä ylimääräiset taikinapäädyt pois. Voitele kostutusliemellä ja nosta toinen taikina – toista tämä 5 kertaa. Muista kostutus joka kerroksen välillä.

P1011062.JPG

P1011082.JPG

Näiden kerrosten jälkeen ripottele puolet pähkinäseoksesta ja tomusokerista – toista taikinaprosessi uudestaan 3 kertaa ja ripottele loput pähkinät ja tomusokeri. Jatka samaa prosessia kunnes taikina loppuu. Muista se kostutus kerrosten välillä!

P1011077.JPG

P1011101.JPG

Molemmat keskittyy omiin tärkeisiin puuhiin:

P1011137.JPG

Leikkaa päällimaiset kerrokset sopiviksi paloiksi. Voitele pinta kostutusliemellä ja paista 180 asteessa 25 minuuttia. Laske 150 asteeseen ja jatkaa 15-20 min.

P1011165.JPG

Ota pois uunista ja anna hetki jäähtyä. Leikkaa palat pohjaan asti ja kostuta kostutusliemellä. Anna imeytyä ennen tarjoamista.

P1011316.JPG

Nä on vähän liian hyviä:

P1011342.JPG

Mun vauvatkin sai maistaa:

P1011459.JPG

P1011071.JPG

P1011175.JPG

Mona hoitaa:

P1011412.JPG

p1011128.jpg

Kiitos vielä suuresti loistavalle kokille, olet tervetullut meille koska vaan! Mona kans.

/making baklawa with Joseph

Kommentit (10)
  1. ja mistä yleensä saa tota appelsiini kukintovettä???

    1. Filotaikinaa löytyy pakastealtaasta, omani ostin ihan perus Prismasta. Se kannattaa laittaa edellisenä iltana  jääkaappiin niin sulaa sopivasti. Tuota kukintovettä löytynee erilaisista etnisistä kaupoista, veikkaan, että suuremmissa marketeissakin myydään. Stockalta löytyy yleensä mitä vaan. 🙂

  2. Hei kiitos ihanasta ideasta mietinkin tässä yks päivä et mitä tekisi jouluna herkkua mutta mistä saa filotaikinaa ja mitä se on? Kauniita ihmisiä ja kauniita kuvia jälleen kerran! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *