Goodbye Turun tori

Coco Sweet Dreams

Goodbye Turun tori, welcome lähitori. Tässä jokunen viikko sitten tajusin, että omalta kylältä löytyy astetta suloisempi tori, jossa myydään tietysti lähitilojen herkkuja. Käydään siellä tosi usein lasten kanssa, ihan vain fiilistelemässä tunnelmaa. Mitään ei yleensä tartu mukaan, koska minultahan löytyy satoa jo omasta takaa! Instagramista löytyykin muutamat lisäkuvat viljelylaatikoista. Salaatin istutin tosi tiheään, nyt sitä pitää jo korjata talteen, no mutta mikäs siinä.

Ei ole muuten etanoita näkynyt, vaan sato on todella hyvänäköistä ja tervettä. Ainakin näin maalikon silmään.

Muutamassa viljelylaatikossa on taustalla tuota raudoitusverkkoa, herneet kiipeävät sitä pitkin, tai näin ainakin toivon. Odotan, että raudoitusverkko ruostuu kauniisti, ruosteiset jutut puutarhassa on niin hienoja vehreyttä vasten.

Poika halusi mustikkapuun (?), vadelmia, mansikoita ja ehdottomasti päärynäpuun:

Laatikot näyttää jo aika kivoilta. Odotan, että kasvit kasvavat vielä lisää ja saadaan puutarha kokonaan valmiiksi. Nappaan sitten taas kuvia ja kerron lisää!

Onko teillä muuten jotain hyviä vinkkejä makoisista hyötykasveista?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu) http://loistoluoto.com

Heippa, näyttääpä ihanalta ja vehreältä!

Hyötykasveista: pinaatti on lempparini, yhtä helppo ja aikainen kuin retiisi, ja sato on todella herkullinen (ja terveellinen)! Tänä vuonna kokeilen ekaa kertaa mangoldia, vaikuttaa ainakin helpolta kasvilta sekin, maku on vielä arvoitus :) Kirsikkatomaatit, mikään ei ole herkullisempaa kuin omat tomaatit! Tykkään myös kasveista, jotka on sekä koriste- että hyötykasveja: köynnöskrassin kukkia voi käyttää salaattiin, samoin orvokkien, kehäkukkien jne...

Monivuotiset yrtit käyvät hyvin vaikka perennapenkkiin, ja ne ovat samalla loistavia perhosten houkuttelijoita! :)
L

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos! Mä olen huono käyttämään pinaattia ruoanlaitossa, pitäis saada jokin ässä ohje, jotta innostuisin. Retiisi on hyvää, sitä voisin laittaa myös. Kirsikkatomskuja on jo tulossa - ne on vaan niin makeita ja mehukkaita. <3

Hyvä vinkki toi kehäkukka/orvokki. Niitä vois laittaa vaikka yhden laatikon täyteen, tulisi todella kaunista! <3

Aurinkoa sinulle! :)

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Mangoldi on ehdottomasti lempparia, se on hyvää paistettuna ja kaverinaan suolaista juustoa (halloumia). Kesäkurpitsa on myös ihan suosikki, laita ensi vuonna sellainen kompostin päälle, jos teillä on sellainen! Oregano ja timjami kukkivat tosi kauniisti, joten ne kannattaa laittaa suloisuutta vaativille paikoille kasvamaan.

Päärynäpuulta kannattaa ottaa tuo bambuinen tukikeppi pois, niin ei haittaa kasvua. Tukeahan ne saa noista hienoista tukikepeistä, joihin olette varmasti sitoneet puun. Ja mustikkapensaat on ristipölytteisiä, eli kannattaa olla kaksi eri laatua vierekkäin. Ne kelpaa myös pupuille kesät talvet, joten suojauksen kanssa pitää olla valppaana. Päärynästäkin pitää varmistaa, että tarvitseeko se pölyttäjän vai onko itsepölytteinen (vai onko kenties perhepäärynäpuu, jolloin homma sujuu yhdellä puulla), jotta saatte satoa. Meidän puun päärynät oli ainakin viime syksynä herkkua, vaikka kaupan päärynöihin verrattuna ihan baby-versioita. Omia ja herkullisia!

Nauti puutarhasta, ihania kesäkuvia!

Coco
Coco Sweet Dreams

Mangoldi kuulostaa todella eksoottiselta, piti ihan googlettaa, näytti ainakin tutulta. Ensi vuonna voisin tosiaan laittaa kesäkurpitsaa kompostiin, nyt komposti on niin täynnä/räjähdyspisteessä, ettei siihen voi laittaa mitään.

Kiitos vielä tuosta bambukeppi-vihjeestä, otan sen heti pois. Ja tosiaan, en ole koskaan kuullutkaan mistään ristipölytysjutuista, täytyy perehtyä asiaan. Suojaus on tosiaan tarpeen, meillä on pari isoa pupua vierailulla usein, linnuista puhumattakaan. Linnut olivat syöneet pojan ekat punaiset mansikatkin, varmaan jokin verkko on parhain tällä hetkellä.

Ja vielä toi päärynäpuu, en enää muista mikä puu se on... täytyy selvittää, että tarvitseeko se kaverin tai pölyttääkö itse itsensä...

Kiitos ja samoin! :)

Poletti (Ei varmistettu)

Näyttää vihrellä, vehreälle ja hienolle. Itse tykkään myös ruostuneesta raudoitusverkosta. Kärhö kiipeilee sitä pitkin ja se näyttää oikein hienolle. Jännästi ruosteinen verkko tuntuu häviävän näkymättömiin, kun sitä katsoo mäntymetsätaustaansa vasten. :)

Meinasin sanoa samaa kuin Perho Kerttunen tuossa edellä eli kannattaa ottaa tuo bambukeppi pois päärynäpuulta. Pääsee puu kasvamaan eikä bambukepin tiukat narut haittaa kasvua tai puun kuorta. Tukipuut tekee sen, että puu pääsee juurtumaan kunnolla, ja ettei tuuli riepottele juurtumisvaiheessa olevan puuta liikaa. Oliko muuten tuossa Kekkilän "puutarvikepakkauksessa" sidontanauha mukana?

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos vinkistä, otetaan keppi pois. :) Sidontanauha piti olla mukana, mutta onnistuin ostamaan sellaisen version joka oli jäänyt liikkeessä auki ja just se nauha puuttui. Nyt olen sitonut tukipuut mustalla paksulla juutinarulla - ajaa kai asiansa?

Vierailija (Ei varmistettu)

Näyttääpäs kauniilta! Laventeli sekä rosmariini ovat omia suosikkeja salaatin lisäksi, sillä tuoksuvat niin ihanilta. Mistä nuo söpöt tennarisi ovat?

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitti! Ne on mun lapsienhakutossut - Vagabondit. Siis, yleensä töiden jälkeen vien pyörän kotiin ja vaihdan kengät noihin. Kuulostaa varmaan vähän hassulta, mutta mulla on tosiaan tietyt kengät tiettyihin juttuihin ja olen tosi juurtunut tähän tapaan.

Ihailija (Ei varmistettu)

Oletko ajatellut toimittajan ammattia? Kirjoitat niin sujuvaa tekstiä, että mielelläni lukisin kirjoittamiasi juttuja jostain laadukkaasta sisustuslehdestä... Lahjasi menevät hukkaan blogissa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Suolaheinästä saa hyviä kastikkeita muun muassa kalalle!

Kommentoi