Hedelmällisyysiltama

Olin viikolla todella mielenkiintoisessa keskusteluiltamassa, jossa sain suuresti tietoa hedelmällisyydestä. Turun Felicitas Mehiläisen asiantuntijalääkäri Anna-Kaisa Poranen kertoi todella kattavasti aiheesta ja vastasi meidän kysymyksiin. Näistä asioita ei paljoakaan muuten puhuta, eikä keneltäkään mennä utelemaan lapsiasioita tuosta noin vaan. Asiantuntevaa tietoa ei ole myöskään aina niin paljon tarjolla, tai mielestäni sitä saisi olla paljon enemmän jo kouluissakin. Niinpä ajattelin kirjoittaa kuulemani tähän postaukseen mikäli teitäkin aihe kiinnostaa tai koskettaa.

Minulla on kaksi ihanaa lasta mutta en ole ainakaan vielä pois sulkenut sitä asiaa, että toivoisin saavani vielä joskus lisää. Rakastan lapsia, näitä pieniä ihmeitä ylikaiken ja suurta perhettä. Olen aina haaveillut isosta talosta ja suuresta ruokapöydästä, talosta jossa on elämää. Olen nyt 34-vuotias ja siis nuori vielä ja minulla on käytännössä vielä monta vuotta aikaa miettiä mitä haluan tai mahdollisesti tulisin saamaan.

Siinä missä miehillä ei ole niin kiirettä niin hedelmällisyysasioissa naisilla ikä on armoton. Vaikka eläisi miten terveellisesti niin hedelmällisyys laskee jyrkästi 35 ikävuoden jälkeen. Elintavoilla voi toki myös olla merkitystä: alipaino ja ylipaino vaikuttavat paljon, sen lisäksi tupakanpoltto. Tupakanpolttajilla voi alkaa vaihdevuodet kaksi vuotta aiemmin. Äidin vaihdevuosien alkamisen ajankohta on muuten verrannollinen tyttären vaihdevuosien alkamiseen.

Lapsettomuus johtuu yhtä usein miehestä ja naisestakin. Omaa hedelmällisyyttä voi testata monin eri tavoin. Ultraäänellä voidaan laskea suoraan kuinka monta munasolua on jäljellä. Uudella geenitestillä voidaan selvittää onko uhka ennenaikaisille vaihdevuosille. Ollaan tosi onnekkaita miten kehittynyt lääketiede on ja että lapsettomuutta voidaan hoitaa monin eri keinoin.

Mitä vanhemmaksi nainen tulee niin sitä enemmän munasoluissa on kromosomivikoja. Jos siis haluaisin pelata ”varman” päälle niin minulla olisi mahdollisuus mennä pakastamaan munasoluja. Tämän prosessin hinta tosin on siinä 5000 euron tuntumassa eikä luonnollisestikaan monelle se vaihtoehto. 25-vuotiaana  raskaudenmahdollisuus on 25% yhden kierron aikana.35-vuotiaana se laskee 12 prosenttiin. 40-vuotiaana on enää 6% mahdollisuus ja 45-vuotiaana 0,5%.

Nämä olivat ainakin itseäni kiinnostavia faktoja ja toivottavasti tekin saitte tästä jotain irti. Aihe on varmasti monelle arka ja herkkä. Onko teillä jo lapsiluku täynnä? Ja millaisia haaveita teillä on tulevaisuudelle?

Keskusteluillan tarjosi minulle Felicitas Mehiläinen.

hyvinvointi vanhemmuus
Kommentit (7)
  1. Lapsiluku on meillä täynnä, mutta jos olisin nuorempi, miettisin varmasti vielä kolmosta <3.

  2. Ja vielä lisäisin disclaimerin että tietenkään pelkkä munarakkulamäärä/munasolumäärä ei riitä ns hedelmällisyyteen. Itsellä loistavat reservit mutta kuitenkin nimenomaan munasoluongelmaa, eli laatukin täytyy olla hyvää.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *