Kaunis omenatorttu
Pihalla kasvaa muistini mukaan seitsemän suurta omenapuuta ja sato on tänäkin vuonna huikea. Kyläläiset ovat hakeneet omppuja soseisiin ja tilan hevosille – kiva kun muillekin riittää.
Itse olen vaan leiponut kaikenlaista ja tällä kertaa tein elämäni ensimmäistä kertaa Tarte Tatin, jota en osaa lausua mutta tehdä kyllä! Olen tehnyt näitä jo parikin kertaa ja näin testanneena oivalsin vaihtaa perus vehnäjauhot sämpyläjauhoihin. Maku on parempi, ei niin voinen ja suosittelen kovin!
Tarte Tatin, tuo ranskalainen keikauskakku on helppo tehdä, suurin osuus on voin ja sokerin keittäminen kullankeltaiseksi. En suosittele mitään valmista murotaikinaa, sillä itsetehdystä taikinasta tulee paljon parempi, onhan siinä tomusokeriakin.
Tarte tatin
Ainekset
Tee näin:
Taikina:
100 g kylmää voita
3 dl sämpyläjauhoja
1 dl tomusokeria
1 pieni muna
Täyte:
100 g voita
2 dl sokeria
Noin 6 pieniä kiinteitä omenoita
1 tl vaniljajauhetta
Valmista taikina sekoittamalla pehmeään voihin jauhot ja tomusokeri. Nypi seos ja laita sekaan yksi kananmuna. Sekoita taikina.
Kuori omenat ja poista niistä siemenkota. leikkaa neljään osaan tai vain puoliksi jos ovat kovin pieniä omppuja. Sulata voi uuninkestävässä (valurauta)paistinpannussa ja sirottele sokeri pannulle. Asettele omenalohkot leikkauspinta ylöspäin vuokaan vieri viereen. Älä laita syvään pannuun sillä keikauttaminen loppuvaiheessa on haasteellista, tiedän.
Kuumenna seosta hiljalleen ja keitä, kunnes vuokaan muodostuu karamellimainen kullanruskea seos.
Anna omenien jäähtyä hieman. Kaaviloi taikinasta vuoan reunat peittävä kansi, kannattaa laittaa taikina muutamassa osassa jotta levittäminen on helpompaa ja lopuksi paina reunat sisään. Paista torttua 200 asteessa 25-30 minuuttia. Aseta paistinpannun päälle iso vati ja keikauta hieman jäähtynyt kakku vadille. Nauti lämpimänä!