Kaunis omenatorttu

Pihalla kasvaa muistini mukaan seitsemän suurta omenapuuta ja sato on tänäkin vuonna huikea. Kyläläiset ovat hakeneet omppuja soseisiin ja tilan hevosille – kiva kun muillekin riittää.

Itse olen vaan leiponut kaikenlaista ja tällä kertaa tein elämäni ensimmäistä kertaa Tarte Tatin, jota en osaa lausua mutta tehdä kyllä! Olen tehnyt näitä jo parikin kertaa ja näin testanneena oivalsin vaihtaa perus vehnäjauhot sämpyläjauhoihin. Maku on parempi, ei niin voinen ja suosittelen kovin!

Tarte Tatin, tuo ranskalainen keikauskakku on helppo tehdä, suurin osuus on voin ja sokerin keittäminen kullankeltaiseksi. En suosittele mitään valmista murotaikinaa, sillä itsetehdystä taikinasta tulee paljon parempi, onhan siinä tomusokeriakin.

Tarte tatin

Ainekset

Tee näin:

Taikina:
100 g kylmää voita
3 dl sämpyläjauhoja
1 dl tomusokeria
1 pieni muna

Täyte:
100 g voita
2 dl sokeria
Noin 6 pieniä kiinteitä omenoita
1 tl vaniljajauhetta

Valmista taikina sekoittamalla pehmeään voihin jauhot ja tomusokeri. Nypi seos ja laita sekaan yksi kananmuna. Sekoita taikina.

Kuori omenat ja poista niistä siemenkota. leikkaa neljään osaan tai vain puoliksi jos ovat kovin pieniä omppuja. Sulata voi uuninkestävässä (valurauta)paistinpannussa ja sirottele sokeri pannulle. Asettele omenalohkot leikkauspinta ylöspäin vuokaan vieri viereen. Älä laita syvään pannuun sillä keikauttaminen loppuvaiheessa on haasteellista, tiedän.

Kuumenna seosta hiljalleen ja keitä, kunnes vuokaan muodostuu karamellimainen kullanruskea seos.

Anna omenien jäähtyä hieman. Kaaviloi taikinasta vuoan reunat peittävä kansi, kannattaa laittaa taikina muutamassa osassa jotta levittäminen on helpompaa ja lopuksi paina reunat sisään. Paista torttua 200 asteessa 25-30 minuuttia. Aseta paistinpannun päälle iso vati ja keikauta hieman jäähtynyt kakku vadille. Nauti lämpimänä!

Kommentit (4)
  1. …tein elämäni ensimmäistä kertaa Tarte Tatin, jota en osaa lausua mutta tehdä kyllä! Olen tehnyt näitä jo parikin kertaa…

    Teit ensimmäistä kertaa, vaikka oletkin tehnyt jo muutaman kerran. Tämä häiritsi, samoin kuin viime aikaiset muut pikatekstit, joihin ei selvästi ole panostettu. Paljon kielioppivirheitä, joista osa olisi varmasti korjautunut oikolukemalla. Pahoittelut, mutta oli pakko sanoa, koska vaikuttaa merkittävästi omaan lukukokemukseeni.

    1. Hei kiitos, kun kommentoit. Yritän vastaisuudessa oikolukea paremmin ja korjata virheet. Jotenkin sitä tulee sokeaksi omalle tekstille vaikka miten sitä lukee, täytyy vaan paremmin keskittyä.

  2. Heippa! Kannattaa viedä omppuja mehustamoon niin saa tuoretta mehua koko talveksi!

    1. Joo! Tämä on ollut ajatuksena jo monet kerrat. <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *