Makukaverini Västerbottensost

Yhteistyössä Västerbottensost® ♥

Me prinsessat ja pari prinssiä juhlimme elokuista kesäiltaa kuninkaallisella rapujuhlateemalla. Rapujen lisäksi toista pääosaa esitti ihana Västerbottensost. Voimakas, tuhti ja laadukas juusto juuri minun makuuni. Olen kovan luokan juustohiiri ja tykkään napostella juustopaloja hillojen ja erilaisten raikkaiden hedelmien kera. Nyt meillä oli viikunoita – tuoreena ja kuivattuna uunituoreen patongin kera.

P1016438.JPG

p1016558.jpg

Västerbottensostin myyttisyyttä lisää sen salaperäinen syntyhistoria: rakastavaisten salakohtaamisesta syntynyttä juustoa ei voida valmistaa missään muualla kuin Pohjois-Ruotsin Burträskissä, koska missään muualla siitä ei tule saman makuista. Syyksi on arveltu meteoriitin putoamista, hyvälaatuista bakteerikantaa ja keskiyön auringon alla kirmaavien lehmien maitoa. Varmaa on se, että juuston resepti on pysynyt samana ja salaisena jo vuodesta 1872 lähtien.

P1016455.JPG

P1016429.JPG

P1016462.JPG

P1016550.JPG

Allekirjoittanut ottaa aina huumaa juhlista kuin juhlista kotona. Sisällä tai ulkona – olen aina laittamassa pöydän nätiksi, juhlavalojani unohtamatta:

P1016482-tile.jpg

Syyshortensiani oikealla eivät ole vielä kunnolla kukkineet, eikö niiden jo pitäisi?

p1016580.jpg

Tytöstäni taitaa tulla yhtä innokas hääräilijä kuin minusta. Touhottaa ainakin paljon.

P1016587.JPG

Kesävarpulit:

P1016597.JPG

Yrttejä pöytäkukiksi, ihana tuoksu!

P1016533.JPG

Juustosalaattia, Västerbottensia ja patonkia. Ruotsissa tämä juusto on muuten rapujuhlien klassikko, maistuu täydelliseltä rapujen kanssa.

P1016630-tile.jpg

p1016611.jpg

Kuivatut ja tuoreet viikunat.

P1016472-tile.jpg

Mozzarellaa ja basilikaa. Päälle hyvää oliiviöljyä, sormisuolaa, rosépippuria ja mustapippuria.

P1016555.JPG

P1016627.JPG

Mussukat:

P1016656.JPG

Siellä meidän pihalla me sitten istuttiin pimeään saakka. Lapset vaipuivat uneen sopivan aikaisin ja me saimme nauttia jälkkäriä ihan rauhassa juhlavalojen alla. Toivottavasti saadaan vielä näitä lämpimiä viikonloppuja ennen kuin syksy saapuu. Miksi kesä menee niin nopeesti?

Västerbottenost:in sivuilta löytyy muuten huimasti reseptejä, mutta minä päätin nauttia juustoni juustona, joten Västerbottenost pääsi sellaisenaan rapupöytäämme. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä herkullisen kuuloinen juustopiirakka ja juustokakku – näitä meinaan kokeilla syksyllä!

Kommentit (25)
  1. KaislaKustaava
    27.8.2013, 08:22

    Mistäs tuo pyödän alla makoileva matto on löydetty?

    1. Tuossa on about neljä mattoa rintarinnan/päällekkäin. Mustavalkoinen on muovimatto ja se on tilattu piironki.fi -nimisestä nettikaupasta. Tästä on aikaa jo pari/kolme vuotta, enkä ole näitä sen koomin nähnyt. Elloksen nettikaupassa on joitain mustavalkoisia muovimattoja…

  2. Onko tuo teidän cross viltti nyppääntynyt käytössä?

    1. Se ei ole oikeastaan yhtään nyppääntynyt, olen säästellyt sitä pesemiseltä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *