Minkä lattian valitsen? Puu, betoni vai laatta

Coco Sweet Dreams

Pintamateriaaleja ei tarvitse valita ihan vielä, mutta viime remonttihanketta muistellessa piti ihan kaikkea päättää yks kaks nopealla aikataululla, joten olen tietysti nyt hyvissä ajoin liikenteessä.

Nyt mietinnässä on minkä lattian valitsen. Talosta tulee melko perinteinen puutalo ja teemana on isot ikkunat pihalle, joka on täynnä ihania vanhoja omenapuita. Valoisuus ja avaruus lienee siis pääteemana. Haluaisin pintamateriaaleiksi jotakin melko yksinkertaista ja nyt olen näiden kolmen vaihtoehdon äärellä.

Valitako:

Kalanruotolattiaa

Betonilattiaa

Laattalattiaa

Onko teillä näistä kaikista kokemusta? Mikä olisi teidän suosikki? 

Itse olen nyt vähän tuon yksinkeraisen laattalattian kannalla. Se on erilainen ja ilmava eikä niin nähty. Valitsin varmasti jotain kuvan kaltaista laattaa, mattavalkoista ja ehkä tuollaista mattamustaa paikoitellen. 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

En suosittele laattaa. Itselläni on ja se on todella vaikea pitää puhtaana. Saumat kerää kaiken lian.

Coco
Coco Sweet Dreams

Hyvä pointti.

Dhdj (Ei varmistettu)

Minulla on puhtaanvalkoinen parketti. Stanallinen pitää puhtaana + jokainen fläkki näkyy lattiassa. Muutin tähän asuntoon niin että remontti oli vasta tehty, joten en lähtenyt uusimaan lattiaa.
Edellisessä asunnossa minulla oli matta vinyylikorkki, joka oli todella helppo pitää puhtaana ja armelias pölyjen suhteen.
Nyt luultavasti laittaisin jonkun puulattian.
Laatoista ei välitä yhtään, ovat niin kovia ja kliinisiä

Coco
Coco Sweet Dreams

Mulla taitaa olla vähän kliininen maku. ;)

Samaa mieltä valkoisesta lattiasta, se on kyllä kaunis mutta aika paljon vaivaa pitää puhtaana.

Tuutikki_II (Ei varmistettu)

Yhdistäisin puuta ja betonia, puuta oleskelutiloihin ja makuuhuoneeseen ja betonia muualle

Coco
Coco Sweet Dreams

Haluaisin max kahta materiaalia lattiaan. Kylppäriin tietty laattaa ja muualle ehkäpä jotain näistä kolmesta.

Poletti (Ei varmistettu)

Kalanruotoparketti. Klassikko nyt ja aina eli muoti muuttuu, mutta tyyli pysyy. Laatta on mielestäni liian "loft" puutaloon, mutta jos ei puulattiaa halua, niin ehkä mikrosementti. Se näyttää lähes samettiselta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on tumma mattapintainen laattalattia keittiössä ja olohuoneessa. Laattojen saumat ovat tummat. Todella helppohoitoinen, jossa ei näy lika ja laatan pinta ei kulu kovassakaan käytössä. Suosittelen! :)

M.
Avec Mari

Meiltä vahva suositus mikrosementtilattialle! Ihanan samettinen jalalle ja helppo pitää puhtaana. Meillä alle on asennettu myös lattialämmitys, mikä lisää käyttömukavuutta entisestään.

Mahtavaa rakennusprojektia Coco! <3

liin (Ei varmistettu)

Kannattaa huomioida puhtaanapidon ja ulkonäön lisäksi materiaalin tuntu jalan alla ja sillä kävely/seisoskelu. Kuva laatta/mikrosementti tuntuu erilaiselta ja puu/ muut periksi antavat materiaalit lempeämpiä esim. jos on selkä/jalkavaivoja (kotona kun ei käytetä kenkiä niin vielä korostuu). Siellä kotona tulee kuitenkin tehtyä ruokaa ja siivottua eli valinta sen mukaan lattia mitä sen lattian päällä tehdään.
Toinen huomionarvoinen asia on myös akustiikka tilassa eli kova pinta lisää akustoinnin tarvetta, joka sekin on tärkeä tilojen suunnittelun ja mukavuuden kannalta. Kattomateriaalin ja seinien valintaan vaikuttaa oleellisesti tai sitten pitää akustointi miettiä vaikka erillisillä akustolevyillä tai verhoilla tai...
Esim. meillä on iso tila jossa on paljon korkeutta ja lasia, joten onneksi valittiin puulattia (ei siis parkettia vaan lankkua/lautaa) ja katossa sormipaneeli, mutta ei missää nimessä verhoja pehmentämässä, kovalla ja tasaisella lattiamateriaalilla oltaisiin jouduttu tekemään toisenlaisia ratkaisuja.
Onnea rakennusprojektiin, niin hienoa, mutta myöskin aika työntäyteistä aikaa :)

liin (Ei varmistettu)

Piti vielä lisätä että mattapintainen epätasainen laatta on lämpimänä aivan ihana jalan alla, tummana tummilla saumoilla kärsii sotkuakin, mutta joskus pohdiskelen näitä omia (vuoden verran testattuja valintoja) sillä mielellä että onneksi jalan alla on voittopuolisesti puuta eikä laatan päällä tule seisoskeltua pitkään.

Valkoinen tähdikki (Ei varmistettu)

Tuo kalanruotoparketti miellyttää mua kovin. Olisikohan se ollut Valkoisen Harmajan Suvi, joka kirjoitti postauksen aiheesta aiemmin tänä vuonna, ja sen jälkeen olen katsellut kalanruotoparketteja "sillä silmällä" (tai oikeastan "uusin silmin"). Sulla tuntuu olevan muuten niin simppeli sisustustyyli, että parketti toisi ripauksen lämpöä kokonaisuuteen ja olisi mukavantuntuinen paljaita varpaita vasten. Kalanruotoladonta olisi minusta myös hauska tapa yhdistää uutta ja vanhaa yhteen tilaan - itse rakastan tehdä erilaisia uuden ja vanhan sekoituksia.

Iloa syksyysi!

hiiri_tm (Ei varmistettu)

En myöskään suosittele laattaa, meillä on ollut edellisissä asunnoissa laattalattioita ja väristä riippumatta niitä on vaikea pitää puhtaana, varsinkin jos on lapsia perheessä. Valitsimme nykyiseen taloon graniittilattiat ja emme ole katuneet päätöstä. Graniitti saattaa tuntua hintavalta hankinnalta, mutta se on niin helppohoitoinen ja pitkäikäinen, että voin todellakin suositella sitä. Itse päädyimme Iragnaan (esim. http://www.serpentino.it/de/2-materialien/22-geburstet.html) ja täydellinen valinta meidän taloon. Pienten lasten kanssa ihan täydellinen, ei haittaa vaikka hiekkaa kerääntyisi pihalta. Helppo puhdistaa ja pitää siistinä.

Kissakala (Ei varmistettu)

Itse olen tullut tulokseen, että mitä kiiltävämpi pinta sitä helpompi lopulta pitää puhtaana! Esimerkiksi melko mattainen viime vuosille tyypillinen greige neliölaatta kylppärissämme on sellainen, että sitä saa hinkata ihan tosissaan että siitä lähtee kunnolla lika. Keittiössä taas on viime vuosien trendin mukaista struktuurista ovea ja muuta levypintaa niin ne on kyllä ihan vihoviimeset yrittää puhdistaa rasvatahroista. Saati muiden keittiöissä mitä tullut vastaan nämä vielä mattaisemmat, tyypillisesti tummasävyiset musta/vihreä) pinnat ovissa tuntuu oikein imaisevan rasvaa. Sitten jos on vetimettömät eli etulevyä aina kosketaan käsin niin ihan oikeesti ei se vaan puhtaanapidon kannalta toimi jos ikinä rasvaa keittiössään käyttää!

Siis, kiiltävässä pinnassa lika kyllä näkyy muka enemmän mutta kyllä se näkyy missä vaan materiaalissa tietyssä valossa varsinkin Suomessa kun valo tulee viistosta ison osan vuodesta. Pystysuuntaisissa matta/struktuuripinnoissa lisäharmina myös pöly! Ojasta allikkoon kaikkiaan: vaaleassa näkyy yhdenlainen lika, tummassa taas toisenlainen. Eteisessä ja keittiössä tumma laatta näyttää pölyt, hiekat, jauhot ja leivänmurut selkeämmin kun vaalea.

Tietyssä mielessä laatta on siis kaikista huonoin ratkaisu mihin tahansa märkätilojen ulkopuolella koska näyttää lian, on vaikea puhdistaa etenkin jos struktuurinen malli (sekä saumat joihin ei höyrypesurikaan oikein tunnu purevan), lisäksi kova ja tarvitsee paljon lattialämmitystä ollakseen miellyttävä!

Tuleeko mikrosementistä siis "kiiltävä" vai matta? Eli, kulkeeko sen päällä vaikka levymoppi ja mikrokuituinen staattinen liina vai takertuuko se pintaan? Ilmeisesti viimeistelykin vaikuttaa kiiltoon? Mutta miten se siis siivotaan pölystä, roskista ja tahroista?

AH (Ei varmistettu)

Betonilattian voi tehdä myös ilman mikrosementtiä. Laattavalusta voidaan hioa joko juuri ja juuri betoniliimat pois tai sitten niin, että kiviaines tulee enemmän esiin. Lattia lakataan sen jälkeen. Sementissä käytetty maa-aineksen väri ratkaisee lattian lopullisen värin. Toimii ainakin vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa. Lattia on myöhemmin helppo pinnoittaa halutessaan miten vaan.

Coco
Coco Sweet Dreams

Tätä ideaa olen itsekin vähän tuuminut. Kiitos vielä!

Kommentoi