Minkä lattian valitsen? Puu, betoni vai laatta

Pintamateriaaleja ei tarvitse valita ihan vielä, mutta viime remonttihanketta muistellessa piti ihan kaikkea päättää yks kaks nopealla aikataululla, joten olen tietysti nyt hyvissä ajoin liikenteessä.

Nyt mietinnässä on minkä lattian valitsen. Talosta tulee melko perinteinen puutalo ja teemana on isot ikkunat pihalle, joka on täynnä ihania vanhoja omenapuita. Valoisuus ja avaruus lienee siis pääteemana. Haluaisin pintamateriaaleiksi jotakin melko yksinkertaista ja nyt olen näiden kolmen vaihtoehdon äärellä.

Valitako:

Kalanruotolattiaa

337069FC-B869-4733-8174-2A0C443130A4.jpg

Betonilattiaa

D5807CFD-3E89-4BFD-86A2-06E36EA5866C.jpg

Laattalattiaa

ADA63404-0D19-4122-AF4A-65D0D98A887B.jpg

Onko teillä näistä kaikista kokemusta? Mikä olisi teidän suosikki? 

Itse olen nyt vähän tuon yksinkeraisen laattalattian kannalla. Se on erilainen ja ilmava eikä niin nähty. Valitsin varmasti jotain kuvan kaltaista laattaa, mattavalkoista ja ehkä tuollaista mattamustaa paikoitellen. 

Kommentit (16)
  1. Betonilattian voi tehdä myös ilman mikrosementtiä. Laattavalusta voidaan hioa joko juuri ja juuri betoniliimat pois tai sitten niin, että kiviaines tulee enemmän esiin. Lattia lakataan sen jälkeen. Sementissä käytetty maa-aineksen väri ratkaisee lattian lopullisen värin. Toimii ainakin vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa. Lattia on myöhemmin helppo pinnoittaa halutessaan miten vaan.

    1. Tätä ideaa olen itsekin vähän tuuminut. Kiitos vielä!

  2. Itse olen tullut tulokseen, että mitä kiiltävämpi pinta sitä helpompi lopulta pitää puhtaana! Esimerkiksi melko mattainen viime vuosille tyypillinen greige neliölaatta kylppärissämme on sellainen, että sitä saa hinkata ihan tosissaan että siitä lähtee kunnolla lika. Keittiössä taas on viime vuosien trendin mukaista struktuurista ovea ja muuta levypintaa niin ne on kyllä ihan vihoviimeset yrittää puhdistaa rasvatahroista. Saati muiden keittiöissä mitä tullut vastaan nämä vielä mattaisemmat, tyypillisesti tummasävyiset musta/vihreä) pinnat ovissa tuntuu oikein imaisevan rasvaa. Sitten jos on vetimettömät eli etulevyä aina kosketaan käsin niin ihan oikeesti ei se vaan puhtaanapidon kannalta toimi jos ikinä rasvaa keittiössään käyttää!

    Siis, kiiltävässä pinnassa lika kyllä näkyy muka enemmän mutta kyllä se näkyy missä vaan materiaalissa tietyssä valossa varsinkin Suomessa kun valo tulee viistosta ison osan vuodesta. Pystysuuntaisissa matta/struktuuripinnoissa lisäharmina myös pöly! Ojasta allikkoon kaikkiaan: vaaleassa näkyy yhdenlainen lika, tummassa taas toisenlainen. Eteisessä ja keittiössä tumma laatta näyttää pölyt, hiekat, jauhot ja leivänmurut selkeämmin kun vaalea.

    Tietyssä mielessä laatta on siis kaikista huonoin ratkaisu mihin tahansa märkätilojen ulkopuolella koska näyttää lian, on vaikea puhdistaa etenkin jos struktuurinen malli (sekä saumat joihin ei höyrypesurikaan oikein tunnu purevan), lisäksi kova ja tarvitsee paljon lattialämmitystä ollakseen miellyttävä!

    Tuleeko mikrosementistä siis ”kiiltävä” vai matta? Eli, kulkeeko sen päällä vaikka levymoppi ja mikrokuituinen staattinen liina vai takertuuko se pintaan? Ilmeisesti viimeistelykin vaikuttaa kiiltoon? Mutta miten se siis siivotaan pölystä, roskista ja tahroista?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *