Muistitaululla

Coco Sweet Dreams

Lähtötunnelmissa palaveriin justiinsa nyt. Laitoin ainakin väliaikaisesti uuden muistitaulun meidän eteiskaappiin, josta löytyy käyttötakit. Nyt aina ulos lähtiessä muistan ottaa silmälasit ja aurinkolasit matkaan, tavallisesti unohdan ne liian usein kotiin. Ikä jo painaa, tarvitsen päätelaseja ihan päivittäin.

Muistitaulu on kahden ihanan nuoren naisen nettikaupasta, Gauharista. Sain muistitaulun yhteistyöstä heidän kanssaan, samanmoinen ihanuus löytyy muun muassa suloiselta ystävältäni Charilta.  Minulle tehtiin toinen mustavalkoraidallinen muistitaulu tytön huoneeseen, siihen ajattelin laittaa tärkeät tiedotteet, neuvolakortin ja pieniä tärkeitä pienen tytön juttuja.

Perheellisille kysmys, minkä ikäisenä muuten teidän lapset ovat alkaneet puhua? Meidän tyttö, pian 1,5v höpöttää tooodella paljon, muttei hänestä saa mitään selvää. Katsoo suoraan silmiin ja kertoo omia juttujaan. Osoittaa pikku sormellaan ulos, sanoo miau, laulaa ihhahhaa ihhahhaa ja osaa sanoa vain mamma. That's it. Meidän poju puhui jo aika monta sanaa yksivuotiaana. Kai ne ennemmin tai myöhemmin. 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on varmaankin aika samanikäiset tytöt (meillä syntynyt joulukuun lopussa -11) ja sanoja tulee paljon, useita kymmeniä. Jopa "s" tulee joissakin sanoissa ja "r" -tapailee parissa sanassa. Mutta kävellyt hän on vasta nippanappa pari viikkoa. Eli meillä selkeesti puhe lähti jyräämään ensin ja kävelyn harjoittelu jäi ns. puheen alle. Ehkä teillä juuri toisinpäin?

Esikoinen meillä oppi aikoinaan 10kk iässä täysin kävelemään ja kyllä hänelläkin näin reilu vuosikkaana jonkin verran sanoja tuli, mutta ei näin paljoa kuin kuopuksella.

Jostain olen lukenut, ettei tämän ikäisten puhumattomuudesta kannata vielä olla huolissaan. Huolestuttavampaa on ellei ymmärrä puhetta.

Karlis (Ei varmistettu)

Puheenkehitys on hyvin yksilöllistä. Meillä esikoinen puhui kahden-kolmen sanan lauseita jo 1,5 vuotiaana, mutta nuorempi vasta yli 2-vuotiaana.

Tutkimuksissa on todettu, että lapsen kielenkehitykselle on tärkeää, että hänen viestejään/eleitään/sanojaan ymmärretään. Vanhanaikainen ajatus "lapsi ei osaa puhua, koska vanhemmat ymmärtävät häntä liian helposti" ei pidä paikkaansa. Hyvät sanattomat viestintä- ja vuorovaikutustaidot ennustavat laajaa sanavarastoa 2-vuotiaana.Vanhemman tehtävä on sanallistaa lepselle hänen viestejään (esim. "Kyllä, se on auto").

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on kans poika 1,5 v ja sanoo pari sanaa selvästi. Kävelemään lähti jo 10 kk joten pojalla on jäänyt " kieli jalan alle" ;) ymmärtää kuitenkin puhetta ja puhuu itse omia höpötyksiä. Itse olen välillä jopa aliarvioinut toisen ymmärtämistä ja sit itsekin huuli pyöreänä ihmetellyt kun toinen tekee vaikka mitä kun vaan sanoo. Viesti menee siis perille. :)

Emma

Liv
Päiväuniaika

Meillä puhuu 2v monen sanan lauseita, 1,5v puhui vain yksittäisiä sanoja, vaikkakin aika paljon tuli jos silloin. 1v ei sanonut vielä edes äitiä :) 

 

Vekarus (Ei varmistettu) http://vekarus3.blogspot.com

Tyttö oli lähemmäs kaksi ja poika taas aloitti jo reilun vuoden iässä. Mutta tyttö käveli ennen poikaa ja laskeli isoja lukuja jo tosi pienenä yhteen. Lapset on vaan erilaisia :-)

Ihanaa loppuviikkoa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Saako sinun kauttasi alennusta tuosta muistitaulusta? Charin tarjous on päättynyt..

Lotta Hki (Ei varmistettu)

Hei

Meillä poika alkoi puhua 2-vuotiaana ja nelivuotiaana ei oo hetkeäkään hiljaa. Päiväkodissa alkoi puhua hoitajille vasta lähempänä kolmea ikävuotta.

Kyllä se puhe sieltä tulee. En ois sinuna yhtään huolissani. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meilla poika nyt melkein 2,5-vuotias. Ensimmaisen sanan (kukka) sanoi n. 1,5 vuoden iassa, mutta sen jalkeen ei sanoja juurikaan tullut ennen kahta ikavuotta (aiti ja isi kuitenkin vahan kukan jalkeen). Vaikutti kuitenkin ymmartavan kaiken mita puhuttiin, joten emme olleet huolissaan. Sitten yhtakkia vajaa kaksivuotiaana alkoi puhua pulputtaa ja ihan parissa viikossa alkoi tulla useamman sanan lauseitakin. Kai ne sanat olivat hanella jossain siella varastossa, joten kayttoonotto tuli sitten vauhdilla, kun sai tulpan suun edesta ;) Nyt toistaa ihan kaiken, hauskaa :)

Coco
Coco Sweet Dreams

Vierailija, joo, meillä taitaa olla aika samanikäiset tytön tylleröt. <3 Onko teidänkin tyttö kunnon tättähäärä, meidän on niin määrätietoinen menijä. <3 Joo, meillä meni tosiaan vähän toisinpäin, tyttö käveli jo alle yksivuotiaana, katsoi varmaan mallia isoveljestä.

Karlis, näin se on, lapset ovat hyvin yksilöllisiä. Mä koitan treenata ja jutella paljon tytskille, eiköhän se siitä. :)

Emma, joo sama! Puhetta kyllä ymmärtää ja osoittaa sormella kun kysytään mikä missäkin on jne. On noi pienet aika ihanii. <3

Liv, ei meilläkään tuu vielä äitiä. Vain mamma ja silläkin hän tarkoittaa maitoa. :)

Vekarus, joo näin se on. Ihanaa viikonloppua! <3

Vierailija, huomisesta lähtien he lupasivat alentaa hintaa 10% blogini lukijoille. <3

Lotta Hki, joo totta. Kyllä se sieltä tulee, selkeesti haluaa jo jutella ja into suuri. :)

 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Älä ole yhtään huolissasi. Meidän nuorempi poika täytti juuri 2,5 vuotta ja nyt rupee sanoja tulemaan ihan tulvimalla, kun tähän saakka puhe ollut aika yksipuolista. Ymmärtänyt on koko ajan todella hyvin puhetta (välillä tuntuu, että osaa lukea rivien välistäkin muiden puhetta ja melkeenpä ajatuksiakian :) ). Meillä kummatkin pojat oppi kävelemään tosi pienenä (9 ja 10 kuisina). Esikoinen oppi myös puhumaan alle vuoden ikäisenä, että en usko siihenkään, että liikkuminen vaikuttaisi suoraan puheen kehitykseen, vaan jokainen on oma yksilö. Kaikki tulee, kun aika on oikea.

Meillä junnun puheen kehitykseen varmaan vaikuttaa sekin, että isoveli on vaan niin kova puhumaan, että toinen raukka ei saa puheenvuoroa ;). Ja kuulema myöhemmin puhumaan oppivat ovat ERITYISEN VIISAITA! :) Tämä pätee ainakin meidän junnuun täydellisesti.

Henna

MillaM (Ei varmistettu) http://www.sweetlittlepeppers.blogspot.com

Moikka.

Meillä tyttö tulee kesällä kolme, eikä vieläkään puhu erityisen sujuvasti.
Nyt viimeisen kuukauden aikana on alkanut käyttämään välillä esimerkiksi kolme sanaa peräkkäin. Usein tosin kahdella eri kielellä.
Esikoisemme puhui enemmän jo 1,5-vuotiaana kuin pikkusiskonsa tällä hetkellä. Molemmat lähtivät kävelemään ennnen 1-vuotis päiväänsä.
Muistan neuvolan tädin sanoneen joskus viime kesänä, kun tyttö oli kaksi, että kerta höpöttää kumminkin noin paljon (niitä omiaan) ja ymmärtää puhetta noin hyvin, ei tarvitse olla huolissaan.

Mä olen salaa välillä panikoinut asiasta, mutta koska tytär ymmärtää kaiken suomeksi ja melkein kaiken toisella kielellä, niin olen antanut asian vielä olla pienenä murheena omassa päässäni ;)

Mutta nämä vain on asioita mitä me äidit tuppaamme pohdiskelemaan. Se on sitä äidin rakkautta. Mihinkäs siitä pääsee. =)

Aurinkoista huhtikuuta. Meillä on mahdoton helle.

Nitanen (Ei varmistettu)

Meidän, nyt jo aikuinen juniori puhui kaksivuotiaaksi vain muutamia selkeitä sanoja, mutta noin kuukausi kaksi-vuotissynttäreiden jälkeen tulppa aukesi ja tekstiä alkoi tulvia. Sittemmin puhetta on riittänyt.

Kommentoi