Mullan käyttö voi helpottaa kevättöitä

Coco Sweet Dreams

Toivottavasti puutarhajutut kiinnostavat teitä yhtäpaljon kuin minuakin.

Koin tänään uuden ahaa-elämyksen, kun lueskelin lehdistötiedotetta. Olen tähän mennessä stressannut kovin pudonneista lehdistä kukkapenkissä, kitkenyt, haravoinut ja tuskaillut niiden kanssa. No tänään sain kuulla, että kukkapenkkiin voi huoletta heittää uutta multaa päälle ja samalla siistiä pihan ilmettä.

"Englannissa ja Ruotsissa olennaisena osana kevätpuutarhan kunnostukseen kuuluu katemullan käyttö. Samalla kun katemulta tekee kukkapenkeistä nopeasti siistin näköiset, se myös edistää kasvua.

Katemulta on tarkoitettu pihan monivuotisten kasvien kasvupaikan helppoon ja nopeaan parantamiseen. Multa levitetään haravoimalla kasvien juurelle. Talven jäljiltä maahan jääneet lehdet ja muut kasvinosat voi jättää maatumaan tumman ja kuohkean katemullan alle.

”Näemme, että katemullan levittäminen tulee jokakeväiseksi toimenpiteeksi myös suomalaisiin pihoihin. Ero siisteydessä ja kasvuun lähdössä on huomattava, ja samalla katemullan alle jääneet edellisvuotiset lehdet ja varret saadaan ravinteeksi uudelle kasvulle”, toteaa Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio." Lähde

Miten kätevää! Olen luullut, että vanhat lehdet tekevät kasveille hallaa, mutta asiahan näyttää olevan ihan toisin päin. Kyllä minusta vielä kunnon puutarhuri leivotaan, oppimista ei voi estää. Kaikki tälläiset niksit ja puutarhatöitä helpottavat vinkit otan todella mielelläni vastaan!

/my kitchen garden, year 2013

 

Kommentit

AnskuK (Ei varmistettu) http://peaceandstyle.fi

Mulla on ollut sama kuvitelma. Kiitos vinkistä siis :D

Coco
Coco Sweet Dreams

Jee! Nyt on mielessä vaan pihatyöt ja uudet mullat. :)

ACat (Ei varmistettu)

Hei!

Tykkään myös Puutarhoista ja kukista! Kivan näköistä.

Yksinkertainen on parasta minunkin mielestä, vähän niinkuin Japanilainen&Kiinalainen Puutarha vai mitä?

Seuraan Sinua&Blogiasi Pinteriesissä ;)

Hyvää Kevään Jatkoa!

T. Heini

I May Say (Ei varmistettu)

Minä haravoin viimeiset lehdet kasvien ja puiden juurille, suojaksi ja nyt keväällä ne lannoittavat maaduttuaan.
Mä en missään nimessä haravoi vielä, kun öisin voi vielä olla pakkasta. Tosin, ei meillä hirveesti ole haravoitavaa, kun syksyllä haravoitiin niin tehokkaasti. Meillä on juuri sopivan pieni piha, ettei tarvitse raataa, mutta saa kyllä möyhiä ja pöyhiä.
Tänä vuonna pitää vähän uudistaa pihaa, viime kesän se sai olla sellaisenaan, kun se oli meille uusi piha.
Mitä suunnitelmia sulla on pihan suhteen tänä vuonna? (Vai teetkö siitä oman postauksen?)

riik
3h+kasvimaa

totta tosiaan, nythän ollaan jopa sitä mieltä että koko haravoiminen on ihan turhaa! Mä en ajattele ihan niinkään, tai ainakin meillä epäilisin sen olevan nurmikon tuho. Meillä on siis tosi tiuhaan istutettuna kymmenen omenapuuta ja paljon marjapensaita. Lehtiä putoaa syksyllä ihan hirveästi! Oon ottanut sellaisen taktiikan, että haravoin syksyllä ja mitä sen jälkeen putoaa, saa maatua nurmikkoon ja kasvien alle. Kukkapenkkejä en juuri haravoi tai siivoa. Ja jonnekin ne edellisvuoden lehdet aina häviävät, kun uusi kasvukausi starttaa :)

bbbb (Ei varmistettu)

Laiskimus kun olen, en viitsi kaivaa vanhoista postauksista.. Miten teit tuon hyötypuutarhasi käytännössä? Kaivoitko maata pois, mitä laitoit kivien alle, miten toimii? Mietinnässä samantyyppinen ratkaisu.. :)

Poletti (Ei varmistettu)

Pakko sanoa, että olen ilmeisesti ollut aikaani edellä (Suomessa), koska olen aina keväisin "mullittanut" kukkapenkit. Siisteys on plussaa, mutta pääsääntöisesti ajatuksenani on ollut, että uusi multa tuo lisää ravinteita ja parantaa olemassa olevaa maata. Ja jotenkin se multa vain häviää jonnekin...?

Niin ja lehtien muodostama humus on hyvä! :)

Taina L.

Hahaa, tein siis tänään vahingossa aivan oikein, vaikka ajattelin vaan meneväni sieltä mistä aita on matalin =)

Luumutar

Kiitos kovasti näistä kaikista vinkeistä. Ja kiitos inspiraatiosta istutusaltaisiin. Tänän kesänä olisi tarkoitus pistää pihaa aivan kunnolla uusiksi ja vähän samantapaista hyötypuutarhaa olisi suunnitteilla. Ja kun en todellakaan ole koskaan mikään hortonomi ollut, niin kaikki ideat ja vinkit on enemmän kuin tarpeen. :)

Kommentoi