Omia siivousjuttuja

Minulta on kysytty siivouspostausta. Kirjoittelen tätä nyt aikalailla äidin näkökulmasta, koska en muista aikaa ennen lapsia. Mitäs ihmettä me tehtiin ennen lapsia? Ei mitään muistikuvaa!

Listasin muutamia siisteysjuttuja joista yritän pitää kiinni. Joskus vähän huonommalla menestyksellä ja joskus taas onnistun.

P1112429.JPG

En todellakaan ole mikään maisteri siisteydessä ja yleensä alkuviikosta meillä on sekaista, mutta mitä pidemmälle viikkoa mennään sitä paremmassa kunnossa koti on. Minun mies osallistuu omalta osaltaan aika paljonkin kotitöihin. Itse en esimerkiksi pese säännöllisesti pyykkiä, vaan mies hoitaa ne – lucky me! Lisäksi tyttöni (2-vuotta) on ottanut elämäntehtäväkseen vaatteiden keräämisen pyykkikoriin. Hommat ovat siis aika hyvin hoidossa. Minä pesen lähinnä omat silkkipaidat ja hoidan viikkaamiset. Kerran kuussa järjestelen vaatekaappini, olen ihan onneton pitämään sitä järjestyksessä.

P1018902.JPG

Kahden pienen lapsen äitinä olen yrittänyt sisäistää sen ettei kaikkea tarvitse tehdä kerralla, vaikka se on minulle vieläkin vaikeaa. Järjestystä ja siivousta kannattaa ylläpitää päivittäin pienillä teoilla. Avainsana onkin pienissä päivittäisissä projekteissa. Sisäistä:

kuva-3.JPG

Rutiinit ovat tärkeitä kokonaisuuden kannalta ja näistä rutiineista kannattaa pitää kiinni. Laita tavarat aina samaan paikkaan sisälle tullessasi. Laitan kengät samantien kaappiin tai ainakin siistiin riviin ja imuroin heti hiekat. Se hoituu nopeasti samalla, kun lapset riisuvat ulkovaatteita päältään ja muutenkin risteilevät eteisessä.

P8297579.JPG

Keskiviikkoisin pesen kylpyhuoneen – lattiat ja seinät samalla kun käyn suihkussa. Torstaina yritän olla reipas ja järjestelen kodin viikonloppua varten. Me imuroidaan molemmat ihan päivittäin, imurointi lienee yksi lempiharrastuksistani! 🙂

P1019195.JPG

Roskat vien heti roskiin ja nappaan mainoslehtiset samalla mukaani. Roskat vietyäni lakaisen samalla ulko-oven edustan hiekasta ja tsekkaan ulkokukat.

Yritän olla enemmän tai vähemmän tehokas ja tehdä päivittäin jotain. Sammutan telkkarin, jos sitä ei katsota (tämähän ei ole kaikille ihan itsestäänselvyys). Television ollessa päällä siihen helposti jumittuu ja ne muut hommat jää monesti tekemättä. Sama juttu tietokoneen kanssa – yritän tehdä ne pakolliset hommat, enkä unohdu Pinterestiin tai blogeihin… tätä hommaa kun voi tehdä automatkoilla, kahviloissa ja niin edelleen – odotellessa.  

P1112421.JPG

Toisinaan minulla menee totaalisesti hermot siivoamiseen, lapsiperheessä se kun on ihan päivittäistä. Edellisenä iltana olen ehkä siivoillut hikihatussa ja seuraavana päivänä on kaikki taas mullin mallin, kääk! Sama rumba jatkuu. Ajatukset selkenee ja kirkastuu kuitenkin siistissä kodissa – sotku ahdistaa ja mistään ei tule mitään. Siisti koti on minulle todella tärkeä, vaikka olenkin huithapeli monessa muussa asiassa. Sukat eriparia, hajamielisyys, epäloogisuus, haaveilu – that´s me.

Nyt teidän kaikki siivousvinkit ja niksit kehiin. Miten teillä hoituu arkisiivous?

 

/so many words about the cleaning...

 

Kommentit (37)
  1. En asuisi kenenkään toisen terveen aikuisen kanssa, joka ei tekisi omaa osuuttaan kotitöistä. Siitähän kasvaisi ajan mittaan katkeruus, koska molemmat kuitenkin syövät, sotkevat ja käyttävät kämppää. Ilman keskustelua syntyy helposti rooleja, toinen on muka niin paljon siistimpi ja osaavampi, että suorastaan nauttii siivouksesta, ja häneltä se käy niin kätevästi. Se siistimpi itse taas ajattelee, että olisi ihanaa jos siivous olisi itsestäänselvyys toisellekin.

    No hei, kaiken voi oppia. Kun näkee ettei itsestäänselvyys toimi, niin sitten neuvotellaan. Jos hyvin käy niin molemmat pääsevät valkkaamaan suosikkihommansa, tai sitten vuorotellaan. Sukupuolien kanssa kotitöiden jaolla ei ole mitään tekemistä. Paitsi jos pienet pojat ja tytöt sukupolvi toisensa jälkeen näkevät, että äiti on kotiorja, mitä he oppivat?

    terv. ihanan kaupassakäyvän kokkaavan pyykkäävän silittävän miehen tytär, ja nykyään samanlaisen vaimo

  2. Uskollinen blogisi lukija, mutta koskaan en mitään kommentoi. Nyt vaan jäi mielenpäälle tämä siivouspostaus (itsekin innokas siivoaja) ja ajattelin jakaa meillä hyväksi todetun vinkin 🙂 Eli JOKA kerta kun käydään suihkussa, kylppäri kuivataan lastalla ja sen jälkeen hanat, seinät ja lattia vielä pyyhitään mikrokuituliinalla kuivaksi. Alkuun tuntuu työläältä, mutta 3.5 vuotta ollut jo tapana ja rutiinilla hoituu. Ei tule kalkkitahroja eikä pesuhuonetta pestä meillä kuin kahdesti vuodessa samalla kertaa saunan kanssa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *