Pihamaa

Terveiset tontilta. Perustuksia tehdään juuri nyt ja homma alkaa oikeasti nyt näyttämään todelta. En voi ihan vieläkään uskoa, että minulla on pian oma talo! 

Vanhan kotini piha oli yli 2000 neliötä ja sen laajuus teki sen, ettei ihan jokaista kulmaa voinut pitää ihan tip top kunnossa vaan viidakon kanssa piti oppia elämään. No nyt sitten tulevan kotini piha on puolet tuosta ja se on toistaiseksi kuin tyhjä taulu, pihalla seisoo käytännössä vain muutama omenapuu, luumupuu, kirsikka- ja päärynäpuu.

Juuri nyt kiinnostaa melko särmätty pihamaa ja paljon inspistä löysin näistä kuvista:

10.9277283a.jpg

Soraa ja kasveja, erityisesti talon läheisyyteen. Muutenkin skarpit istutukset.

14.00920016.jpg

Jonkinlainen vesielementti. Veden liplatus on niin rauhoittavaa.

10.8572016a.jpg

Vaaleaa betonia. Puhtaita ja yksinkertaisia muotoja kaikessa karuudessaan, mutta tyylikästä. Suurin himotus on isot betoniset laatat.

10.5372670a.jpg

Yhtenä kysymysmerkkinä on se, että miten saisi nopeasti mahdollisimman tiheän ja korkean aidan yhdelle sivulle tonttia? Pensas-tai kuusiaita? Tai minkä vaan aidan, joka antaisi vähän yksityisyyttä aavalle alueella. Ideoita tai suosituksia?

Kuvat: All Over Press

 

Kommentit (10)
 1. Minusta uusissa taloissa tärkeintä on, että piha valmistuisi suht koht samaan aikaa kuin talokin. Hämmästyttää useasti uudet talot ja pihat saattavat olla pitkään kuin kaatopaikat, talokin näyttää surulliselle vaikka kuinka komea olisi.

  1. Kyse on luultavasti resurssienpuutteesta: aika, raha päällimäisinä.
   Olen kanssasi samaa mieltä tästä.

   1. Minäkin olen samaa mieltä. On vaan fakta, että rakentamisessa budjetti melkein aina ylittyy, kaikenlaista yllättävää tulee vastaan ja pihaan budjetoitu raha ei välttämättä riitäkään. Onneksi oma pihani on sen verran pieni, ettei sen saamisessa kuntoon pitäisi mennä ihan tuhottomasti aikaa.

 2. Tuija-aita on varmaan edullisin ja pidemmän päälle helpoin ratkaisu. Kuusi on toki hienompi, mutta varmaan aika työläs leikkauksineen ja suurina taimina kallis ja pieninä hidaskasvuinen. Lehtipensaat eivät varsinkaan vähälumisina talvina anna näkösuojaa ja lauta-aita on kallis ja työläs. Meillä on etupihan näkösuojana kolme serbiankuusta, kolme smaragdituijaa ja kolme alppiruusua, mutta tällainen vapaampi istutus ei ehkä ole mieleesi, itse tykkään siitä kovasti. Olisi kiva nähdä tontistasi kuvia.

  1. Tulin samaa ehdottamaan. Hyvin hoidetusta tuija-aidasta saa leikkaamalla myös hyvinkin skarpin. Se myös antaa talvellakin hyvin suojaa.

   1. Kivoja ideoita! Itse laitettiin juurikin viime vuonna tuollaiset isot betonilaatat, kun uusittiin puutarha uima-altaan asentamisen takia. Thujasta mulla on yli 10 vuoden kokemus, tosin täältä Sveitsistä missä asumme. En tiedä onko Suomessa samoja ongelmia, mutta se on kuivuudelle tosi herkkä ja mun puutarhuri sanoi(joka siis käy vaan 2x vuodessa tekemässä kevät ja syystyöt 😉 ) , että kuiva periodi voi olla useammankin vuoden takaa ja sitten se vaan kerran alkaa ruskettumaan ja silloin ei siis auta mikään. Meillä on tontilla yksi reuna(40m!) vaan thujaa ja ollaan nyt pikkuhiljaa vaihtamassa aitaa kuolleiden tilalle marjakuusiaidaksi. Marjakuusi vaatii leikkauksen/siistimisen kerran vuodessa ja sitä om täällä myös thujan lisäksi paljon, Ja se on siis kestävämpää kuivuuden suhteen. En todellakaan tiedä sopiiko se pohjolan leveysasteille, mutta luultavasti jos thujakin:)

    1. Olispa ihanaa, että vähän usemapi kasvi/puu menestyisi myös näillä leveysasteilla.

     Laitan marjakuusen korvan taakse. 😀

    2. Meillä oli vanhan kodin pihassa (Etelä-Suomessa) brabant-tuija-aitaa ja marjakuusiaitaa. Kannatan ehdottomasti brabanttia. Siitä saa muotoiltua juuri sellaisen aidan kuin haluaa ja kasvaa tiheäksi kun vaan istuttaa alle 40cm välein niitä. Marjakuusi-aita taas oli harvaa ja kasvoi paljon hitaammin.

     https://sivustot.kaleva.fi/kaikkikotona/2017/06/01/tuija-nopea-edullinen-vaihtoehto-pensasaidaksi/

     Tässä Kalevan linkissä mielestäni hieno aita, nimittäin siihen että ajaa todella asiansa (näkö)suojana.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *