Puutarhamietteitä ja suunnittelua

Coco Sweet Dreams

Viime vuonna tuskailin meidän pihan kanssa, halusin poistaa entisen asukkaan huolella tekemät tuuheat perennat ja luoda minimalistisen japanilaisen puutarhan, auts. Auta armias, onneksi en lähtenyt karsimaan yhtään mitään vaan odotin ensi vuoteen. Nyt rakastan aaltoilevia ja vehreitä kukkapenkkejä, jotka hallitusti reunustavat pihan reunoja, pihan keskikosa on jätetty nurmikolle, joten piha on kuitenkin selkeä. Entisellä asukkaalla jäi takimmainen perenna vielä vaiheeseen ja sitä ajattelin lähteä itse rakentamaan.

Olin pitkään hukassa ja kummissani, kun en oikein tiennyt mitä haluan ja mistä minä oikeasti pidän, kunnes törmäsin Suvi Sur Le Vif, blogin kautta hurmaaviin Sarah Pricen luomiin puutarhoihin. Tämä tyyli miellyttää ja sopii meidän tämän hetkiseen puutarhaan täydellisesti ja lähdin ottamaan vähän selvää mitä kaikkea Sarahin tyylisiin puutarhoihin kuuluu.

Kerroksellisuus on kaiken a ja o. Pitkään kukkivat ja sirot kasvit oikealla tavalla ryhmitelyinä. Tässä muutama esimerkki:

1.kerros. Kevätesikko ja munkkineilikka lännenkylmäkukan kanssa.

2. kerros. Punaluppio Sanguisorba officinalis,  <-- todella kaunis! Etelänrantakukka Lythrum virgatum. Mustakaunokki Centaurea nigra ja Kuusamakasveista Purtojuuri Succisa pratensis

3. kerros. Korkeat kasvit, kuten Jättiverbena Verbena bonariensis . Koristeheiniä, esimerkiksi Siniheinää Molinia caerulea

Itse ajattelin metsästää ensisijaisesti elefanttiheinää, jättiverbenaa, punaluppiota, neilikkaa ja kurjenmiekkaa. Teen oman suunnitelman kuinka kerrostan kasvit ja tarkistan vielä myyjältä sopivatko kyseisest kasvit happamalle maalle, niinkuin meillä. Kuvissa näyttää olevan myös paljon ihan kedonkukkia, täytyy pitää silmät auki täällä maalla. Eiköhän se siitä ala hahmottumaan.

Näitä kuvia voisin katsoa vaikka kuinka kauan, ovat kuin unesta. Maalauksenomaisia taideteoksia. Ei minulla mitenkään suuret odotukset ole oman pihani suhteen.

Kaikki kuvat Sarah Price Landscapes

Kommentit

anjahelena (Ei varmistettu)

Turussa kesiä viettäneenä muistan aina, kuinka ihmettelin, että Ruissalossa kasvaa villinä Ruoholaukkaa. Ei meillä Hämeessä sitä ollut kuin kukkapenkissä ja kasvimaalla. Eikö se sopisi sun pihaan? ansku

Coco
Coco Sweet Dreams

Hyvin voisi sopia, täytyy pitää silmät auki, jos ruoholaukka tulee vastaan. Mä olen niin huono kukkien nimissä, taas opin uuden. <3

retromoderni (Ei varmistettu)

Tuommonen tyyli viehättää myös minua. Vaikka en tuosta pihan laitosta mitään tajuakkaan. Pihamme etuosan iso kukka-allas puskee kaikennäköistä, heitin sinne joukkoon ihan niittykukkaakin, katotaan miltä se alkaa näyttämään kun kasvavat, jos kasvavat. Tulisko ihan sattumalta haluttua ja haettua tyyliä :D

Vielä tulee ainakin pari isompaa allasta allasta pihaan ja terassia tulee kiertämään ihan simppeli heinäallas.

Nuo kuvat ovat kyllä upeita.

Coco
Coco Sweet Dreams

En minäkään mitään tajuu, mut oppi ikä kaikki. Mä oivalsin yksi päivä, että ei niiden kerrosten (joista tektissä mainitsin) tarvitse edetä ihan rivittäin, vaan sitä kerroksellisuutta voi luoda vaikka aaltomaisesti ja vähän epäsymmetrisesti...

Lotta Hki (Ei varmistettu)

Kauniita kuvia. Toivottavasti suunnitelmasi onnistuu!

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos, eiköhän se pikkuhiljaa hahmotu. Tälläinen projekti varmaan vie vähän aikaa...

Hemma i Helsingfors/Rachel (Ei varmistettu)

Onpa upeita kuvia. Teillä tulee varmasti hirmu kaunis piha, kun nyt jo näyttää hyvältä :)

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos, noi Sarahin suunnittelemat puutarhat ovat kyllä vailla vertaansa. <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvä, Coco! Minäkin olen iloinen, ettet päätynyt japanilaiseen minimalismiin. Muuten en olisi ehkä tästä englantilaisesta suunnittelijasta kuullutkaan ;) Täytyypä perehtyä hänen töihinsä tarkemmin. Jotkut noista puutarhoista näyttävät hieman liian boheemeilta minun makuuni, mutta muutamat ovat todella upeita. Japanilaiset puutarhatkin ovat kauniita, mutta jo aika nähtyjä, eivätkä ne ole niin helppohoitoisia kuin monet luulevat. Kokemuksesta voin sanoa, että kivipihan kitkeminen on huomattavasti ikävämpää kuin esim. nurmikon leikkuu tai perennapenkin hoito.
Tuossa ylhäällä vinkattiin jo ruoholaukasta, laukat ylipäätään voisivat sopia suunnittelemiesi perennojen kanssa (esim. ukkolaukka on näyttävä ilmestys). Myös mirrinminttu ja loistosalvia voisivat sopia tuohon tyyliin.

Coco
Coco Sweet Dreams

Mäkin olen iloinen, olisi ollut ihan hullun hommaa lähteä rikkomaan entisen asukkaan perennoja. Kyllä noi vanhemmat tietää, kun monesti sanovat, että malta nyt ainakin vuosi sen puutarhan kanssa jne...

Kiitos paljon noista vinkeistä, googletin jo ja ovat ihan täydellisiä vaihtoehtoja meille. <3

anukaro (Ei varmistettu)

Heips! Olen seurannut blogiasi pari vuotta, ja naureskellut usein miten samanlainen elämäntilanne meillä on - muutimme samoihin aikoihin, me jopa katselimme netistä tuota teidänkin kodin myynti-ilmoa, sitten meinasimme muuttaa melkein naapuriin, mutta päädyimme sitten Turusta katsottuna ihan toiseen suuntaan. Pidän monista samanlaisista asioista sisustuksessa (no, tuskin muuten niin tarkkaan seuraisinkaan blogiasi...), ja meidän lapsetkin on lähes samanikäisiä. Mutta että tässä puutarha-asiassakin niin samanlaiset ajatukset! :D Viime vuonna olin vielä ihan varma että korostan askeettista kivipihaamme yksinkertaisilla heinillä ja järjestyksessä olevilla kivikkokasveilla. Nyt haluan kuitenkin paljon rehevämpää ja rennompaa pihaa. Keväällä istutettiin hyötykasveja viljelylaatikoihin ja nyt olen viimeiset pari-kolme viikkoa päivittäin ihaillut näitä Sarah Pricen luomuksia ja miettinyt miten vastaavia pääsisi toteuttamaan itsellä. Kiitos inspiroivasta blogistasi, ihania hetkiä puutarhan parissa ja aurinkoista kesää!

Coco
Coco Sweet Dreams

Voi ihana! Meidän pitäis selkeesti tavata, on aina inspiroivaa nähdä ihminen joka omaa saman tyylin ja saada kohtalotoveri samanlaisen elämäntilaanteen kanssa. <3 Meilläkin istutuslaatikot laitettu, ne on vaan pahasti vaiheessa ja tänä vuonna täytyy istuttaa valmiita taimia.

Aurinkoista kesää!

anukaro (Ei varmistettu)

Hih, niin varmaan pitäis tavata. Itse asiassa on varmaan enemmän ihme ettei olla koskaan tavattu, ei tää Turku city niin kauhean suuri ole... Jos joskus bongaan sut kaupungilla niin tuun nykäisemään hihasta! Tosin me molemmat taidetaan nykyään hengailla enemmän landella. :)

Coco
Coco Sweet Dreams

Tuu ehdottomasti moikkaamaan! Ehkä me joku kesäilta törmätään. Nyt muuten kun asutaan landella, niin noi kaupunkireissut on ihanan ihmeellisiä, ennen se oli niin arkipäiväistä. <3

Outi K (Ei varmistettu)

Hei Coco!
Teepä googlen kuvahaku nimellä "Piet Oudolf" ja löydät maailman innovatiivisimman puutarhadesignerin upeita töitä, mielestäni hänen tyylinsä on aivan huikea ja ihan omaa luokkaansa. Pidän kyllä Pricenkin jäljestä, joka on hyvin samantyylinen kuin Oudolfilla. Sain juuri Amazon.com:sta Oudolfin&amp;Kingsburyn kirjan Planting A New Perspective lomalukemiseksi. Kirjassa on upea kuvitus ja yksityiskohtaista kuvausta puutarhasuunnittelun saloista. Minun unelmapuutarhani on runsas modernilla otteella!

Coco
Coco Sweet Dreams

Vautsi, niin kauniita ja tosiaan hyvin samantyylisiä kuin Sarahin. Mun täytyy kans ehdottomasti tutustua kaikkiin puutarha-aiheisiin kirjoihin.

Mun unelma on sama. :)

Outi K (Ei varmistettu)

Omaan oudolf-henkiseen kukka-altaaseeni tulee loistosalviaa, kurjenmiekkoja, mirrinminttua, iisoppia, virginiantädykettä, laukkoja...

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos vielä näistä vinkeistä, mä olen tosi huono noissa kukkien nimissä. Toistaiseksi!

AIAK (Ei varmistettu)

Heippa,
Empä taida olla aiemmin edes kommentoinut, mutta nyt tuli mieleen oikeat sanat. Olen miettinyt, että miksi blogiasi on niin kiva seurata vaikka tyylimme ovatkin toisaalta kovin erilaiset ja toisaalta samanlaiset. Blogissasi on todella mahtava fiilis! Positiivinen, sopivan itsevarma ja yhtenäinen.

Tämä blogi on säästynyt monen muun vallanneesta ylettömästä kaupallisuudesta. Lukiessa välittyy tunne, että todella teet tätä itsellesi ja omien näkemystesi pohjalta, mikä on mahtavaa. Luen blogeja siksi, että henkilö tai aihe on kiinnostava, en siksi, että lukijoita pyritään jatkuvasti miellyttämään.

Kiitos siis mahtavan inspiroivasta sisällöstä, se on hyvä juuri tällaisenaan!

Coco
Coco Sweet Dreams

No Heippa! Olipas ihanasti sanottu, olet todella kultainen. Tälläinen palaute innostaa kovin bloggaamaan ja yritän tosiaan pitää sen oman tyylini - monesti näkee paljon kaikkea kivaa, mutta täytyy aina muistuttaa itseään, että mikä on se oma juttu - ettei lähde ihan joka "hömpötykseen" mukaan.

Tuhannet kiitokset, et tiedäkkään miten hyvä mieli tuli. <3

Kasvipoliisi (Ei varmistettu)

Hei! Tiesithän, että perenna on ruohovartinen monivuotinen kasvi, ei mikään istutus, jonka voi "tehdä" tai "rikkoa". Siis koristekasvi. Perennapenkin tai -istutuksen voi kyllä tehdä:)

Coco
Coco Sweet Dreams

Hih ja hei!

Mä olin ymmärtänyt sen niin, että perennaksi sanotaan sellaista kukkapenkkiä, jossa on monivuotisia kukkia. Eli se on siis perennapenkki. Ja perenna on monivuotinen kasvi. Oukkidoukki, nyt olen vähän enemmän selvillä. Mä itseasiassa luulin ihan aluksi että perenna on vaan joku yksittäinen kukkanen, josta kaikki vauhkoo. ;)

Kukkapoliisi (Ei varmistettu)

Hih, ihana:D

hurahtanut (Ei varmistettu)

Huh, onneksi joku kävi selventämässä perenna -sanan merkityksen. Tällaisen puutarhaharrastajan oli hieman huvittavaa lukea tekstiä :D Mutta tekemällä oppii ja termit kyllä tulevat aikaa myöten tutuiksi :)

Coco
Coco Sweet Dreams

Heh, sanos muuta! ;)

Kommentoi