Puutarhamietteitä ja suunnittelua

Viime vuonna tuskailin meidän pihan kanssa, halusin poistaa entisen asukkaan huolella tekemät tuuheat perennat ja luoda minimalistisen japanilaisen puutarhan, auts. Auta armias, onneksi en lähtenyt karsimaan yhtään mitään vaan odotin ensi vuoteen. Nyt rakastan aaltoilevia ja vehreitä kukkapenkkejä, jotka hallitusti reunustavat pihan reunoja, pihan keskikosa on jätetty nurmikolle, joten piha on kuitenkin selkeä. Entisellä asukkaalla jäi takimmainen perenna vielä vaiheeseen ja sitä ajattelin lähteä itse rakentamaan.

OGBG-05_IMG_4376-2_CROP.jpg

OGA-08_IMG_7336.jpg

OGE-01_IMG_4808.jpg

OGE-04_IMG_4825.jpg

OGE-07_IMG_7138.jpg

OGNA-01_IMG_4684.jpg

OGNA-06_IMG_7293-2.jpg

OGSH-09_IMG_7426_CROP.jpg

RHSC2007-Chelsea07_4.jpg

RHSC2012-08_GB12-D4-8.jpg

Garsington_01.jpg

Olin pitkään hukassa ja kummissani, kun en oikein tiennyt mitä haluan ja mistä minä oikeasti pidän, kunnes törmäsin Suvi Sur Le Vif, blogin kautta hurmaaviin Sarah Pricen luomiin puutarhoihin. Tämä tyyli miellyttää ja sopii meidän tämän hetkiseen puutarhaan täydellisesti ja lähdin ottamaan vähän selvää mitä kaikkea Sarahin tyylisiin puutarhoihin kuuluu.

Kerroksellisuus on kaiken a ja o. Pitkään kukkivat ja sirot kasvit oikealla tavalla ryhmitelyinä. Tässä muutama esimerkki:

1.kerros. Kevätesikko ja munkkineilikka lännenkylmäkukan kanssa.

Garsington_05.jpg

OGA-01_IMG_6489.jpg

OGA-03_IMG_4892_CROP.jpg

2. kerros. Punaluppio Sanguisorba officinalis,  <– todella kaunis! Etelänrantakukka Lythrum virgatum. Mustakaunokki Centaurea nigra ja Kuusamakasveista Purtojuuri Succisa pratensis

3. kerros. Korkeat kasvit, kuten Jättiverbena Verbena bonariensis . Koristeheiniä, esimerkiksi Siniheinää Molinia caerulea

RHSC2008-04_IMG_1593crop.jpg

Itse ajattelin metsästää ensisijaisesti elefanttiheinää, jättiverbenaa, punaluppiota, neilikkaa ja kurjenmiekkaa. Teen oman suunnitelman kuinka kerrostan kasvit ja tarkistan vielä myyjältä sopivatko kyseisest kasvit happamalle maalle, niinkuin meillä. Kuvissa näyttää olevan myös paljon ihan kedonkukkia, täytyy pitää silmät auki täällä maalla. Eiköhän se siitä ala hahmottumaan.

Näitä kuvia voisin katsoa vaikka kuinka kauan, ovat kuin unesta. Maalauksenomaisia taideteoksia. Ei minulla mitenkään suuret odotukset ole oman pihani suhteen.

Kaikki kuvat Sarah Price Landscapes

Kommentit (25)
 1. Kasvipoliisi
  31.5.2013, 18:02

  Hei! Tiesithän, että perenna on ruohovartinen monivuotinen kasvi, ei mikään istutus, jonka voi ”tehdä” tai ”rikkoa”. Siis koristekasvi. Perennapenkin tai -istutuksen voi kyllä tehdä:)

  1. Hih ja hei!

   Mä olin ymmärtänyt sen niin, että perennaksi sanotaan sellaista kukkapenkkiä, jossa on monivuotisia kukkia. Eli se on siis perennapenkki. Ja perenna on monivuotinen kasvi. Oukkidoukki, nyt olen vähän enemmän selvillä. Mä itseasiassa luulin ihan aluksi että perenna on vaan joku yksittäinen kukkanen, josta kaikki vauhkoo. 😉

   1. Kukkapoliisi
    1.6.2013, 15:42

    Hih, ihana:D

  2. Huh, onneksi joku kävi selventämässä perenna -sanan merkityksen. Tällaisen puutarhaharrastajan oli hieman huvittavaa lukea tekstiä 😀 Mutta tekemällä oppii ja termit kyllä tulevat aikaa myöten tutuiksi 🙂

   1. Heh, sanos muuta! 😉

 2. Heippa,
  Empä taida olla aiemmin edes kommentoinut, mutta nyt tuli mieleen oikeat sanat. Olen miettinyt, että miksi blogiasi on niin kiva seurata vaikka tyylimme ovatkin toisaalta kovin erilaiset ja toisaalta samanlaiset. Blogissasi on todella mahtava fiilis! Positiivinen, sopivan itsevarma ja yhtenäinen.

  Tämä blogi on säästynyt monen muun vallanneesta ylettömästä kaupallisuudesta. Lukiessa välittyy tunne, että todella teet tätä itsellesi ja omien näkemystesi pohjalta, mikä on mahtavaa. Luen blogeja siksi, että henkilö tai aihe on kiinnostava, en siksi, että lukijoita pyritään jatkuvasti miellyttämään.

  Kiitos siis mahtavan inspiroivasta sisällöstä, se on hyvä juuri tällaisenaan!

  1. No Heippa! Olipas ihanasti sanottu, olet todella kultainen. Tälläinen palaute innostaa kovin bloggaamaan ja yritän tosiaan pitää sen oman tyylini – monesti näkee paljon kaikkea kivaa, mutta täytyy aina muistuttaa itseään, että mikä on se oma juttu – ettei lähde ihan joka ”hömpötykseen” mukaan.

   Tuhannet kiitokset, et tiedäkkään miten hyvä mieli tuli. <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *