Taloni onnistuneimmat ja ei niin onnistuneet ratkaisut

Talonrakentaminen on iso juttu, vaikkakin minulle se oli aika luonnollinen steppi, koska olen haaveillut omasta talosta ihan pienestä tytöstä asti ja opiskellutkin alaa. Oli myös sattuman kauppaa, että löysin ystäväni vinkistä juuri tämän tontin, joka on lähellä lasten koulua, isovanhempia ja lasten isää.

Luonani kävi juuri talotoimittajan edustaja ja käytiin läpi korjattavia pieniä kohtia, mitä rakentamisen jälkeen on tullut ilmi. Lähinnä listojen korjailua, silikonisaumojen fiksaamista ja korjausmaalaamista havaittiin. Hän kysyi myös samalla mitä olisin tehnyt talossa toisin ja siitä tämä idea tähän postaukseenkin tuli.

Taloni on juuri sopivan kokoinen meidän perheelle. Jokaiselle on oma huoneensa ja pidän siitä, että talon toisessa päässä majailevat lapset ja minun makuuhuone on toisella puolen. Iso olohuone ja keittiö keskellä tekee talosta avaran ja viime kesänä rakennettu terassi tekee siitä vieläkin suuremman oloisen vaikka neliöitä on sata.

Kylpyhuoneen halusin ihanaksi spa-tilaksi, sitä se onkin mutta minusta tuntuu, että se on todella valtava. Se ei tietenkään haittaa mutta tilaan olisi voinut hyvin rakentaa vielä keskelle komeron. Säilytystilaa ei ole koskaan liikaa.

Miinukset:

 • Liian iso kylpyhuone. Yksi vaatehuone, lisää säilytystilaa.
 • Lupapiirustuksiin olisi voinut piirtää myös autokatoksen tai tallin. Nyt jälkikäteen autokatoksen sijoittaminen tontille on vähän haastavaa, koska se vaatii paloseinän rakennuksen siihen kohtaan eikä katos saa myöskään olla liian lähellä tontin rajaa.
 • Makuuhuoneen pimennysverhot sävyltään vähän liian kylmät.
 • Olen pohtinut, että olisiko väliovi eteiseen ollut sittenkin hyvä ratkaisu, jotta kylmää ei pääse niin paljon sisälle. Toisaalta pidän avaruudesta jonka väliovettomuus tarjoaa. Tätä ehkä kuitenkin miettisin, jos rakentaisin uudestaan. Kengille haluan vielä rakentaa jonkin kiinteän ja kauniin ratkaisun.

 • Ulko-ovi aukeaa väärään suuntaan vaikka ajattelin sitä ostaessa, että parempi noin. Mutta käytännössä olisi ollut parempi, että se aukeaa eri suuntaan. Tarkoitan, että se aukeaa nyt siis vasemmalle ja vieraat joutuu ikään kuin väistämään. Oikealle aukeava ovi olisi ollut kätevämpi.

 • Terassin ovi ja ulko-ovi olisi ollut hyvä sarjoittaa jo heti yhteen sopiviksi. Ei tarvisi säätää eri avaimien kanssa. Se toki hoituu myöhemminkin.
 • Pistorasioita olisin voinut sijoittaa erityisesti olohuoneeseen enemmän. Ajattelin, että ne rumentaa tilaa ja vähän säästelin niissä suunnitteluvaiheessa. Ei olisi kannattanut.

 • Valaistusta olisin voinut miettiä ihan ammattilaisen kanssa. Nyt esimerkiksi keittiönpöydän valaisinpiste on väärässä kohtaa ja valaisimen sijoittamissa pitää vähän kikkailla sähkömiehen kanssa, kun vaan löydän sen minua puhuttelevan valaisimen ensin. Kun ammattilainen piirtää kalusteet mittasuhteessa tilaan on myös sähköpisteiden kohdat helpommin suunniteltavissa.

Plussat:

 • Epäsuora valo molemmissa kylppäreissä on onnistunut. Aina en kestä kirkasta valoa ja on ihanaa, kun voi laittaa vain sen epäsuoraa tuovan valon päälle.
 • Sisustuksellisesti olen tyytyväinen kalusteiden mittasuhteisiin ja valintoihin. Alkuun ajattelin olla ilman verhoja mutta sitten keksin, että vaaleat verhot antavat näkösuojaa ja pehmentävät tunnelmaa. Olen todella tyytyväinen verhoihin niin olohuoneessa kuin makuuhuoneessa. Kattoon kiinnitettävät verhokiskot ovat olleet nappi valinta ja verhot liukuvat helposti. Makuuhuoneen pimennysverhot ovat ehkä hitusen liian kylmät mutta pimentävät huoneen, se on hyvä.

 • Talo sijoittui tontille hyvin ja huoneet ovat juuri täydellisesti ilmansuuntien ja auringon nousun sekä laskun mukaan. Aamulla aurinko nousee makuuhuoneeseeni ja laskee kauniisti olohuoneen ikkunoihin värjäten taivaanrannan eri sävyin.

 • Minulla ei ole jäätävää määrää tavaraa, siitä kiitos muutaman muuton. Eli kannattaa käydä omaisuutta harkiten läpi. Mitä oikeasti tarvitsee ja mikä on turhaa. Mitä voi tarpeen tullen lainata tai vuokrata, kaikkea ei tarvitse omistaa.
 • Iso plussa on talon tunnelma! Se ei ole yhtään kolkko tai uuden karhea huonolla tavalla. Olen saanut tänne kauniita sisustuksellisia kokonaisuuksia ja yksityiskohtia.

 • Sisustusjutuista vielä, niin suosikkini täällä on terassille tekemäni matala pöytä. Sohva, jota ihastelen päivittäin. Keittiön pöytä on myös kustomoitu, jalat ovat Magiksen Officina -sarjaa ja marmoritaso vaihtui pidempään laminaattitasoon. Taso on Ikean löytynurkkauksesta ja se on oikeasti keittiöntaso. Se pinnoitettiin betonitasoitteella ja mattapinta on kauniin eläväinen. Pidän myös paljon keittiön tuoleista, joista kolme on Hayn Edge -tuoleja. Ehkä toiselle puolen voisin laittaa pitkän penkin.

 • Makuuhuoneen sängynpääty on myös itseni rakentama ja maalaama, siitä pidän paljon.
 • Vaikka kylpyhuone on ehkä turhankin valtava mutta onhan se myös ihanan luksus. Laatat ovat ajattomat ja Duratin kalusteet sopivat täydellisesti niiden kanssa. Meinasin ostaa alkuun mustan altaan ja kylpyammeen mutta onneksi päädyin harmaisiin. Mustavalkoinen olisi ollut vähän liian raju ja tylsäkin.

 • Pidän myös paljon talotoimitukseen sisältyneistä Gustafsbergin ja Grohen hanoista. Täydellisen klassiset, joihin ei kyllästy. Säästin muun muassa näissä, kun en valinnut mitään kovin arvokasta. Monessakin asiassa oli pakko olla järkevä, jotta pysyin budjetissa ja siinä pysyinkin. Yksin projektissa en vaan voinut ottaa jokaiseen yksityiskohtaan mitään omaa valintaa ja toisaalta talotoimitukseen kuuluneet materiaalit olivat ihan hyviä ja laadukkaita.
 • Terassilaudaksi valitsin tylsästi painekyllästettyä lautaa. Juuri sitä edullisinta vihreää mutta tiedättekös, se on ollut ihan paras valinta edullisuudenkin lisäksi. Se ei tikkuunnu ja on kestävä. Se myös harmaantuu kauniisti, kuten vaikkapa monta kertaa arvokkaampi lehtikuusi.

Kaikenkaikkiaan sanoisin rakentamisesta haaveileville panostamaan hyvään rakennusmestariin, joka pitää puoliasi ja jolla on kokemusta. Toimitussisältö kannattaa käydä läpi ulkopuolisen ammattilaisen kanssa mitä siihen kuuluu ja mitä ei. Maallikko ei välttämättä ymmärrä niistä kaikista kohdista hölkäsen pöläystäkään. Kannustan miettimään mihin haluaa panostaa ja missä sitten taas voi säästää. Jos jokaisen asian kohdalla valitsee vähän parempaa ei budjetissa voi mitenkään pysyä. Kannattaa myös käydä läpi hyvissä ajoin omaisuutta, mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Säilytystilat sitten sen mukaan. Talon suunnitteluvaiheessa, kun mitään konkreettista ei ole niin tilojen suuruutta tai pienuutta on vaikea ymmärtää, siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Minulle tämä koti on niin rakas, ensimmäinen ikioma koti, jonka omistan yksin ja jonka tunnelman olen saanut kotoisaksi ja meidän perheelle täydelliseksi.  Tietysti kaikkein parasta on asukkaat sen sisällä. Tunnenkin välillä oloni yksinäiseksi ja kotini liian suurelta, jos vietän täällä yksin aikaani, sillä onhan minulla täällä kaksi tyhjää huonetta joka toinen viikko.

Kunnes tulee taas seuraava viikko ja talo suorastaan pursuaa elämää, ääntä ja pölypalloja.

koti sisustus
Kommentit (20)
 1. Saako kysyä kenen talopaketti? Mikä malli on kyseessä?

  1. Designtalo oli talotoimittaja, pohjan olen suunnitellut itse – siinä on käytetty palamallistoa.

 2. Kiitos mahtavasta postauksesta! Olemme aloittamassa toisen omakotitalon rakentamista ja olen saanut paljon inspiraatiota teidän kodista. Niin kaunis ja yksinkertainen, ajaton!
  Oletko julkaissut teidän talon pohjapiirrosta missään?

  1. Ihana kuulla! Iloa ja tsemppiä rakentamiseen <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *