Juhannus, juhlapyhät ja juomakulttuuri

Iltis ja vastaavat juorulehdet ovat viimeaikoina hehkuttaneet lööpeissään miten kummallinen käsitys ulkomailla vallitsee kesäisestä perinnejuhlastamme, juhannuksesta. Luin BBC:n artikkelin aiheesta ja täytyy kyllä sanoa, että minusta teksti oli aika osuva. Totta kai se on kärjistetty, mutta useimmiten vastaavan laijtyypin artikkelit ovat. Se on tyylikeino. Lisäksi on totta, että suomalaiset juhlivat aattoina ja uskonpa varsin vahvasti tämän tavan juontuvan juuri siitä, että aattoiltana on ollut perinteisesti tapana ryypätä sen verran rankasti että itse pyhäpäivä on mennyt selvitessä tai Phil Collins -darran kourissa krapulamättöjen ja ylenpalttisen vedenlitkimisen merkeissä. Joulu, juhannus, uusivuosi, vappu – kaikkia juhlitaan Suomessa etupäässä aattoina ja itse pyhäpäivät sisältävät lähinnä päämäärätöntä oleskelua ja ns. yhdessäoloa, eli sitä että ihmiset koomaavat kotona enemmän tai vähemmän lamaantuneina.

Itse muistan tämän trendin jo lapsuudesta kaikkien muiden vastaavien juhlien, paitsi joulun, osalta. Jouluna meillä ei ole ikinä ryypätty mutta muissa juhlissa kuningas alkoholi on ollut edustamassa eduksensa. Lapsuuden juhlista muistuu erityisesti mieleen uudet vuodet ja juhannukset sun muut juhlat, joita on vietetty ystäväperheiden kera niin, että seuraavina päivinä eli niinä varsinaisina juhlapäivinä aktiivisina toimijoina ovat lähinnä lapset ja muu juomaton väki ja aikuiset ovat jääneet taustalle hengaamaan.

En väitä, että tässä kulttuurissa olisi jotain vikaa, tai että se olisi jollain tapaa edistynyt tai sivistynyt käytäntö. Lapsuudessa käytäntö toimi ja oli yksinomaan hauska, sillä oma porukkamme on ollut aina kännissäkin aika rentoa ja sellaista ettei kukaan ole vittuillut tai käynyt käsiksi ja lasten mielestä juhlapyhän rauhallinen oleskelu ja vapaus tehdä omia juttujaan ilman niskaan hengittäviä vanhempia on ollut aina enemmän kuin siisti juttu. Nykyisellään minusta on ihan hyvä että jos ihmisten on kerran pakko joskus ryypätä niin ne tekevät sen vapaiden aikaan ja harvakseltaan vaikka sitten juhlien aikaan.

Omat jussisuunnitelmani ovat suhteellisen auki vielä, sillä kaverit ovat itse kukin menossa mökeille tai johonkin keskenänsä ja itselläni ei ole oikein mihin etsiytyä. Taidan istua koneen ääressä kotona olemassa juhlistamatta kyseistä pyhää, kun ei ole oikein mihin mennä mutta minkäs teet kun kaikki muut ovat jossain. Sinällään juhannus on ihan kiva juhla.

suhteet oma-elama uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (1)
  1. pelkään kovia ääniä ja tärinää

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *