Lanttusämpylät

k2img_3386.jpg

k2img_3392.jpg

Joulun jäljiltä jääkaappiin oli jäänyt ylimääräisiä lanttuja pyörimään ja päätin kokeilla näiden lanttusämpylöiden tekemistä.

 

Ainekset (10 sämpylää)

11dl sämpyläjauhoja

1,5dl kaurahiutaleita

3dl lantturaastetta

2tl suolaa

1pss kuivahiivaa

0,5l vettä

0,5dl oliiviöljyä

1dl vehnäjauhoja leipomiseen

pinnalle kurpitsansiemeniä

Valmistus

Raasta pieni lanttu hienoksi raasteeksi.

Sekoita sämpyläjauhot, kaurahiutaleet ja suola keskenään isossa kulhossa. Lisää joukkoon lantturaaste.

Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja sekoita siihen kuivahiiva. Kaada vesi-hiivaseos jauhojen joukkoon ja lisää myös öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. 

Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla. Muotoile taikina pitkulaiseksi ja jaa se kymmeneen osaan. Pyörittele kustakin osasta oma sämpylä, laita pellille, valele vedellä ja painele kurpitsansiemeniä pintaan. 

Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuutin ajan. 

 

Sofia

Koti Ruoka ja juoma

Piparipannacotta salted caramel -kastikkeella

k2img_3357.jpg

k2img_3361.jpg

k2img_3366.jpg

Joulun paras jälkiruoka on ehdottomasti tämä täyteläinen piparipannacotta! Löysin reseptin Maku-lehdestä ja päätin heti sen nähtyäni, että tätä teen jouluna. Suolainen kinuski makean pannacotan päällä maistuu käsittämättömän ihanalta, ja puolukat ja piparimurut kruunaavat jälkkärin. 

 

Ainekset (kuudelle)

Pannacotta

2 liivatelehteä

5dl kuohukermaa

0,75dl intiaanisokeria

1 vaniljatanko

2tl piparkakkumaustetta

Salted caramel -kastike

2dl intiaanisokeria

2dl kuohukermaa

vajaa 1tl suolaa

Päälle

puolukoita

murustettua piparia

Valmistus

Pannacotta

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä.

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet. Kaada kuohukerma ja intiaanisokeri pinnoitettuun kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon vaniljatangon siemenet sekä vaniljatangot ja piparkakkumauste. Kuumenna vielä hetki sekoitellen ja nosta kattila liedeltä. Poista vaniljatangot. 

Purista liivatelehdistä vesi pois ja liota ne kuuman kerman joukkoon. Annostele kuuteen pieneen lasiin. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintäään neljä tuntia.

Salted caramel -kastike

Kaada kattilaan kerma ja intiaanisokeri ja kuumenna kihuvaksi. Sekoittele noin kymmenen minuuttia liedellä. Mausta suolalla ja anna jäähtyä. 

Annostele kastiketta jähmettyneiden pannacottien päälle. Viimeistele annokset puolukoilla ja piparimuruilla. 

 

Sofia

 

 

Koti Ruoka ja juoma