Terveellinen tomaatti-yrttipiirakka

k2img_2134.jpg

k2img_2140.jpg

k2img_2145.jpg

k2img_2155.jpg

k2img_2150.jpg

Piirakasta ei ehkä heti ensimmäisenä tule mieleen terveellinen, mutta tämä on piirakoiden terveellisyysskaalalla sieltä parhaimmasta päästä, mutta ennenkaikkea myös makuskaalalla! Tekeminen oli maailman yksinkertaisinta, ja tästä piirakasta saa helposti tehtyä myös gluteenittoman (niin kuin alkuperäisessä reseptissä se olikin) korvaamalla grahamjauhot maissijauhoilla. Resepti löytyi Maku-lehden 5/2016 numerosta, ja tämän kuva oli ihan lehden kannessa.

Ainekset

Pohja

2dl mantelijauhetta

1dl graham-/maissijauhoja

1tl leivinjauhetta

0,5tl suolaa

100g parmesaaniraastetta

1 muna

2rkl kylmää vettä

Täyte

200g maustamatonta tuorejuustoa

1 muna

1,5dl tuoreyrttejä silputtuna (käytin oreganoa ja basilikaa)

0,5tl suolaa

0,5tl mustapippuria

Tomaattikerros

400g kirsikka-/miniluumutomaatteja

oliiviöljyä

suolaa, pippuria ja luomuruokosokeria

Päälle

tuoretta basilikaa

Valmistus

Paahdetut tomaatit

Huuhtele ja halkaise tomaatit pituussuunnassa. Asettele ne leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle leikkuupinta ylöspäin. Lorauta koko satsin päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa, sokeria ja pippuria. 

Paahda tomaatteja 175-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia. Voit tehdä tämän vaiheen halutessasi jo edellisenä päivänä ja säilyttää paahdetut tomaatit jääkaapissa.

Pohja

Yhdistä pohjan kuiva-aineet kulhossa. Lisää joukkoon hieno parmesaaniraaste, muna ja kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina rasvattuun irtopohjaiseen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. 

Täyte

Sekoita kulhossa tuorejuusto, muna, revityt yrtit, suola ja pippuri. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Sommittele päälle paahdetut tomaatit. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Koristele tuoreella basilikalla ja nauti! 

 

Sofia

Koti Ruoka ja juoma

Spagettikurpitsa paahdetulla kukkakaalilla ja kookoskastikkeella

k2img_2124.jpg

k2img_2128.jpg

k2img_2118.jpg

Vihdoin kurpitsakausi on täysillä käynnissä! Olin suunnitellut tekeväni tänään sisilian pastaa, mutta kun törmäsin kaupassa spagettikurpitsaan, minun oli pakko ostaa se heti. Tämä siksi, koska minulla on ollut varastossa jo pitkään odottamassa ihanankuuloinen resepti, johon tarvitaan juuri tätä spagettikurpitsaa. Resepti löytyi ihanasta Half baked harvest -blogista, suosittelen sen tsekkaamista, aivan upeita reseptejä! Tämäkin spagettikurpitsaresepti ylitti odotukset moninkertaisesti.

Ostin kerralla kolme erilaista kurpitsaa. Aionkin tulevalla viikolla kokkailla niistä kaikkea kivaa. Tämä ruoka oli minulle ihan uudenlainen kokeilu, onneksi todella onnistunut sellainen!

Ainekset (kolmelle-neljälle)

Spagettikurpitsa & kukkakaali

1 spagettikurpitsa (ks. kuvassa kirkkaankeltainen kurpitsa)

1 pieni kukkakaali

2rkl oliiviöljyä

1tl chili-jauhetta

suolaa ja pippuria

Kookoskastike

2,5dl kevytkookosmaitoa

2dl cashewpähkinöitä

2tl sitruunamehua

0,5dl parmesaaniraastetta

2 (pientä) valkosipulinkynttä

1tl suolaa

0,5tl pippuria

0,5dl tuoretta basilikaa 

ripaus chilihiutaleita (tai chilitahnaa/-jauhettua)

Tarjoiluun

parmesaaniraastetta ja basilikanlehtiä

Valmistus

Kurpitsa & kukkakaali

Leikkaa spagettikurpitsa pituussuunnassa (!) kahtia. Poista siemenet sisältävä keskus. Laita uunipellille halkaistut puolet ylöspäin ja voitele pinnoilta oliiviöljyllä. Ripottele päälle myös suolaa ja pippuria. Paahda 40-45 minuuttia 175-asteisessa uunissa. 

Pese kukkakaali ja pilko se kukinnoiksi. Laita kukinnot uuniastiaan, lorauta joukkoon oliiviöljyä ja mausta chilijauheella, suolalla ja pupprilaa. Sekoita. Paahda kiertoilmauunissa 175-asteessa noin 30 minuuttia, kunnes kukinnot ovat saaneet väriä reunoilleen. 

Kookoskastike

Paahda cashewpähkinät kuumalla, kuivalla pannulla. Pilko valkosipulinkynnet lohkoiksi. Surauta monitoimikoneella kookosmaito, paahdetut cashewpähkinät, sitruunamehu, parmesaaniraaste, valkosipulilohkot, suola ja pippuri tasaiseksi, pehmeäksi kastikkeeksi. Revi basilikanlehdet ja surauta ne sekä chilihiutaleet kastikkeen joukkoon. 

Ainesten yhdistäminen

Kaavi huolellisesti lusikalla kypsien spagettikurpitsan puolikkaiden sisukset kulhoon. Sekoita joukkoon kastike ja kaada sekaan myös paahdetut kukkakaalit. Tarjoile parmesaaniraasteen ja basilikanlehtien kera. Nauti!

 

Sofia

 

Koti Ruoka ja juoma