Arkipäivän jännitysnäytelmiä osa 2: Metsuriseksuaali

Intouduin perjantaina valottamaan Ykkösmiehen suspenssia nostattavia touhuiluja, mikä kirvoitti mieleen vielä yhden tapauksen muutaman kuukauden takaa.

Meillä on siis tapana tehdä kauppoja ilman, että raha vaihtaa omistajaa. Pihan laatoitus tatuoinnista, nurmikoksi suunnitellun taistelutantereen tasoitus kauhakuormaajalla ja traktorilla kutsulla grillibileisiin; vanha olohuoneen purettu parkettilattia (uusiokäyttöön) sitä vastaan, että Ykkösmies käy kaatamassa “pienen koivun” siskonsa perheen pihalta.

“Pieni koivu” osoittautui liki 20-metriseksi. Tilanne oli erityisen haastava, sillä koivu piti saada kaatumaan kahden metrin väliselle alueelle. Haastattelin Ykkösmiestä kaatosavotan eri vaiheista.

Disclaimer: Älkää herranjumala menkö yrittämään tätä kotona!

1. Tarkkaile puuta määritelläksesi, missä puun painopiste sijaitsee. Aurinko, varjoisat alueet, sekä puun lähistöllä sijaitsevat rakennukset vaikuttavat siihen, mihin päin puuta kasvaa enemmän oksia. Ja mitä enemmän oksia, sitä painavampi puu siltä puolelta. Mahdolliset pahkat, männävuotiset linnunpesät ja runkoon liian matalalle naulatut tikkataulut on myös hyvä ottaa huomioon.

2. Jos painopiste sijaitsee vastakkaisella puolella, kuin mihin puun on tarkoitus kaatua, hae köysi.

3. Arvioi puun korkeus ja suhteuta tämä painopisteeseen sen mukaan, miten Newtonin lait määrittelevät puun kaatumissuunnan. Se, mistä sahataan, määräytyy nimittäin tämän mukaan. Mitä korkeampi puu, sen tuhoisampi pienikin, jopa millimetreissä mitattava arviointivirhe.

(Tähän väliin tuli jotain hölinää piistä (π) ja ympäryysmitasta, mutta pään sisällä soi kyseisellä hetkellä Pitbullin “Timber”, joten se meni ohi korvien ja yli ymmärryksen.)

4. Sahaa veneen muotoinen lovi sille puolelle puuta, mille haluat sen kaatuvan. Huomioi, että lovi saa olla korkeintaan 30% koko puun halkaisijasta, muuten puu kaatuu liian aikaisin ja luultavasti joko sinä tai naapurin Mersu jää sen alle.

5. Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että se köysikin piti kiinnittää. Punttaa naapurin poika kiinnittämään köysi tarpeeksi korkealle, ja ohjaista tätä ottamaan fyysinen kontakti puuhun (ns. puukuiskaaja). Mikäli olet tehnyt kohdassa neljä mainitun loven oikein, puun tulisi vielä pysyä pystyssä tämän toimenpiteen ajan. Mikäli olet tehnyt loven väärin…noh, se on sitten timber.

6. Valjasta selkävikainen appiukko köyden päähän (vaimokin käy, mutta tällä on tapana kiroilla kuin merimies, mikäli annetut veto-ohjeet ovat epäselvät tai tiuskittu väärällä äänensävyllä; ks. myös tämä postaus ja sieltä kohta 2).

7. Ala sahata puuta; ei suoraan halutun kaatumissuunnan vastakkaiselta puolelta, vaan ottaen huomioon myös puun kohdassa 1 määritelty painopiste. Jos haluat, että puu kaatuu kello kahteentoista, mutta painopiste on kello yhdeksässä, sinun tulee sahata noin kello seitsemän kohdalta. Puukuiskaajan tulee halailla puuta sahauksen aikana ja kommunikoida, mitä tuntemuksia puun liikehdintä hänessä herättää. Sahauskulmaa tulee ja on syytäkin korjata tuntemuksien mukaan.

8. Havaitse, että puu on jo sisältä laho, mikä ennalta-arvaamattomana muuttujana eliminoi täysin kaikki aikaisemmissa kohdissa tekemäsi laskelmat. Tässä vaiheessa on syytä vaihtaa köydenvetäjän paikkaa, sillä appiukolla tulee kiire siirtämään uudella kaatumislinjalla sijaitsevaa autoaan. Kiroileva vaimokin käy hätätilanteessa vallan mainiosti.

9. Hälytä sisaresi ja tämän mies passiin ohi kulkevalle kadulle liikennepoliiseiksi konstateerattuasi, että puu tulee kaatumaan osittain kadulle. Puukuiskaaja näyttää  yleensä viimeistään tässä vaiheessa sykkivine ohimosuonineen ja pullistuneine hauiksineen siltä, kuin yrittäisi pelkällä tahdonvoimallaan pitää puuta pystyssä – periksi ei anneta, meni syteen tai saveen.

10. Kehota puukuiskaajaa siirtymään oman turvallisuutensa vuoksi kiroilevan vaimon seuraksi köyttä vetämään, sillä epäilet, että muuten ei jää akastakaan kuin kumpparit jäljelle.

11. Kun puu sitten kaatuu puoliksi tielle, tärkeintä on olla turhia hötkyilemättä ja näyttää siltä, kuin tämä olisi koko ajan ollut tarkoituskin. Kiirehdi kuitenkin sahaamaan tiellä makaava osa puuta pienempiin osiin, ennen kuin naapurit soittavat poliisit. Kiroileva vaimo ja puukuiskaaja voivat toimia vesurivastaavina siihen asti, että kämmenissä on vesikelloja.  

timber.jpg

”It’s going down, I’m yelling timber..” 
(Kuva kuvituskuva. Yhtään autoa ei haavoitettu Ykkösmiehen hakkuutalkoitten aikana.)

Kommentit (2)
 1. Heei! Usko tai älä, oon tässä alle viikon sisällä lukenu jokaisen postauksesi ensimmäisestä tähän asti. (Pakkomielteinen or what?) Tää on vastannut mulle hyvää kirjaa tän viikon, sen verran mielenkiintoinen stoori kyseessä. Sillä onko stoori tosi vai ei, ei ole mulle mitään merkitystä enää ainakaan 🙂 kirjoitat upeesti ja kannustan sua tavoittelemaan haavettasi kirjoittaa kirja (muistan tämän maininneesi jossain postauksessa :D)

  Tässä vaiheessa mua kiinnostaa kuulla sun fiiliksistä nörttipoikaa kohtaan. Ajatteletko usein? Onko kuulunut mitään? Tuntuuko pahalta jälkeenpäin?

  Niin ja onko säännöllinen peittojen heiluttelu jatkunut ykkösmiehen kanssa?

  1. Hei fani! 🙂

   Kiitos palautteesta <3 Huh, aika tahtia olet mennyt 😀 Mutta tosi ihana tietysti lukea tämmöistä feedbackiä! 

   En itseasiassa enää kamalan usein ajattele; niin kuin epäilinkin, fyysisten aktiviteettien loputtua meidän ”kirjeenvaihtokin” hiipui aika nopeasti, ihan parissa viikossa. Ei tunnu pahalta, erottiin kuitenkin ihan hyvässä hengessä. 

   Nyt on taas ollut vähän (lue: yli kuukausi) taukoa, mutta luotan, että tilanne paranee vielä tulevaisuudessa. Viime aikoina ollut vähän kaikenlaista stressiä, joka varmasti osaltaan vaikuttaa siihen, että peitot ovat heiluneet vähän vähemmän.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *