Sushi DIY
Hei, olen Kia ja olen sushiaddikti.
Helsingissä Pohjoisella Hesperiankadulla sijaitseva Umeshu on ehdottomasti paras sushiravintola jossa olen syönyt. Ongelma on se että joka kerta kun käyn siellä huomaan että viime kerralla täyttänyt maki ja nigirimäärä ei enään riitäkkään. Voisin syödä todennäköisesti aika rajattoman määrän sushia jos saisin.
Halvin ja hauskin tapa on tehdä sushi itse, nämä sushit ovat saaneet inpiraationsa Umeshusta.
Näistä määristä tuli aika lähelle 90 palaa, 24 nigiriä ja loput makeja. Josta riitti 4 hengelle.
Kauppalista:
500g tuoretta norjalaista merilohta
8 kpl raakaa tiikeriravunpystöä
1 pss surimipuikkoja
4 kananmunaa
riisiviinietikkaa
japanilaista soijaa
garia eli säilöttyjä inkiväärilastuja
wasabia
2 pss noria eli merileväarkkeja
700 grammaa riisiä ( 8dl)
1 avokado
1 kurkku
majoneesia
ruohosipulia
Kaapista: muutama pala vaaleaa leipää, vehnäjauhoja, suolaa, sokeria, öljyä.
Valmistelu
Täydellinen sushi alkaa täydellisestä riisistä.
Sumeshi eli Sushiriisi
8 dl sushiriisiä
9 dl vettä
Huuhtele riisi kylmällä vedellä kunnes läviköstä valuva vesi on kirkasta. Pane riisi syvään kattilaan ja lisää kylmää vesi. Anna riisin seistä vedessä 15 min ja laita kansi päälle. Kuumenna lieden suurimmalla teholla kunnes riisi alkaa kiehua, käännä lämpö lieden pienimmälle teholle ja anna kiehua hiljalleen vielä 10 min. Katkaise lämpö ja anna riisin hautua 10 min. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon tai vuokaan. Muista, älä avaa kantta kertakaan keiton aikana. Valmista sushietikkaliemi riisin keiton aikana.
Awasezu eli etikkaliemi riisille
14 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl suolaa
8 rkl sokeria
Kiehauta ainekset pienessä kattilassa ja anna jäähtyä.
Tässä vaiheessa pyydä kaveri avuksi. Kaada jäähtynyt liemi riisin päälle ja sekoita riisiä puulastalla leikkausliikkein. Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi esimerkiksi viuhkalla. Teemme yleensä niin että yksi sekoitaa riisiä ja toinen jäähdyttää sitä viuhkalla samanaikaisesti. Peitä jäähtynyt riisi kostealla pyyhkeellä. Muista, älä laita riisiä jääkaappiin koska se kovettuu.
Tamagoyaki eli japanilainen munakas
Tamago maustetaan dashi-kalaliemellä jota saa japanilaisesta kaupasta. Tässä vaihtoehto ilman dashia.
3 kananmunaa
1,5 rkl sokeria
1,5 rkl japanilaista soijaa
öljyä
Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää sokeri ja soija. Lämmtä pieni paistinpannu ( minulla oli 20cm). Jos teet isossa paistinpannussa niin kannattaa valmistaa suurempi määrä (5 munaa, 2 rkl sokeria, 1,5 rkl soijaa). Pannu ei saa olla tulikuuma. Laita pieneen kippoon öljyä ja upota talouspaperinpala öljyyn. Sivele öljyä pannulle talouspaperilla ja valuta pieni määrä munakasta ( vain sen verran että pohja peittyy). Heti kun kananmuna on hyytynyt niin rullaa se toisesta puolesta aloittaen rullaksi ja siirrä pannun yläreunaan. Muista, kananmuna ei saa ruskistua.
Lisää taas vähän munakasta pannulle ja nosta yläkulmassa olevaa munakasrullaa että sen alle menee myös. Kun seos on hyytynyt rullaa munakasrulla ylhäältä alas ja siirrä taas yläkulmaan. Toista tämä niin kauan kunnes kananmunaseos on käytetty. Nyt sinulla on paksuhko munakasrulla joka koostuu monesta ohuesta kerroksesta.
kelmuta sushimatto ja rullaa munakas kireesti bambumaton sisään ja laita kuminauha ympärille. Laita jääkaappiin jäähtymään.
Leikkaa jäähtyneestä munakkaasta noin sentin paksuisia viipaleita.
Tässä video paistotekniikasta http://www.youtube.com/watch?v=NHxGPAajucc&feature=related
Ebifurai eli friteerattu rapu
8 kpl tiikeriravunpyrstöä
1 kananmuna
vaaleaa leipää
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
Kuori tiikeriravunpyrstöt ja poista suoli. Leikkaa ravunpyrstöön muutama viilto poikittain sisäpuolelle, näin pystö pysyy suorana eikä käänny rullalle. Kuivaa pyrstöt talouspaperilla. Vatkaa kananmunan rakenne sekaisin kulhossa. Laita toiseen kulhoon 1 dl vehnäjauhoja ja ½ tl suolaa. Paahda muutama vaalea leivänviipale paahtimessa ja murskaa ne tehosekoittimessa muruiksi. Muista, älä murskaa leipää jauhoksi vaan jätä hieman karkeammaksi.
Friteerasin ravut friteerauskeittimessä noin 185 asteessa mutta vois myös valmistaa ne kattilassa. Kasta ravunpystö ensin vehnäjauhoon, sitten kananmunaan ja lopuksi leivänmuruihin. Tiputa ravunpystö kuumaan öljyyn ja anna olla kunnes rapu on kullanruksea. Jäähdytä talouspaperin päällä.
Lohifileen käsittely
500 g keskipala todella tuoretta norjalaista merilohta ( tuore kala tuoksuu puhtaalta ja raikkaalta ja väri on kirkas)
Poista lohifileestä ruodot, nahka sekä kaikki näkyvä rasva sekä ruskea liha. Lohifileen tulisi olla mahdollisimman paksu. Leikkaa fileen ohuesta puolesta pois muutama pitkä suikale niin että keskiosasta tulee noin 10 cm leveä. Nämä suikaleet käytetään grillilohi makeihin. Leikkaa fileen päähän pieni kulma jotta siitä olisi helpompi leikata paloja. Tässä kuvitus fileestä.
Leikkaa terävällä fileerausveitsellä noin 5 mm paksuisia paloja, kevyesti viiläen, älä sahaa.
Valmistus
Lohinigiri
Pyöritä kostutetuin käsin noin 20g riisiä ( muutaman suupalan verran) pitkulaiseksi ovaaliksi palaksi. Älä paina liikaa mutta kuitenkin niin että palasta tulee napakka. Laita lohipala käteen ja sipaise keskelle vähän wasabia. Asettele riisipala lohen päälle ja paina palaa kevyesti päältä ja sivuilta jotta lohifilee ja riisi tarttuvat toisiinsa.
Grillilohinigiri
Grillilohinigireitä varten tarvitset kaasupolttimen ( joita saa esimerkiski täältä: http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=158832907) lohinigireitä, ruohosipulia sekä
Majoneesi:
2 dl majoneesia
riisiviinietikkaa
soijaa
Mausta majoneesi riisiviinietikalla ja soijalla. Majoneesin tulisi olla hieman juoksevampaa kuin normaalin. Laita majoneesi pakastuspussiin ja sulje pussi tiiviisti solmulla. Leikkaa pussin toiseen päähän pieni lovi.
Asettele grillilohinigirit tarjoiluastialle vierekkäin. Paahda lohen pintaa hetki kaasupolttimella. Pursota majoneesia palojen päälle ja ripottele hieman hienonnettua ruohosipulia.
Tamagoyakinigiri
Valmista samalla tavalla riisipala kuin lohinigirissä. Leikkaa norista eli merileväarkista pitkä noin sentin paksuinen suikale. Asettele munakaspala riisin päälle ja kierrä norisuikale ympäri ja kiinnitä vedellä.
Voit leikata jokaisesta leväarkista 1-4 suikaletta pois. Silloin arkista tulee sopivan kokoinen maki rulliin.
Grillilohi maki
1 nori eli merileväarkki
kämmenen kokoinen pallo riisiä
wasabia
muutama pitkän, noin sentin paksuisen lohisuikale
aiemmin tehtyä majoneesia
ruohosipulia.
Paahda lohisuikaleita hetki kaasupolttimella. Laita nori bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin ja levitä riisiä ohuesti matolle niin että jätät noin kahden sentin verran tyhjää yläosaan. Levitä ohut viiva wasabia riisin päälle, noin 5 senttiä alareunasta. Laita lohisuikale wasabin päälle, pursota hieman majoneesia sekä ripottele suohosipulisilppua päälle. Rullaa alhaalta aloittaen tiukasti rullaan, kun tulet yläkulmaan johon ei laitettu riisiä sipaise hieman vettä ”liimaksi” ja rullaa kiinni. Leikkaa rulla terävällä kostutetulla veitsellä noin 6-10 palaksi.
California maki
1 kpl nori
kämmenen kokoinen pallo riisiä
wasabia
2 kpl surimipuikkoja
3 avokado suikaletta
1 pitkä kurkkusuikale
Laita nori bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin ja levitä riisiä ohuesti matolle niin että jätät noin kahden sentin verran tyhjää yläosaan. Levitä ohut viiva wasabia riisin päälle, noin 5 senttiä alareunasta. Laita wasabin päälle surimia, avokadoa ja kurkkua. Rullaa ja leikkaa 6-10 palaksi.
Ebifurai eli friteerattu rapu maki
1 kpl nori
kämmenen kokoinen pallo riisiä
wasabia
4 kpl friteerattua ravunpystöä
Laita nori bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin ja levitä riisiä ohuesti matolle niin että jätät noin kahden sentin verran tyhjää yläosaan. Levitä ohut viiva wasabia riisin päälle, noin 5 senttiä alareunasta. Levitä ravunpystöt wasabin päälle ja rullaa kiinni. Leikkaa 6-10 palaksi
Nauti sushit wasabilla maustetun soijan kanssa. Sushipalojen välissä nautitaan garia eli inkivääriä joka puhdistaa suun seuraavaa makua varten.