Sushi DIY

img_2573.jpg

Hei, olen Kia ja olen sushiaddikti.

Helsingissä Pohjoisella Hesperiankadulla sijaitseva Umeshu on ehdottomasti paras sushiravintola jossa olen syönyt. Ongelma on se että joka kerta kun käyn siellä huomaan että viime kerralla täyttänyt maki ja nigirimäärä ei enään riitäkkään. Voisin syödä todennäköisesti aika rajattoman määrän sushia jos saisin. 

Halvin ja hauskin tapa on tehdä sushi itse, nämä sushit ovat saaneet inpiraationsa Umeshusta.

Näistä määristä tuli aika lähelle 90 palaa, 24 nigiriä ja loput makeja. Josta riitti 4 hengelle.

Kauppalista:

500g tuoretta norjalaista merilohta

8 kpl raakaa tiikeriravunpystöä

1 pss surimipuikkoja

4 kananmunaa

riisiviinietikkaa

japanilaista soijaa

garia eli säilöttyjä inkiväärilastuja

wasabia

2 pss noria eli merileväarkkeja

700 grammaa riisiä ( 8dl)

1 avokado

1 kurkku

majoneesia

ruohosipulia

Kaapista: muutama pala vaaleaa leipää, vehnäjauhoja, suolaa, sokeria, öljyä.

 

Valmistelu

 

Täydellinen sushi alkaa täydellisestä riisistä.

Sumeshi eli Sushiriisi

8 dl sushiriisiä

9 dl vettä

Huuhtele riisi kylmällä vedellä kunnes läviköstä valuva vesi on kirkasta. Pane riisi syvään kattilaan ja lisää kylmää vesi. Anna riisin seistä vedessä 15 min ja laita kansi päälle. Kuumenna lieden suurimmalla teholla kunnes riisi alkaa kiehua, käännä lämpö lieden pienimmälle teholle ja anna kiehua hiljalleen vielä 10 min. Katkaise lämpö ja anna riisin hautua 10 min. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon tai vuokaan. Muista, älä avaa kantta kertakaan keiton aikana. Valmista sushietikkaliemi riisin keiton aikana.

Awasezu eli etikkaliemi riisille

14 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl suolaa

8 rkl sokeria

Kiehauta ainekset pienessä kattilassa ja anna jäähtyä.

Tässä vaiheessa pyydä kaveri avuksi. Kaada jäähtynyt liemi riisin päälle ja sekoita riisiä puulastalla leikkausliikkein. Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi esimerkiksi viuhkalla. Teemme yleensä niin että yksi sekoitaa riisiä ja toinen jäähdyttää sitä viuhkalla samanaikaisesti. Peitä jäähtynyt riisi kostealla pyyhkeellä. Muista, älä laita riisiä jääkaappiin koska se kovettuu.

Tamagoyaki eli japanilainen munakas

Tamago maustetaan dashi-kalaliemellä jota saa japanilaisesta kaupasta. Tässä vaihtoehto ilman dashia.

3 kananmunaa

1,5 rkl sokeria

1,5 rkl japanilaista soijaa

öljyä

Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää sokeri ja soija. Lämmtä pieni paistinpannu ( minulla oli 20cm). Jos teet isossa paistinpannussa niin kannattaa valmistaa suurempi määrä (5 munaa, 2 rkl sokeria, 1,5 rkl soijaa). Pannu ei saa olla tulikuuma. Laita pieneen kippoon öljyä ja upota talouspaperinpala öljyyn. Sivele öljyä pannulle talouspaperilla ja valuta pieni määrä munakasta ( vain sen verran että pohja peittyy). Heti kun kananmuna on hyytynyt niin rullaa se toisesta puolesta aloittaen rullaksi ja siirrä pannun yläreunaan. Muista, kananmuna ei saa ruskistua.

Lisää taas vähän munakasta pannulle ja nosta yläkulmassa olevaa munakasrullaa että sen alle menee myös. Kun seos on hyytynyt rullaa munakasrulla ylhäältä alas ja siirrä taas yläkulmaan. Toista tämä niin kauan kunnes kananmunaseos on käytetty. Nyt sinulla on paksuhko munakasrulla joka koostuu monesta ohuesta kerroksesta.

kelmuta sushimatto ja rullaa munakas kireesti bambumaton sisään ja laita kuminauha ympärille. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Leikkaa jäähtyneestä munakkaasta noin sentin paksuisia viipaleita.

Tässä video paistotekniikasta http://www.youtube.com/watch?v=NHxGPAajucc&feature=related

Ebifurai eli friteerattu rapu

8 kpl tiikeriravunpyrstöä

1 kananmuna

vaaleaa leipää

 1 dl vehnäjauhoja

 1 tl suolaa

Kuori tiikeriravunpyrstöt ja poista suoli. Leikkaa ravunpyrstöön muutama viilto poikittain sisäpuolelle, näin pystö pysyy suorana eikä käänny rullalle. Kuivaa pyrstöt talouspaperilla. Vatkaa kananmunan rakenne sekaisin kulhossa. Laita toiseen kulhoon 1 dl vehnäjauhoja ja ½ tl suolaa.  Paahda muutama vaalea leivänviipale paahtimessa ja murskaa ne tehosekoittimessa muruiksi. Muista, älä murskaa leipää jauhoksi vaan jätä hieman karkeammaksi.

Friteerasin ravut friteerauskeittimessä noin 185 asteessa mutta vois myös valmistaa ne kattilassa. Kasta ravunpystö ensin vehnäjauhoon, sitten kananmunaan ja lopuksi leivänmuruihin. Tiputa ravunpystö kuumaan öljyyn ja anna olla kunnes rapu on kullanruksea. Jäähdytä talouspaperin päällä.

Lohifileen käsittely

500 g keskipala todella tuoretta norjalaista merilohta ( tuore kala tuoksuu puhtaalta ja raikkaalta ja väri on kirkas)

Poista lohifileestä ruodot, nahka sekä kaikki näkyvä rasva sekä ruskea liha. Lohifileen tulisi olla mahdollisimman paksu. Leikkaa fileen ohuesta puolesta pois muutama pitkä suikale niin että keskiosasta tulee noin 10 cm leveä. Nämä suikaleet käytetään grillilohi makeihin. Leikkaa fileen päähän pieni kulma jotta siitä olisi helpompi leikata paloja. Tässä kuvitus fileestä.

kksss.jpg

Leikkaa terävällä fileerausveitsellä noin 5 mm paksuisia paloja, kevyesti viiläen, älä sahaa.

Valmistus

img_2580.jpg

 

Lohinigiri

Pyöritä kostutetuin käsin noin 20g riisiä ( muutaman suupalan verran) pitkulaiseksi ovaaliksi palaksi. Älä paina liikaa mutta kuitenkin niin että palasta tulee napakka. Laita lohipala käteen ja sipaise keskelle vähän wasabia. Asettele riisipala lohen päälle ja paina palaa kevyesti päältä ja sivuilta jotta lohifilee ja riisi tarttuvat toisiinsa.

img_2587.jpg

Grillilohinigiri

Grillilohinigireitä varten tarvitset kaasupolttimen ( joita saa esimerkiski täältä: http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=158832907) lohinigireitä, ruohosipulia sekä

Majoneesi:

2 dl majoneesia

riisiviinietikkaa

soijaa

Mausta majoneesi riisiviinietikalla ja soijalla. Majoneesin tulisi olla hieman juoksevampaa kuin normaalin. Laita majoneesi pakastuspussiin ja sulje pussi tiiviisti solmulla. Leikkaa pussin toiseen päähän pieni lovi.

Asettele grillilohinigirit tarjoiluastialle vierekkäin. Paahda lohen pintaa hetki kaasupolttimella. Pursota majoneesia palojen päälle ja ripottele hieman hienonnettua ruohosipulia.

Tamagoyakinigiri

Valmista samalla tavalla riisipala kuin lohinigirissä. Leikkaa norista eli merileväarkista pitkä noin sentin paksuinen suikale. Asettele munakaspala riisin päälle ja kierrä norisuikale ympäri ja kiinnitä vedellä.

Voit leikata jokaisesta leväarkista 1-4 suikaletta pois. Silloin arkista tulee sopivan kokoinen maki rulliin.

img_2585.jpg

Grillilohi maki

1 nori eli merileväarkki

kämmenen kokoinen pallo riisiä

wasabia

muutama pitkän, noin sentin paksuisen lohisuikale

aiemmin tehtyä majoneesia

ruohosipulia.

Paahda lohisuikaleita hetki kaasupolttimella. Laita nori bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin ja levitä riisiä ohuesti matolle niin että jätät noin kahden sentin verran tyhjää yläosaan. Levitä ohut viiva wasabia riisin päälle, noin 5 senttiä alareunasta. Laita lohisuikale wasabin päälle, pursota hieman majoneesia sekä ripottele suohosipulisilppua päälle. Rullaa alhaalta aloittaen tiukasti rullaan, kun tulet yläkulmaan johon ei laitettu riisiä sipaise hieman vettä ”liimaksi” ja rullaa kiinni. Leikkaa rulla terävällä kostutetulla veitsellä noin 6-10 palaksi.

California maki

1 kpl nori

kämmenen kokoinen pallo riisiä

wasabia

2 kpl surimipuikkoja

3 avokado suikaletta

1 pitkä kurkkusuikale

Laita nori bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin ja levitä riisiä ohuesti matolle niin että jätät noin kahden sentin verran tyhjää yläosaan. Levitä ohut viiva wasabia riisin päälle, noin 5 senttiä alareunasta. Laita wasabin päälle surimia, avokadoa ja kurkkua. Rullaa ja leikkaa 6-10 palaksi.

Ebifurai eli friteerattu rapu maki

 1 kpl nori

kämmenen kokoinen pallo riisiä

wasabia 

4 kpl friteerattua ravunpystöä

Laita nori bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin ja levitä riisiä ohuesti matolle niin että jätät noin kahden sentin verran tyhjää yläosaan. Levitä ohut viiva wasabia riisin päälle, noin 5 senttiä alareunasta. Levitä ravunpystöt wasabin päälle ja rullaa kiinni. Leikkaa 6-10 palaksi

Nauti sushit wasabilla maustetun soijan kanssa. Sushipalojen välissä nautitaan garia eli inkivääriä joka puhdistaa suun seuraavaa makua varten.

img_2575.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (17)
  1. Kiitoksia, sushit onnistuivat todella hyvin! Riisin keitto varmasti on se kaikkein kriittisin osuus. Oli ilmeisen hyvät riisit ja keittokin onnistui loistavasti. Parasta oli se yhdessä laittaminen ja varsinkin miehet innostui rullailusta ja nigirien teosta muotilla. Erittäin mukava illanviettotapa.

  2. Näille tuli hintaa noin 50 snt per pala. Yleensä 8-10 kpl pientä makia maksaa suunnilleen 9€ ja 2 kpl nigiriä 4-6€ eli säästöä tulee kyllä paljon ja mielestäni nämä itsetehdyt ovat paljon paremman makuisia kun monissa sushiravintoloissa ja ainakin tietää että raakaaineet ovat tuoreita.

    Lisäksi sushin teko on todella hauskaa, olemme usein järkänneet tyttökavereiden kanssa sushi-iltoja jossa juodaan shamppanjaa ja rullaillaan sushia siinä lomassa 😉 

    Kannattaa ehdottomasti kokeilla koska sushin teko ei missään nimessä ole vaikeeta, varsinkaan jos ei tavoittele täydellisyyttä, nämä saavat mielestäni näyttääkin kotikutoiselta 😉

    Tiesittekö muuten että sushikokin koulutuksen ensimmäiset vuodet kuluvat pelkän riisin valmistuksessa. Aika rankkaa..

     

     

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *