Mutta eihän kukaan muu nainen ole koskaan syyttänyt Deppiä väkivaltaiseksi?

Kesä on ollut blogissa hiljainen, mutta nyt olisi tarkoitus käynnistellä sitä uudelleen. Seuraavina viikkoina/kuukausina tarkoitus olisi käydä läpi sitä, mitä oikeudenkäynnissä tapahtui, miten siitä uutisoitiin Suomessa ja kuinka alt-right käytti oikeudenkäyntiä misogyniansa levittämiseen – ja mitä sen jälkeen on tapahtunut. Mutta ennen kuin mennään näihin laajempaa taustatyötä vaativiin aiheisiin, pureudutaan yhteen yleisimmistä Depp v Heardia koskevista väitteistä hieman kevyemmässä postauksessa.

Deppin tapauksessa usein väitetään, että kukaan muu ei ole koskaan väittänyt mitään pahaa hänestä. Mutta mitä Deppin exät ovat oikeasti sanoneet?

Deppin ensimmäinen ex-vaimo, Lori Ann Allison/Depp on ottanut ilon irti oikeudenkäynnin tuomista tilaisuuksista puhua medialle

Kasarin ex-partnerit, nykyiset Instagram-fanit

1980-luvun alussa, eli ennen näyttelijänuraansa, Depp oli hetken aikaa naimisissa nuoruudenrakkautensa Lori Ann Allisonin kanssa. Meikkitaiteilijana uransa tehnyt Allison tuli oikeastaan julkisuuteen ensimmäistä kertaa vasta Heardin haettua Deppistä eroa ja lähestymiskieltoa vuonna 2016. Tuolloin hän kommentoi Deppin äänitorvena toimineelle TMZ:lle, ettei voinut uskoa väitteiden olevan totta. Allisonin mukaan Depp oli heidän avioliittonsa aikana hellä ihminen, joka ei koskaan edes korottanut ääntään. Viime keväänä hän taas antoi lyhyen haastattelun, jossa toivoi että Heard kärsii teoistaan.  Allison juttelee myös mielellään Deppin fanien kanssa IG-tilinsä @serendeppity kautta.

Muut seikat antavat kuitenkin Allisonin ja Deppin suhteesta ristiriitaisemman kuvan. Allisonin siskon kanssa naimisissa ollut Bruce Witkin kertoi todistajanlausunnossaan, että Depp oli äärimmäisen mustasukkainen liiton aikana. Witkin oli Deppin hyvä ystävä aina vuoteen 2018, jolloin hän suostui antamaan lausunnon Deppin entisten bisnesmanagereiden nostamaan syytteeseen liittyen. Witkinin mukaan Depp on ollut taipuvainen mustasukkaisuuteen ja kontrollointiin jokaisessa suhteessaan. Deppin assistentin Stephen Deutersin kuulemisessa kävi taas ilmi, että Allison oli vuonna 2019 pyytänyt Deppiä ostamaan hänelle talon, ja The Hollywood Reporter raportoi vuonna 2020 että Allison oli haastanut Deppin oikeuteen, sillä tämä oli jättänyt törkeän ja rasistisen viestin hänen puhelinvastaajaansa. Depp maksoi 1,25 miljoonaa dollaria ex-vaimonsa hiljaisuudesta.

Depp ja Sherilyn Fenn

Erottuaan Allisonista ja aloitettuaan uransa elokuvissa Depp seurusteli näyttelijä Sherilyn Fennin kanssa. Fenn muistetaan varmaankin parhaiten roolistaan Twin Peaksin Audreyna, joka osasi kiertää kirsikankannan kielellään solmuun. Sittemmin tasaisesti mutta matalemmalla profiililla näyttelijänuraansa jatkanut Fenn on puhunut Deppistä lämmöllä  ja on julkaissut seurusteluajoilta useita kuvia Instagramissaan.

Jennifer Grey – tyttöystävä, joka jätti Deppin tämän sairaalloisen mustasukkaisuuden takia

Fennin jälkeen Depp seurusteli lähes vuoden ajan Dirty Dancing – Kuuma tanssi-elokuvan päätähti Jennifer Greyn kanssa. Grey julkaisi muistelmateoksensa juuri Depp v Heard-oikeudenkäynnin aikana. Hänen kuvauksensa Deppistä ovat hyvin samantapaisia kuin Heardin. Depp oli aluksi aivan ihana ja hyvin intensiivinen. Pian suhteessa alkoi kuitenkin ilmetä ongelmia. Depp matkusti viikottain Los Angelesista Vancouveriin kuvaamaan 21 Jump Street-sarjaa, ja ryyppäsi rankasti, mikä johti myöhästymisiin lennoilta. Hän joutui tappeluihin baareissa ja hankaluuksiin poliisien kanssa. Yksi näistä kerroista oli maaliskuussa 1989, kun Depp pidätettiin vartijan pahoinpitelystä. Syyte kuitenkin kaatui oikeudessa Deppin pahoiteltua asiaa.

Greyn mukaan Depp oli aina Vancouverista palattuaan hullun mustasukkainen ja vainoharhainen siitä, mitä hän oli tehnyt hänen poissaolonsa aikana. Viimeinen niitti oli se, kun Depp yhtenä päivänä katosi tunneiksi ilman ilmoitusta. Päihteet, paranoidi mustasukkaisuus ja yllättävä katoilu kuulostaa hyvin samalta kuin Heardin kertomus.

Winona Ryder, vain 17-vuotias Amerikan kullannuppu 

Deppin ensimmäinen laajasti julkisuudessa ruodittu suhde oli näyttelijä Winona Ryderin kanssa – heitä muistellaan edelleen yhtenä 1990-luvun ikonisimmista pareista. Ryder ja Depp tapasivat Saksikäsi Edwardin (1990) kuvauksissa. Elokuva oli Deppin uralla käännekohta, jonka myötä hän jätti taakseen 21 Jump Streetin sliipatun teini-idolin imagon ja alkoi esiintyä julkisuudessa eräänlaisena anti-starana, James Deanin perillisenä, jota kiinnosti taide, ei raha. Ryder oli tuolloin yksi isoimpia naistähtiä, samaan aikaan ”Amerikan kullannuppu” ja X-sukupolven samaistuttava idoli.

Vaikka grunge-henkisesti pukeutunut pari näyttää kuvissa edelleen coolilta, todellisuudessa romanssi oli lähtökohdiltaan vähintäänkin kyseenalainen. Ryder oli sen alkaessa vasta 17-vuotias eikä ollut koskaan seurustellut, kun taas Depp oli jo 26 ja kertaalleen naimisissa ollut. Ryder ei ole kuitenkaan koskaan syyttänyt Deppiä väkivallasta, mutta on sanonut eron olleen erityisen rankka, kutsuen sitä Vuosi nuoruudestani-hetkekseen, viitaten mielisairaalaan sijoittuvaan elokuvaan, jossa näytteli myöhemmin pääosaa.

Ryder ei ole puhunut julkisuudessa juurikaan yksityiselämästään, varsinkaan jouduttuaan 2000-luvun alussa Hollywoodin mustalle listalle saatuaan tuomion myymälävarkaudesta ja lääkkeiden hallussapidosta ilman reseptiä. Usean vuoden tauon jälkeen Ryder palasi elokuviin 2010-luvun vaihteessa.

Johnny Depp ja Winona Ryder (Barry King/WireImage)

Spekulaatiot heräsivät, kun Ryder kertoi haastattelussa, mistä oli ammentanut inspiraatiota Black Swan –elokuvan (2010) rooliinsa katkeroituneena entisenä tähtiballerinana. Näin hän puhui kohtauksesta, jossa hänen hahmonsa purkaa raivoaan pukuhuoneensa irtaimistoon:”I remember my first boyfriend used to smash everything—at eighteen, everything is dramatic.”

Ryder ei ole halunnut tulla sekoitetuksi Deppin oikeuskiistoihin, ja on suostunut kommentoimaan medialle ainoastaan, että Depp oli häntä kohtaan hyvä mutta ettei voi mitenkään tietää, miten tämä on käyttäytynyt 30 vuotta myöhemmin toisessa suhteessa. Englannin oikeudenkäyntiä (Depp v NGN) varten hän antoi Deppin asianajajille lausunnon, jossa käytännössä totesi saman. Ryder ei kuitenkaan koskaan todistanut, ja kaikessa hiljaisuudessa palkkasi asianajaja Mathew Rosengartin (tunnetaan parhaiten Britney Spearsin edustajana holhouskiistassa) vetämään lausuntonsa takaisin.

Ellen Barkin – exä, jonka mukaan Depp oli väkivaltainen

Ryderin ja Deppin suhdetta nostalgisoidaan edelleen, mutta vähemmän tunnettu on Deppin lyhyehkö ”välisuhde” näyttelijä Ellen Barkiniin vuonna 1994. Barkin todisti Heardin puolesta molemmissa oikeudenkäynneissä. Hänen mukaansa Depp oli sairaalloisen mustasukkainen ja heitti häntä kerran pullolla, onneksi osumatta. Depp käytti myös erittäin rankasti päihteitä, ja kohteli assistenttiaan huonosti. Kerran hän halusi Barkinin ottavan rauhoittavia huumeita (quaaluden) ennen seksin harrastamista.

Deppin mukaan Barkin on edelleen näreissään päättyneestä suhteesta. Ehkä uskottavampi syy Barkinin todistajanlausunnolle on kuitenkin se, että hän on Deppin existä ainoita, joilla ei ole mitään hävittävää. Hän ei enää työskentele aktiivisesti Hollywoodissa eikä ole juurikaan julkisuudessa. Lisäksi hän on hyvin varakas. Näyttelijänuransa jälkeen Barkin on keskittynyt mm. naisten oikeuksien kuten laillisen abortin puolustamiseen.

Kate Moss – exä, jonka kanssa riidellessään Depp tuhosi hotellisviitin

Deppin ja Kate Mossin suhdetta pidettiin mediassa päihdehuuruisena ja epävakaana.

Vuonna 1994 31-vuotias Depp päätyi yhteen 20-vuotiaan supermalli Kate Mossin kanssa. Molemmilla oli hurja maine biletyksen suhteen, ja Depp tunnettiin tuolloin myös suositusta The Viper Room-yökerhostaan, jonka eteen näyttelijä River Phoenix kuoli otettuaan yliannostuksen huumeita Halloweenina 1993.

Suhteen aikana vihjailtiin, että Moss oli usein varovainen miehen mielialojen suhteen (ks. esim. Maureen Callahanin 1990-luvun Cool Britannia-skeneä syväluotaava Champagne Supernovas (2014), julkaistu kaksi vuotta ennen kuin Heardin väitteet väkivallasta tulivat julkisuuteen). Suhteen kohutuin tapahtuma oli Deppin pidätys New Yorkissa vuonna 1994, kun hän tuhosi sviitin  huippuhotelli The Markissa. Respa oli hälyttänyt paikalle poliisit kuultuaan muilta asiakkailta, että sviitistä kuuluu huutoa ja muita riitelyn ääniä. Päihtynyt Depp oli hajottanut huoneiston sisustuksen riidellessään Mossin kanssa (Depp on myöhemmin väittänyt Mossin nukkuneen tapahtumien läpi, mikä vaikuttaa epäuskottavalta). Tämä täyttää lähisuhdeväkivallan tunnusmerkit, vaikka Depp ei olisi koskaan fyysisesti käynyt Mossin kimppuun.

Depp vietti yön putkassa, mutta selvisi lopulta maksamalla hotellille tuhansien korvaukset. Yhden medialähteen mukaan hän ajautui heti seuraavana iltana tappeluun baarissa, ja jonkin ajan kuluttua People raportoi, että hän olisi käynyt Englannissa Jonathan Walpole-nimisen valokuvaajan kimppuun. Deppin ja Mossin suhde päättyi vuonna 1998, minkä jälkeen Moss hakeutui The Priory-klinikalle hoitoon mielenterveytensä ja päihteiden takia.

Moss ei ole kommentoinut hotellin tapahtumia ikinä julkisesti, mutta on puhunut Deppistä aina positiiviseen sävyyn. Hänen nimensä tuli esille Depp v Heard-oikeudenkäynnissä, kun Heard sanoi kuullensa huhun, että Depp olisi kerran työntänyt tämän alas portaita. Moss antoi vain 2 minuuttia kestäneen todistajanlausunnon, jossa sanoi, että kaatuminen oli vahinko ja Depp auttoi häntä sen jälkeen. Hän ei kommentoinut suhdetta muuten – eikä häneltä myöskään kysytty hotellin tapahtumista.

Vanessa Paradis, Deppin pitkäaikaisin partneri

Ranskalainen laulaja-näyttelijä-Chanel-malli Vanessa Paradis tapasi Deppin vuonna 1998 ja tuli pian raskaaksi. Odotusaikana Depp pidätettiin Lontoossa murrettuaan paparazzin käden – Deppin versio tapahtumista oli, että hän vain suojeli raskaana ollutta Paradisia.

Parilla on kaksi nyt jo aikuista lasta: näyttelijänä ja Chanel-mallina uraa luova Lily-Rose (s. 1999) ja julkisuutta välttelevä Jack (s. 2002). Suhteen aikana Depp muutti julkista imagoaan, antaen itsestään kuvan parannuksen tehneenä ”pahana poikana”. Perheen elämästä tiedettiin julkisuudessa hyvin vähän, mutta suhteen todellisuus lienee olleen hieman toisenlainen kuin mitä on kuviteltu. Depp ei koskaan päässyt päihdeongelmistaan ja ne huolestuttivat niin Paradis’ta kuin lapsia. Unelma-avoliitto rikkoutui lopullisesti 2010-luvun taitteessa. Juorulehtien mukaan Depp maksoi Paradisille erossa 150 miljoonaa dollaria.

Paradis ei ole juurikaan puhunut Deppistä julkisuudessa, mutta puolusti tätä julkisesti Heardin haettua lähestymiskieltoa. Hän antoi myös lausunnon Englannin oikeudenkäyntiä varten. Hän ei ole kuitenkaan todistanut kummassakaan oikeudenkäynnissä. Niiden aikana on selvinnyt, että Deppin ja Paradisin yhteishuoltajuus ei ollut kitkatonta ja Depp puhui hänestä hyvin rumaan sävyyn muille. Vuonna 2013 Depp vertasi Heardia ja Paradisia toisiinsa viestissä, ”[Heard] is not a pain in the arse like the French ex-albatross, no comparison”. Seuraavana vuonna hän syytti Paradisia heidän tyttärensä kääntämisestä häntä vastaan (koska oli siis itse ratkennut juomaan), ja kutsui Paradisia kiristäjäksi (”extortionist cunt”). Nämä viestit tulivat julkisiksi vuonna 2020 Englannin oikeudenkäynnin yhteydessä – voi olla, että ne ovat osasyynä siihen, miksi Paradis ei ole puolustanut Deppiä julkisesti sen jälkeen eikä antanut lausuntoa Depp v Heardia varten.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana todettakoon, että Paradis on nykyisin naimisissa ohjaaja Samuel Benchetritin kanssa. Benchetritin ensimmäinen vaimo ja hänen lastensa äiti oli näyttelijä Marie Trintignant, joka kuoli vuonna 2003 miesystävänsä, Noir Desir-bändin solistin Bertrand Cantatin tappamana. Cantat on sittemmin istunut lyhyehkön tuomionsa ja jatkanut julkista uraa.

Lily-Rose, Deppin päihdeongelmasta kärsimään joutunut tytär

Vaikka tämä postaus käsittelee lähinnä Deppin ex-partnereita, halusimme kuitenkin kirjoittaa myös hänen tyttärestään Lily-Rose Deppistä, jonka nimi on noussut oikeudenkäynneissä monesti esiin. Depp väitti Lily-Rosen vihanneen nuorta äitipuoltaan, mutta tekstiviestit näiden välillä todistavat läheisistä ja lämpimistä väleistä. Vain 14-vuotiaana tytär oli myös yrittänyt saada isänsä näkemään Heardin arvon arjessaan:

”You’ve been a better dad to Jack and I since she [Heard] has been around and she was helping with the alcohol problem. I just see what a positive effect she’s had on you and I’m afraid those things will leave with her. Please don’t write her off right now. She may surprise you and explain herself.”

Oikeudenkäynnin aikana useista todistajanlausunnoista kävi ilmi, kuinka Deppin lapset olivat joutuneet kärsimään tämän päihdeongelmasta. Hän on myös tehnyt hyvin kyseenalaisia päätöksiä vanhempana, kuten antanut 13-vuotiaalle tyttärelle marihuanaa. Deppin mukaan hän vain halusi, että tyttären eka kokemus pilvestä olisi turvallinen. Vuonna 2014 paparazzit saivat kuvia Deppistä ja Lily-Rosen kummisedästä Marilyn Mansonista viemässä tyttöä kouluun – miehillä oli mukanaan myös bongi. Vuonna 2015 Depp taas oli Los Angelesin lastensuojeluviranomaisten kuulusteltavana, koska antoi tytön asua yhdessä kiinteistöistään 25-vuotiaan ’poikaystävän’ Ash Stymestin kanssa. Deppin ex-agentti Tracey Jacobs uskoo tämän päässeen pälkähästä valehtelemalla viranomaisille. Deppin lääkärin David Kipperin mukaan hän ei kykene ajattelemaan asioita lastensa näkökulmasta, ainoastaan omastaan. Esimerkiksi puhuessaan Kipperille tyttärensä teho-osastolle joutumisesta vuonna 2007, Depp ei kyennyt ollenkaan ajattelemaan, miltä tytöstä tuntui, vaan korosti vain omaa tuskaansa (”Even when he speaks of his children, I don’t believe he grasps the responsibility he must have in their lives. He describes the events surrounding Lily Rose’s E.Coli near-death experience without much emotion, and the conversation becomes about him, not her. He admits to feeling close to suicidal at the moment when he thought she might die, but doesn’t parlay this experience into anything close to a revelation about proper parenting.”)

Lily-Rose ei todistanut kummassakaan oikeudenkäynneissä. Väkivallan tultua ensi kertaa ilmi vuonna 2016, julkaisi hän Instagram-tilillään vauvakuvan itsestään isänsä kanssa, ja kommentoi tämän olleen aina hyvin rakastava vanhempi. Hän oli tuolloin vain 17-vuotias, mutta oli jo näytellyt isänsä rinnalla jo elokuvissa Tusk (2014) ja Yoga Hosers (2016). Aikuistuttuaan Lily-Rose on kuitenkin poistanut IG-tililtään kaikki maininnat isästään. Hän ei ole esiintynyt enää missään julkisessa yhteydessä tämän kanssa, eikä heistä tiettävästi ole edes paparazzi-kuvia yhdessä. Sen sijaan äidistään Lily-Rose jakaa usein kuvia IG-tilillään ja hänet nähdään usein niin julkisissa tilaisuuksissa kuin yksityiselämässään tämän seurassa.

Depp v Heardin aikana jotkut Deppin fanit kääntyivätkin Lily-Rosea vastaan, sillä tämä ei ole halunnut ottaa mitään osaa isänsä kohuihin. Pian oikeudenkäynnin jälkeen Depp itse kaupitteli NFT-taideteosta Lily-Rosen kasvoista, joiden päälle oli kirjoitettu teksti Silence, exile, cunning. Kryptiset sanat oli otettu James Joycen teoksesta Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta (1916). Tästä nousi pienimuotoinen kohu, ja Deppin edustaja joutuikin kommentoimaan julkisesti, ettei hän tarkoittanut teoksella mitään ja rakastaa tytärtään.

Viime syksynä Lily-Rose kommentoi oikeudenkäyntiä ensi kerran ELLE-lehdelle antamassaan haastattelussa. Hän sanoi, että asia on hänelle hyvin henkilökohtainen eikä hän halua puhua siitä julkisesti. Hän ei koe itseään tilitysvelvolliseksi kenellekään ja haluaisi tulla tunnetuksi omien tekojensa eikä perheensä miesten kautta. Haastattelu muuten tehtiin Paradisin kotona, mikä kertonee äidin ja tyttären välien tosiaan olevan läheiset. Niin Lily-Rose kuin isänsä olivat muuten toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla, tytär promoamassa HBO:n The Idol-sarjaa ja isä historiallista elokuvaa Jeanne du Barry. Heitä ei tosin nähty samassa seurassa eikä kumpikaan käynyt toisen ensi-illassa. Haastattelijoiden kysyessä Lily-Roselta isästään totesi hän vain olevansa hyvin iloinen tämän uuden elokuvan puolesta.

Deppin suhteet Amber Heardin jälkeen

Heardin jälkeen Deppin naissuhteista on tiedetty julkisuudessa hyvin vähän. Deppin seurassa nähtiin jonkin aikaa nuori venäläinen tanssija Polina Glenjoka oli ilmeisesti vasta 17-vuotias heidän tavatessaan. Vuonna 2019 parin kerrottiin eronneen, eikä Glenistä ole sen jälkeen kuultu mitään julkisuudessa. Oikeudenkäynnin jälkeen Depp yhdistettiin lyhykäisesti asianajajaansa Joelle Richiin.

Deppin ja tämän läheisen ystävän, Marilyn Mansonin, toisilleen vuoden 2016 kesällä lähettämistä viesteistä taas käy ilmi, kuinka Manson tarjosi Deppille nuorta faniaan, jonka vannoi olevan 18-vuotias (”My new fan meet and greet girl Looks like you need it. Trust me. I’ll send a pic. 18.”). Manson, jota useat naiset ja miehet ovat syyttäneet väkivallasta ja joka niinikään väittää kyseessä olevan salaliiton, haukkuu viesteissä myös nykyistä vaimoaan Lindsey Usichia ”Amber 2.0:ksi”, kun tämän perhe oli ilmeisesti uhannut mennä puhumaan poliiseille.

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *